Terug naar het overzicht

24 februari 2023

WSUS versus Intune – Wat is het verschil? (Voors en tegens

WSUS versus Intune – Wat is het verschil? (Voors en tegens). In dit artikel introduceren we WSUS en Intune – hulpprogramma’s om de implementatie en planning van patches te beheren. Beginnend met WSUS, het is een software die bekend is bij elke gebruiker van computers, laptops, enz. Welnu, de belangrijkste en belangrijkste taak is de mogelijkheid om updates en verschillende patches voor Microsoft-producten te implementeren. Het tweede product in dit artikel is Intune. Al met al een cloudgebaseerde EMM-oplossing (Enterprise Mobility Management) die organisaties helpt bij het beheren en beveiligen van mobiele apparaten, computers en applicaties.

Er is een introductie van voordelen samen met voor- en nadelen. Daarna zijn er de belangrijkste verschillen tussen de twee software’s. Zullen we beginnen?

Windows Server Update Services (WSUS) is een updateservice die door Microsoft wordt aangeboden voor het Windows-besturingssysteem. Welnu, hiermee kunnen beheerders updates voor het Windows-besturingssysteem en andere Microsoft-producten op een gecontroleerde en efficiënte manier beheren en implementeren.

Ten tweede helpt WSUS organisaties om het Windows-besturingssysteem en andere Microsoft-producten op hun netwerk up-to-date te houden, waardoor het risico op beveiligingskwetsbaarheden wordt verminderd en de algehele systeemprestaties en betrouwbaarheid worden verbeterd.

Het is ook belangrijk op te merken dat WSUS geen vervanging is voor antivirus- of eindpuntbeveiligingssoftware, het is alleen een manier om updates over uw netwerk te distribueren en te beheren.

Hoe WSUS gebruiken?

Het gebruik van WSUS omvat verschillende stappen:

1. WSUS installeren – WSUS is geïnstalleerd op een Windows Server-computer en vereist een SQL Server-exemplaar om metagegevens en instellingen voor updates op te slaan.

2. WSUS configureren – Nadat u WSUS hebt geïnstalleerd, moet u het configureren om updates van Microsoft-updateservers te downloaden. Dit omvat het opgeven van welke producten en talen updates moeten worden gedownload en het plannen van updates die moeten worden gedownload.

3. Updates goedkeuren – Ook na het downloaden van updates moeten beheerders deze controleren en goedkeuren of weigeren voordat ze op clients worden geïmplementeerd.

4. Groeps- en doelupdates – Beheerders maken computergroepen met de naam “doelgroepen” en wijzen updates toe aan specifieke computergroepen.

5. Updates implementeren : nadat de update is goedgekeurd, wordt deze over het algemeen geïmplementeerd in doelcomputergroepen.

6. Updatestatus controleren: Wsus controleert ook de status van computerupdates in een doelgroep, inclusief geïnstalleerde updates, updates in behandeling en updates die niet zijn geïnstalleerd.

7. Onderhoud – het heeft wat onderhoud nodig om goed te werken. Dit omvat het opschonen van oude updates en het weigeren van vervangen updates, het controleren van de status van WSUS-server- en clientonderdelen en het configureren van de juiste instellingen.

Al met al is het ook belangrijk om de infrastructuur en resources te plannen die nodig zijn voor uw implementatie voordat u WSUS gebruikt. Dit omvat het bepalen waar de WSUS-server moet worden geïnstalleerd, hoeveel clients verbinding maken met de server en de netwerkinfrastructuur die nodig is om de implementatie te ondersteunen.

Voors en tegens van WSUS

WSUS-voordelen

 • Hiermee geeft u op of clients toegang hebben tot bijgewerkte bestanden vanaf het intranet of vanaf de openbare Microsoft Windows Update-site die wordt gebruikt om externe clients te ondersteunen.
 • Updates worden in meerdere talen naar clients gedistribueerd.
 • Een interne server op een privé-intranet fungeert als een virtuele Windows Update-server.
 • Implementeert beveiligingsupdates en patches om uw systeem veilig en up-to-date te houden door het risico op beveiligingsproblemen te verminderen.
 • Bespaart uw organisatie tijd en geld door de behoefte aan handmatige updates te verminderen, het updateproces te automatiseren en de behoefte aan extra IT-resources te verminderen.
 • Beheerders beheren de bandbreedte die wordt gebruikt om updates te downloaden, zodat updates niet te veel bandbreedte verbruiken of andere netwerkbewerkingen vertragen.
 • Extra rapportage- en controlefuncties.
 • Beheert tientallen/honderden computers tegelijk.

