Terug naar het overzicht

11 maart 2022

Webontwikkelaars dagen Apple uit om andere browserengines op iOS toe te staan

Apple is de afgelopen jaren geconfronteerd met meerdere beschuldigingen van concurrentieverstorende praktijken en het lijkt erop dat er meer in het verschiet ligt. Deze keer heeft een groep ontwikkelaars een project gelanceerd met de naam “Open Web Advocacy” dat Apple uitdaagt om andere browserengines op iOS toe te staan.

De groep wil dat ontwikkelaars toegang hebben tot dezelfde functies die beschikbaar zijn in de iOS-versie van Safari. Tegelijkertijd vraagt het Apple om iOS open te stellen voor browserengines van derden.

Voor degenen die niet bekend zijn, vertrouwt iOS op de WebKit-engine, die niet alleen Safari aanstuurt, maar ook alle webinhoud op het besturingssysteem van Apple. Dat komt omdat, in tegenstelling tot macOS, iOS-apps WebKit als browserengine moeten gebruiken. Met andere woorden, elke webbrowser of web-app die je op iOS ziet, is in feite Safari die onder een andere ‘skin’ wordt uitgevoerd.

“Het motief van de groep is om Apple ervan te overtuigen dat ze andere browserengines op iOS moeten toestaan, zodat iOS een beter platform kan zijn voor het ontwikkelen van dingen voor het moderne web”, legt Lawson uit. “Omdat op dit moment elke browser op iOS, of het nu Chrome, Firefox of Edge is, eigenlijk gewoon een merkhuid van Safari is, die achterblijft bij [andere browsers] omdat het geen concurrentie heeft op iOS.”

Zoals de groep aan The Register vertelde, is het beperken van apps tot WebKit een probleem geworden, omdat ontwikkelaars niet eens toegang hebben tot sommige functies die Safari heeft.

De mogelijkheden op volledig scherm zijn bijvoorbeeld beperkt in browsers van derden en Apple beperkt de Apple Pay-integratie met Safari. Tegelijkertijd kunnen webgebaseerde apps niet op volledig scherm worden uitgevoerd en bieden browsers van derden niet de mogelijkheid om een web-app aan het startscherm toe te voegen. Ontwikkelaars klagen ook over het ontbreken van Web NFC en andere API’s in de iOS WebKit.

Het belangrijkste idee van de groep is om hun zorgen naar de Britse Competitions and Markets Authority (CMA) te brengen om hen ervan te overtuigen dat Apple zijn beleid moet veranderen.

Safari loopt al een tijdje achter op zijn concurrenten en dit is duidelijk geworden omdat gebruikers zijn overgestapt naar andere webbrowsers. Er is een consensus onder ontwikkelaars dat er veel functies ontbreken in Safari – en ze worden gedwongen om de technologieën van Apple te gebruiken met nog meer beperkingen in hun apps.

Apple heeft natuurlijk zijn eigen redenen om WebKit-adoptie op iOS te forceren. Meer dan gebruikers onder de Safari-engine te houden, geeft het het bedrijf meer controle over de web-app-ervaring, die populair wordt onder platforms die zijn verbannen uit de App Store (zoals Microsoft’s Xbox Cloud Gaming).

Als Apple ontwikkelaars browserengines van derden laat gebruiken met toegang tot alle iOS-API’s, zal dit uiteindelijk de App Store-activiteiten schaden.

Bron: 9to5mac

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.