Terug naar het overzicht

07 augustus 2021

Whiteboard verplaatst zijn opslag naar OneDrive for Business

Omschakeling Komt in oktober 2021

Berichtencentrummelding MC275235 (3 augustus) zegt dat Microsoft de Whiteboard-app opnieuw opbouwt bovenop OneDrive voor Bedrijven (Microsoft 365 roadmap item 66767). Whiteboard gebruikt OneDrive voor Bedrijven als standaardopslag vanaf oktober 2021, maar huurders kunnen zich nu aanmelden via de Whiteboard-instellingen in het Microsoft 365-beheercentrum (Afbeelding 1) om op OneDrive gebaseerde opslag voor Whiteboard te gebruiken wanneer de functie beschikbaar komt op de einde van augustus. De instelling is momenteel standaard uitgeschakeld. Als u zich aanmeldt, heeft dit invloed op de opslag van whiteboards voor elke gebruiker in de tenant.

Afbeelding 1: De Whiteboard-instellingen configureren in het Microsoft 365-beheercentrum om OneDrive-opslag te gebruiken
Afbeelding 1: De Whiteboard-instellingen configureren in het Microsoft 365-beheercentrum om OneDrive-opslag te gebruiken

De wisselwerking is dat alleen bepaalde Whiteboard-clients momenteel op OneDrive gebaseerde opslag ondersteunen:

 • Whiteboard-browserclient.
 • Whiteboard voor Teams-vergaderingen (inclusief mobiele Teams-apps).
 • Whiteboard op Android.

Microsoft zal tegen oktober ondersteuning bieden voor de andere whiteboard-clients (Windows 10/11), Surface Hub, de Whiteboard-kanaaltab-app voor Teams en iOS. Tot die tijd kunnen deze apps, als u ervoor kiest om OneDrive voor Bedrijven te gebruiken, geen whiteboards maken of weergeven die zijn opgeslagen in OneDrive. Whiteboards die eerder zijn gemaakt en zijn opgeslagen in Azure, blijven toegankelijk.

Solide plan voor langdurige opslag van whiteboards

De omschakeling is vergelijkbaar met die voor Stream, die ook van Azure-opslag naar OneDrive voor Bedrijven en SharePoint Online gaat (de definitieve omschakeling voor opnames van Teams-vergaderingen is 16 augustus 2021). De nieuwe live (vloeiende) componenten die in applicaties als Teams chat, Outlook en Whiteboard naar boven komen, worden ook bewaard in OneDrive for Business. Het verplaatsen van toepassingsspecifieke Azure-opslag naar de meer algemene opslag die wordt beheerd door OneDrive voor Bedrijven is om vele redenen een goed idee, waaronder:

 • OneDrive voor Bedrijven is een goed begrepen opslagplatform met API’s: hulpprogramma’s zoals rapporten van bestanden in OneDrive-accounts bevatten whiteboards samen met andere bestanden.
 • Beschikbare opslag: Hoewel Microsoft geen quotabeperkingen oplegt aan de huidige op Azure gebaseerde opslag op Whiteboard, biedt OneDrive voor Bedrijven zeer royale opslagquota die niet worden beïnvloed door de noodzaak om een ​​paar whiteboards op te slaan.
 • Delen: Whiteboards kunnen worden gedeeld zoals elk ander OneDrive voor Bedrijven-bestand. Gebruikers die een link voor delen voor een whiteboard hebben verzonden, openen het bestand in de browserclient.
 • Auditing: OneDrive voor Bedrijven registreert auditgebeurtenissen voor bestandsbewerkingen op whiteboards.
 • Informatiebeheer en naleving: net als elk ander bestand in OneDrive voor Bedrijven, zijn bewaarbeleid en -labels van toepassing op whiteboards. Het is nog niet duidelijk of de inhoud van whiteboards is geïndexeerd en beschikbaar is voor eDiscovery.
 • Migratie van Tenant naar Tenant: de meeste toolsets voor migratie van Tenant naar Tenant zijn zeer goed in het verplaatsen van OneDrive voor Bedrijven-bestanden. Het toevoegen van whiteboards aan de mix geeft ze wat extra werk, maar zorgt ervoor dat deze bestanden op de juiste plaats bij de doeltenant terechtkomen.
 • Back-up: ISV-back-upproducten zijn gewend om met OneDrive voor Bedrijven om te gaan, dus het is geen probleem om wat extra whiteboard-bestanden in de mix op te nemen.
 • Verwijderen van gebruikers: het Microsoft 365-workflowproces voor het verwijderen van gebruikersaccounts stelt een andere gebruiker in staat om toegang te krijgen tot het OneDrive voor Bedrijven-account van de verwijderde gebruiker om belangrijke bestanden te kopiëren voordat Microsoft 365 het account verwijdert. De gebruiker die toegang heeft gekregen, kan nu alle belangrijke whiteboards uit het account van de verwijderde gebruiker redden.

De volgende Microsoft 365-app om te verplaatsen is?

Het verplaatsen van opslag naar OneDrive voor Bedrijven lijkt een trend te worden, wat vervolgens de vraag oproept welke de volgende Microsoft 365-app zal zijn die van Azure-opslag zal verdwijnen? Gezien de set die bestaat, is Planner misschien een kandidaat, maar gezien de verbinding met Microsoft 365 Groups is het opslagdoel waarschijnlijk SharePoint Online in plaats van OneDrive for Business. We zullen afwachten.

Bron: office365itpros

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.