Terug naar het overzicht

12 september 2023

Microsoft Intune zet de toon in apparaatbeheer

Heb je soms het gevoel dat je bedrijfsgegevens niet altijd goed beschermd zijn? Of dat accounts toegang hebben tot datalocaties waar ze niks te zoeken hebben? Die zorgen zijn terecht, maar ze zijn ook te vermijden. Met gedegen Device Management zet je in ieder geval een geweldige stap.

Gevestigde namen zoals Jamf of VMware klinken velen bekend in de oren. Als Microsoft-fanaten zijn wij overtuigd door Microsoft Intune (vroeger Microsoft Endpoint Manager). Vooral vanwege de brede dekking, het gebruiksgemak en de perfecte integratie met alles binnen Microsoft 365. Werkt het ook voor jouw bedrijf? Wij denken van wel.

Microsoft Intune voor iOS, Android & Windows

Intune is ontworpen om verschillende devices te beheren vanuit Azure. Dan praten we over Windows, Android, iOS, iPadOS en macOS. Een zeer brede compatibiliteit dus. Om het beheer te centraliseren, wil je de lokale desktops én de mobiele devices registreren. De Intune-console fungeert dan als een alziend oog omdat je eenvoudig en efficiënt een organisatiebreed overzicht hebt. Er zijn wél aspecten waar je bij diverse besturingssystemen op moet letten.

Toestelregistratie is simpel, maar kan per OS wel anders zijn. Zo moeten iOS-smartphones in bepaalde situaties gereset worden, bijvoorbeeld wanneer jouw bedrijf zakelijke iOS-devices gebruikt. Bij eigen devices voor zakelijk gebruik is een reset niet nodig.

Android en Windows zijn daarentegen rechtdoorzee. Binnen een paar stappen zijn apparaten opgenomen in het bestand. Dit verschaft je uiteindelijk de kans je apparaatbeheer te stroomlijnen en te optimaliseren. Het is daarmee een populaire keuze geworden voor organisaties, vooral als zij Microsoft (wensen te) gebruiken.

De installatie van Intune en de registratie van toestellen vergt een adequate inventarisering en planning, maar ook technologische kennis. Des te meer wanneer er diverse besturingssystemen aanwezig zijn. Daarom is het handig een Microsoft-expert in te zetten voor een succesvolle uitrol.

Beheer en configuratie voeren de boventoon bij Intune

Het arsenaal aan features van Intune is doortastend op alle fronten van apparaatbeheer, van security tot de uitrol van updates. Maar de configuratieprofielen springen er pas écht uit. Deze profielen zijn per device of groep te bewerken. Het is mogelijk toegangsrestricties op te leggen voor Bluetooth-verbindingen, printergebruik en specifieke updates. Zo is voor iedere afdeling of functie een specifiek profiel op te stellen met de juiste instellingen.

De scheiding tussen privé- en werkomgevingen is ingebouwd; deze staan elkaar dus niet in de weg. Vanuit Intune is dus ook te regelen dat deze barrière niet doorbroken wordt. Je wilt immers niet dat bedrijfsdata op verkeerde en onveilige locaties belandt. Over veiligheid gesproken: het beveiligingsbeleid van jouw bedrijf is ook uit te rollen vanuit Intune. Naast dat je weer kunt werken met profielen op devices, bepaal je ook de instellingen voor applicaties en gegevens. Intune biedt onder andere nog opties als:

  • Bepalen van de securityinstellingen per apparaat
  • Beperken of uitsluiten van informatiedeling
  • Integriteit controleren van hardware en data
  • Identiteitsbescherming
  • Wi-Fi en VPN-profielen
  • Multi-user beheer

Onderdeel van een geheel

Hoewel de opties dus uitgebreid zijn, is Microsoft Intune niet een volledige beveiligingsoplossing. Het is eerder één puzzelstukje van een puzzel. Je kunt met Intune niet zien WIE een apparaat gebruikt: daarvoor heb je software nodig voor authenticatie, zoals Microsoft Entra. Je wilt uiteindelijk naar een softwareoplossing waar de onderdelen complementair zijn aan elkaar. De puzzelstukjes vormen samen een complete puzzel die de basis van jouw digitale infrastructuur belichaamt.

Ben je benieuwd of Microsoft Intune past bij het gebruik van devices in jouw bedrijf? Dan is het zeker de moeite waard contact op te nemen met ALTA-ICT. Met onze expertise in Microsoft 365 komen we samen met jou tot beste oplossing voor jouw mobiele apparaatbeheer!

Meer weten?

Neem contact op
Microsoft Intune

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.