Terug naar het overzicht

30 oktober 2022

Welke invloed heeft Microsoft Loop op de Microsoft 365-service

Hoewel Microsoft Loop nog niet algemeen beschikbaar is, heeft Microsoft details vrijgegeven over hoe Loop gebruikers en projecten kan verbinden via de Microsoft 365-service.

De toevoeging van Microsoft Loop is waarschijnlijk de belangrijkste verandering die Microsoft heeft aangebracht aan zijn Microsoft 365-platform.

Microsoft Loop, gebaseerd op Microsoft’s Fluid Framework, laat gebruikers samenwerken op voorheen onmogelijke manieren. Sommige van deze nieuwe mogelijkheden zijn al beschikbaar in Microsoft Teams, maar Microsoft zal Loop binnenkort beschikbaar maken voor alle Microsoft 365-toepassingen. Loop is nu in privé preview en publieke release is aan de horizon.

De elementen van Microsoft Loop en hoe ze samenwerken met Microsoft 365

De mogelijkheden van Microsoft Loop verschillen sterk van andere samenwerkingsfuncties die vandaag beschikbaar zijn. Om te begrijpen en volledig te waarderen wat Loop naar de tafel brengt, is het handig om te kijken naar de basisbouwstenen waaruit Microsoft Loop bestaat en hoe ze verbinding maken met Microsoft 365.

Microsoft Loop bestaat uit drie structurele elementen op hoog niveau: Loop-componenten, Loop-pagina’s en Loop-werkruimten.

Loop componenten

Van de drie zijn Loop-componenten misschien wel de belangrijkste. Een component Loop is in wezen gewoon een documentobject met loopfunctionaliteit. Om dit in perspectief te plaatsen voor een Microsoft 365-gebruiker, stel je een Microsoft Word-document voor. Hoewel Word voornamelijk bedoeld is voor het schrijven en bewerken van basistekst, ondersteunt het tal van ontwerpelementen. Met de toevoeging van Loop-componenten ondersteunt Word verschillende componenttypen met realtime bewerking in de Microsoft 365-suite. Deze live-bewerkingscomponenten omvatten alinea’s met tekst met een lijst met opsommingstekens, tabellen, checklists en genummerde lijsten.

Loop onderscheidt zich van zijn oude Microsoft Office 365-tegenhanger omdat deze elementen samenwerken in de productiviteitssuite.

Denk aan een gebruiker die een alinea toevoegt aan een Microsoft Word-document, maar niet zeker weet of deze juist is. In plaats van het hele document te e-mailen naar iemand die de toevoeging kan bewerken en goedkeuren, kan die gebruiker het onderdeel Loop naar Outlook kopiëren en naar een supervisor e-mailen of het naar hen verzenden in Microsoft Teams. De ontvanger opent het bericht met de alinea en brengt een wijziging aan vanuit Outlook of Teams. Die wijziging verschijnt onmiddellijk in het oorspronkelijke Word-document. Andere Loop-componenten gedragen zich op dezelfde manier in Microsoft 365-toepassingen.

Loop pagina’s

Een looppagina is een document dat een of meer loopcomponenten bevat. Zoals het er nu uitziet, fungeert de Microsoft Loop-app als een leeg canvas waarop u luscomponenten kunt toevoegen. Sommige gebruikers zouden binnen deze interface kunnen werken, maar de waarde van Microsoft Loop is dat gebruikers de componenten in de apps en bestanden die ze nodig hebben kunnen behouden zonder ze te hoeven zoeken.

Loop werkruimten

Het kan nuttig zijn om Loop-werkruimten te beschouwen als een beetje een OneNote van de volgende generatie en dienen in wezen als een bestandsverkenner voor Microsoft 365. Met OneNote kunnen gebruikers notitieblokken maken waarin vergelijkbare informatie wordt gegroepeerd. Gebruikers kunnen vervolgens secties maken in het notitieblok en pagina’s in elke sectie. Deze pagina’s zijn gratis van vorm en zijn geschikt voor verschillende soorten inhoud. Dit kunnen ingesloten bestanden, handgeschreven tekst, opnames of talloze andere Loop-elementen zijn.