WSUS-nadelen

 • WSUS heeft een paar rapporten, maar deze zijn beperkt in omvang. Het verzamelen van alle rapporten die nodig zijn voor kwetsbaarheidsboekhouding vereist dat medewerkers tijd besteden aan het samenstellen van rapporten uit meerdere bronnen.
 • Als WSUS verkeerd is geconfigureerd, brengt het ook beveiligingsrisico’s met zich mee, zoals malware of andere schadelijke software die uw netwerk infiltreert.
 • De beheerdatabase raakt soms beschadigd tijdens normaal gebruik, waardoor de server crasht en moet worden opgeschoond en hersteld om het te repareren.
 • WSUS is voornamelijk gebouwd voor het Windows-besturingssysteem en andere Microsoft-producten en biedt geen ondersteuning voor niet-Windows-producten.
 • Software van derden zoals Java, Chrome en Adobe zijn populaire doelwitten voor hackers omdat ze vaak ongepatchte kwetsbaarheden bevatten. Wsus staat echter alleen patches toe met complexe tijdelijke oplossingen en de catalogus met updates is niet intuïtief.

Volgende in dit artikel blog WSUS vs Intune – Wat is het verschil? we introduceren Intune.

Wat is Intune?

Wat-is-Intune

Een andere softwarekeuze is Microsoft Intune. Kortom, het is de cloudgebaseerde service van Microsoft voor het beheren van mobiele apparaten (MDM) en mobiele applicaties (MAM).

Bovendien is het een geweldige oplossing voor IT-beheerders om bedrijfsgegevens te beheren en te beschermen en de toegang tot bedrijfsapplicaties op persoonlijke en zakelijke apparaten te beheren. Zeker, u gebruikt Intune om iOS-, iPadOS-, Android-, Windows 10- en macOS-apparaten te beheren. Daarnaast wordt het ook gebruikt om de toegang tot Microsoft 365-apps en -services te beheren.

Intune maakt ook deel uit van het Microsoft 365-platform en kan worden geïntegreerd met andere services zoals Azure Active Directory en Microsoft Endpoint Configuration Manager.

Hoe Intune gebruiken?

Er zijn verschillende manieren om uw apparaten en apps te beheren en te beveiligen met Microsoft Intune:

Apparaten inschrijven : begin met het beheren van uw apparaat met Intune, u moet uw apparaat inschrijven. Dit wordt gedaan door de bedrijfsportal-app te gebruiken op het apparaat waarop gebruikers hun apparaat inschrijven. Met name IT-beheerders schrijven apparaten ook bulksgewijs in met behulp van het Microsoft Endpoint Manager-beheercentrum.

Beleid maken: hiermee kunnen IT-beheerders beleidsregels maken die worden toegepast op specifieke groepen apparaten. Dit beleid omvat beveiligings-, toegangs- en nalevingsinstellingen.

Toepassingen distribueren: hiermee worden apps geïmplementeerd op apparaten. IT-beheerders uploaden op hun beurt apps naar de Intune-console en wijzen deze vervolgens toe aan specifieke apparaatgroepen.

Controleren en problemen oplossen : biedt verschillende hulpmiddelen voor het bewaken en oplossen van problemen met apparaten en toepassingen. IT-beheerders bekijken bijvoorbeeld apparaat- en gebruikersinformatie, nalevingsstatus en ontvangen waarschuwingen over mogelijke problemen.

Integreer met andere services: integreert met Azure Active Directory, Microsoft Endpoint Configuration Manager en Microsoft Endpoint Protection om een complete oplossing te bieden voor apparaatbeheer en toegang tot bedrijfsresources.

Beheer van mobiele toepassingen: hiermee bepaalt u de toegang tot bedrijfsapps, stelt u een beleid voor app-beveiliging in en controleert u het app-gebruik.

Voorwaardelijke toegang: hiermee stelt u beleid voor voorwaardelijke toegang in dat toegang tot bedrijfsresources toestaat of blokkeert op basis van specifieke voorwaarden, zoals apparaatcompatibiliteit, locatie of netwerk.

Identiteitsbescherming: beschermt uw identiteit door meervoudige verificatie te implementeren en Azure AD-beleid voor voorwaardelijke toegang te configureren.

Voor- en nadelen van Intune

Intune-voordelen

 • Omdat Intune een op abonnementen gebaseerde service is, kan het kosteneffectiever zijn dan het kopen en onderhouden van een on-premises oplossing.
 • Meerdere beveiligingsfuncties, zoals apparaatversleuteling, voorwaardelijke toegang en beheer van mobiele apps om bedrijfsgegevens en -bronnen te beschermen.
 • Een gebruiksvriendelijke interface voor eindgebruikers via de bedrijfsportal-app om apparaten in te schrijven, apps te installeren en de nalevingsstatus bij te houden.
 • Het is duidelijk dat het IT-beheerders de flexibiliteit geeft om apparaten en applicaties te beheren, of de apparaten nu voor zakelijk of persoonlijk gebruik zijn en of gebruikers op kantoor zijn of op afstand werken.
 • Helpt IT-beheerders om ervoor te zorgen dat apparaten en applicaties voldoen aan het bedrijfsbeleid en de branchevoorschriften.
 • Eenvoudig in te stellen en te gebruiken, heeft een gebruiksvriendelijke interface en de mogelijkheid om beleid te maken met behulp van sjablonen.
 • Gebruikers van Intune hebben 24 uur per dag, 7 dagen per week volledige toegang tot technische ondersteuning.

