Terug naar het overzicht

07 januari 2022

Google betaalt Apple in feite om uit de zoekmachinebusiness te blijven

Apple heeft een overeenkomst met Google dat het geen eigen internetzoekmachine zal ontwikkelen zolang Google het betaalt om de standaardoptie in Safari te blijven, beweert een nieuwe class action.

De rechtszaak, eerder deze week ingediend bij een rechtbank in Californië tegen Apple, Google en hun respectieve CEO’s, beweert dat de twee bedrijven een niet-concurrentieovereenkomst hebben in de internetzoekindustrie die de Amerikaanse antitrustwetten schendt.

In het bijzonder beschuldigt de klacht Apple-CEO Tim Cook en Google-CEO Sundar Pichai van deelname aan “regelmatige geheime vergaderingen” waarin Google ermee instemt zijn winst met Apple te delen als het een voorkeursbehandeling krijgt op apparaten zoals de iPhone en iPad.De class action beweert ook dat Google Apple jaarlijkse miljardenbetalingen betaalt op basis van een overeenkomst dat Apple geen eigen concurrerende zoekmachine zal lanceren, en dat de niet-concurrentieovereenkomst plannen omvat om kleinere concurrenten actief te onderdrukken en feitelijke en potentiële concurrenten te verwerven.

De klacht stelt dat de advertentietarieven vervolgens hoger zijn dan de tarieven in een concurrerend systeem zouden zijn. Zij vordert derhalve een verbod op de niet-concurrentieovereenkomst tussen Google en Apple, een beëindiging van de winstdelingsovereenkomst en de voorkeursbehandeling, en een einde aan de miljardenbetalingen.

Ten slotte roept de klacht op tot “het opsplitsen van Google in afzonderlijke en onafhankelijke bedrijven en het opsplitsen van Apple in afzonderlijke en onafhankelijke bedrijven in overeenstemming met het precedent van de opsplitsing van Standard Oil company in Exxon, Mobile, Conoco, Amoco, Sohio, Chevron en anderen.”

Het is geen geheim dat Apple en Google een aanzienlijke monetaire overeenkomst hebben die de positie van Google als de standaardzoekmachine op Apple-apparaten verzekert. Geen van beide bedrijven heeft ooit precies bevestigd hoeveel Google betaalt om de standaardzoekmachine te zijn op Apple-apparaten in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en andere landen, maar het gerucht gaat dat het in de miljarden loopt.

In 2020 meldde The New York Times dat Apple naar schatting $ 8-12 miljard per jaar ontvangt in ruil voor het maken van Google de standaardzoekopdracht op zijn apparaten. Volgens een analist kan de betaling van Google aan Apple in 2021 om deze status quo te handhaven oplopen tot $ 15 miljard.

Dit wordt beschouwd als de grootste betaling die Google aan iedereen doet en zou tot een vijfde van de jaarlijkse winst van Apple kunnen vertegenwoordigen. Maar het heeft in het verleden ook kritiek gekregen, met name van het Amerikaanse ministerie van Justitie, dat beweert dat de deal representatief is voor illegale tactieken die worden gebruikt om het monopolie van Google te beschermen en de concurrentie te onderdrukken.

De Britse Competition and Markets Authority heeft de regeling ook een “aanzienlijke belemmering voor toetreding en uitbreiding” genoemd voor rivalen op de markt voor zoekmachines, en vroeg in 2020 om handhavingsautoriteiten een reeks opties te bieden om de deal tussen Apple en Google aan te pakken om een gelijker speelveld voor andere zoekmachines te bieden.

Advocaat Joseph M Alioto bracht de antitrustzaak deze week voor een rechtbank in San Francisco en zei: “Deze machtige bedrijven hebben hun omvang misbruikt door op onwettige wijze grote markten af te schermen en te monopoliseren die in een anders vrij ondernemingssysteem banen zouden hebben gecreëerd, prijzen zouden hebben verlaagd, de productie zouden hebben verhoogd, nieuwe concurrenten zouden hebben toegevoegd, innovaties zouden hebben aangemoedigd en de kwaliteit van diensten in het digitale tijdperk zouden hebben verhoogd.”

Apple en Google zouden waarschijnlijk beweren dat hoewel de betalingen inderdaad voor Google zijn om de standaardzoekoptie te blijven, gebruikers andere zoekmachines in Safari kunnen selecteren, waaronder Bing van Microsoft, Yahoo van Verizon en onafhankelijke zoekmachines DuckDuckGo en Ecosia.

Apple zou er waarschijnlijk ook op wijzen dat het al in de zoekmachinebusiness zit en een actieve webcrawler onderhoudt, genaamd Applebot. De crawler opereert voornamelijk op de achtergrond om de zoekresultaten van Siri en Spotlight te verbeteren, hoewel eerdere rapporten de toegenomen activiteit van Applebot hebben geïnterpreteerd als Apple “intensivering van de inspanningen” om zijn eigen zoektechnologie te ontwikkelen als zijn overeenkomst met Google onverenigbaar wordt met antitrustwetten.

Bron: macrumors

Meer weten?

Neem contact op

Gerelateerde
blogs

Naar alle blogs

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.