Loop-werkruimten is een toepassing die is ontworpen om gebruikers te helpen hun loop-pagina’s georganiseerd te houden. Een gebruiker kan bijvoorbeeld gerelateerde Loop-pagina’s groeperen voor een project en die werkruimte kan dienen als de centrale hub voor een team om toegang te krijgen tot alle projectresources.

Loop-werkruimten beperken gebruikers niet tot het werken met loop-pagina’s. Net als OneNote kunnen gebruikers verschillende andere inhoudstypen toevoegen, zoals een Word-document naast sommige looppagina’s.

Enterprise use cases voor Loop binnen Microsoft 365

Microsoft Loop heeft een enorm potentieel om de manier waarop samenwerking werkt in een bedrijfsomgeving te veranderen. Organisaties die een hybride werkmodel hebben aangenomen met sommige gebruikers op kantoor, terwijl anderen op afstand werken, kunnen vooral profiteren van deze technologie. Dit komt omdat Microsoft Loop locatie-agnostisch is. Externe gebruikers en gebruikers die op locatie werken, kunnen allemaal tegelijkertijd aan dezelfde documenten samenwerken als ze een verbinding met internet en een geldige set Microsoft 365-referenties hebben.

Het is redelijk om op te merken dat realtime documentsamenwerking niets nieuws is. Op het hoogtepunt van de pandemie hebben veel organisaties Google Documenten en andere G Suite-services aan hun workflows toegevoegd, omdat gebruikers op externe locaties in realtime kunnen samenwerken aan een document. Wat Microsoft Loop echter anders maakt, is dat Loop het samenwerkingsproces niet koppelt aan een specifiek document. Samenwerking vindt plaats op het niveau van de luscomponent in plaats van op het niveau van het afzonderlijke bestand. Dit betekent dat gebruikers de gegevens kunnen bewerken met behulp van de loop-enabled applicatie die op elk moment het meest logisch voor hen is. De ene gebruiker kan een tabel bewerken in Word, terwijl een andere gebruiker die naar de tabel in Teams kijkt, de wijziging in realtime ziet.

Er is nog een ander aspect van Microsoft Loop dat veel diepgaander is. Loop biedt zakelijke gebruikers één bron voor al hun Microsoft 365-werk, -gegevens en -bestanden. Overweeg hoeveel exemplaren van één document er binnen een organisatie kunnen bestaan. Er is mogelijk slechts één kopie van het document opgeslagen op een SharePoint-site, maar dat houdt geen rekening met het originele Word-document dat is opgeslagen op – mogelijk – meerdere harde schijven van de laptop. Hoeveel versies van dat document zijn heen en weer gemaild tussen gebruikers? Vanwege de wijzigingen van elke gebruiker verschillen al die documentkopieën waarschijnlijk iets van elkaar. Loop zorgt ervoor dat zelfs als iemand een oude documentkopie zou openen, de gegevens in het document altijd up-to-date zijn – ervan uitgaande dat deze zijn gebaseerd op Loop-componenten.

Integraties van derden voor Loop

Hoewel Loop op zichzelf een aantrekkelijk samenwerkingskader vertegenwoordigt, is een stap die Microsoft heeft genomen ervoor dat Loop voor sommige organisaties een gamechanger wordt. Microsoft heeft Loop uitbreidbaar gemaakt, zodat particuliere ontwikkelaars en externe leveranciers nieuwe loop-gegevenstypen kunnen maken.

Vanuit het perspectief van een IT-afdeling van een onderneming betekent dit dat gebruikers uiteindelijk Loop-pagina’s kunnen maken met zowel Microsoft 365-gegevens als gegevens uit de line-of-business-toepassingen die ze in hun dagelijkse workflows gebruiken. Omdat al deze gegevens geschikt zijn voor Loop, zijn ze altijd up-to-date en weerspiegelen ze realtime wijzigingen. Het kan zelfs mogelijk worden om relaties tot stand te brengen tussen deze verschillende soorten gegevens, zoals een realtime Excel-grafiek gekoppeld aan gegevens uit een verkoop-app.

Hoewel deze plug-ins en integraties van derden nauwelijks marktrijp zijn, kan het potentieel van deze technologie breed zijn verspreid over tal van bedrijfskritische processen.

Bron: techtarget

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.