Intune-nadelen

 • Te weinig focus op mobiele apparaten, dus geen volledig systeembeheerplatform.
 • Er ontbreekt een functieset om complexe pakketimplementaties af te handelen.
 • Heeft veel functies en instellingen en het kan IT-beheerders tijd kosten om te leren hoe ze deze effectief kunnen gebruiken.
 • Biedt een verscheidenheid aan opties voor apparaat- en app-beheer, maar aanpassingsopties hebben enkele beperkingen, vooral in vergelijking met on-premises oplossingen.
 • Moeilijk te implementeren en te configureren, vooral voor grote organisaties met veel apparaten en gebruikers.
 • Geen ondersteuning voor het Linux-besturingssysteem.

We zijn aangekomen bij de vergelijkingssectie van WSUS versus Intune – Wat is het verschil?

WSUS versus Intune

Belangrijk is dat WSUS een oplossing is die alleen voor Windows is en die updates voor Windows-systemen beheert en een on-premises infrastructuur vereist. Intune is een cloudservice die updates en apparaten op meerdere platforms beheert en geen on-premise infrastructuur vereist.

WSUS (Windows Server Update Services) en Intune worden beide expliciet gebruikt voor het beheren en implementeren van software-updates, maar ze hebben enkele belangrijke verschillen:

Apparaatbeheer

Aan de ene kant wordt WSUS voornamelijk gebruikt om updates voor Windows-apparaten op een bedrijfsnetwerk te beheren, terwijl Intune wordt gebruikt om updates te beheren voor verschillende apparaten, waaronder Windows, iOS en Android.

Schaalbaarheid

Hier is WSUS een servergebaseerd product dat is geïnstalleerd op een Windows Server. Verder verwerkt het een groot aantal clients binnen het netwerk van de organisatie, maar de schaalbaarheid wordt beperkt door de hardwarebronnen van de server waarop het is geïnstalleerd. Naarmate het aantal clients toeneemt, neemt ook de hoeveelheid schijfruimte toe die nodig is om updatebestanden op te slaan.

Intune is daarentegen een cloudservice die is gebouwd op Azure en is ontworpen om op veel apparaten te werken. Het schaalt automatisch op basis van het aantal apparaten dat het beheert en heeft niet dezelfde schijfruimtebeperkingen als WSUS. Bovendien kunt u met Intune apparaten ook op afstand beheren, waardoor u geen on-premise infrastructuur hoeft te onderhouden naarmate uw organisatie groeit.

Implementatie

Bovendien vereist WSUS dat dedicated servers en infrastructuur worden ingesteld en onderhouden, terwijl Intune een cloudservice is die eenvoudig kan worden geconfigureerd en beheerd via de cloud.

Steunen

Hiervoor wordt WSUS voornamelijk gebruikt om updates voor Windows-apparaten op bedrijfsnetwerken te beheren. Het ondersteunt dus alleen Windows-besturingssystemen, waaronder Windows 10, 8.1, 8, 7, Vista, Server 2012 en Server 2008.

Anders is Intune een cloudservice die u gebruikt om updates te beheren op verschillende apparaten, waaronder Windows, iOS en Android. Het ondersteunt Windows 10, 8.1 en 7 en ondersteunt alle huidige versies van iOS en Android.

Kosten

Bijzonder belangrijk is dat WSUS een gratis serverproduct van Microsoft is waarmee beheerders updates voor Windows-systemen kunnen beheren en distribueren.

Maar Microsoft Intune is een cloudgebaseerde service en niet gratis. Een betaalde service die kosten in rekening brengt op basis van het aantal apparaten dat wordt beheerd. Het bevat ook extra functies zoals beheer van mobiele apparaten en applicatiebeheer.

Veiligheid

Wsus en Intune worden gebruikt om de beveiliging te verbeteren door systemen en apparaten up-to-date te houden met de nieuwste beveiligingspatches, maar ze hebben verschillende sterke punten. Belangrijk is dat WSUS voornamelijk gericht is op patchbeheer, terwijl Intune zich richt op het beheer en de beveiliging van mobiele apparaten.

Bedankt voor het lezen van WSUS versus Intune – Wat is het verschil? (Voors en tegens). We zullen het artikel nu afronden.

WSUS versus Intune – Wat is het verschil? Conclusie

Kortom, WSUS is een goede oplossing voor het beheren van Windows-updates binnen een omgeving met alleen Windows, terwijl Intune een betere oplossing is voor het beheren van updates en apparaten op meerdere platforms en voor organisaties die geen on-premises infrastructuur willen onderhouden. Ten slotte is het belangrijk om de specifieke behoeften en vereisten van uw organisatie te beoordelen voordat u een beslissing neemt.

Bron: cloudinfrastructureservices

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.