Terug naar het overzicht

31 december 2020

Was 2020 eigenlijk het jaar van Microsoft Teams of Zoom?

Bedrijven wendden zich tot software voor videoconferenties om tijdens de pandemie verbonden te blijven terwijl ze vanuit huis werken en terwijl we ons voorbereiden op het komende jaar, zal deze trend zich waarschijnlijk voortzetten nu Zoom een begrip is geworden.

Hoewel Zoom naar voren kwam als het favoriete videoconferentieplatform voor consumenten vanwege het gebruiksgemak en de populariteit, heeft Microsoft enorme vooruitgang geboekt om organisaties ertoe te brengen hun eigen samenwerkingsoplossing, Teams, over te nemen.

In maart zag Microsoft Teams bijvoorbeeld het aantal dagelijkse actieve gebruikers (DAU) toenemen met 12 miljoen over een periode van slechts zeven dagen tot 44 miljoen. In oktober groeide dit aantal echter tot 115 miljoen, omdat de softwaregigant nieuwe functies bleef toevoegen aan zijn samenwerkingssoftware.

Nieuwe functies in overvloed

Naarmate 2020 vorderde, werkte Microsoft Teams voortdurend bij met nieuwe functies en mogelijkheden om het gebruikersbestand van de software te vergroten en videoconferenties toegankelijker en boeiender te maken.

Een van de grootste veranderingen die het bedrijf heeft aangebracht, was de introductie van de Together-modus, zodat meerdere gebruikers dezelfde virtuele ruimte kunnen delen tijdens een videogesprek. In plaats van deelnemers in een raster te zien, kon iedereen met deze nieuwe functie tegelijkertijd samen zijn in een vergaderruimte, auditorium of zelfs een coffeeshop. Meer recentelijk heeft Microsoft zelfs voor de feestdagen nieuwe winterwonderlandscènes toegevoegd.

Een ander interessant kenmerk dat dit jaar naar Teams kwam, was de introductie van gecoördineerde vergaderingen. Organisaties met een of meer Microsoft Teams Rooms-apparaten en een Surface Hub in hun vergaderruimte kunnen nu Coordinated Meetings gebruiken om al deze apparaten te synchroniseren voor extra schermruimte tijdens videogesprekken.

Ook werden Microsoft Teams Panels geïntroduceerd, zodat medewerkers op kantoor konden zien of er al dan niet een vergaderruimte was gereserveerd voor een aankomend videogesprek. Met behulp van deze panelen kunnen werknemers vergaderingsdetails bekijken, een ruimte reserveren, aanstaande reserveringen bekijken en zelfs een andere kamer boeken met behulp van de functie “Kamers in de buurt”.

Microsoft Teams-panelen

Wanneer werknemers terugkeren naar kantoor, zullen vergaderruimten een welkome afwisseling zijn in hun werk vanuit thuisopstellingen en zullen ze waarschijnlijk duur zijn.

Om het voor werknemers gemakkelijker te maken om te weten wanneer een vergaderruimte bezet is, heeft Microsoft een nieuwe categorie apparaten onthuld, Microsoft Teams-panelen genaamd, die buiten een vergaderruimte kunnen worden gemonteerd.

Deze apparaten zijn in wezen kleine tablets die ook informatie van andere aangesloten gecertificeerde Teams-apparaten, zoals camera’s, kunnen gebruiken om informatie over de capaciteit van de ruimte weer te geven en werknemers te helpen de richtlijnen voor sociale afstanden van hun organisatie te volgen.

Hopelijk blijft Microsoft Teams volgend jaar in hetzelfde tempo updaten, aangezien de service snel een one-stop-shop wordt voor zowel op afstand als in een kantooromgeving.

Bron: techradar

Meer weten?

Neem contact op

Het laatste nieuws over Microsoft 365 en Teams wekelijks in jouw mailbox.