Terug naar het overzicht

09 maart 2023

Verschil tussen Microsoft Defender, Windows Defender, Windows Security, Windows Defender Firewall

Tijdens het surfen op internet kan uw apparaat kwetsbaar zijn voor verschillende bedreigingen. Daarom heeft Microsoft Windows Defender-antivirus geïntroduceerd op alle Windows 11 / 10-computers. Het is een gratis antivirusprogramma dat vooraf is geïnstalleerd op alle Windows 11 / 10-computers. Maar als u uw Windows 11 / 10-instellingen opent, ziet u dat Virus – bedreigingsbeveiliging is toegevoegd onder Windows-beveiliging. Sommigen van u vragen zich misschien af wat Windows-beveiliging is. Is het anders dan Windows Defender of zijn ze allebei hetzelfde? In dit artikel leggen we het verschil uit tussen Microsoft Defender, Windows Defender, Windows Security en Windows Defender Firewall.

Verschil tussen Microsoft Defender, Windows Defender, Windows Security en Windows Defender Firewall

Windows Defender is een gratis antivirus ontwikkeld door Microsoft. Het blijft uw systeem periodiek scannen en waarschuwt u wanneer een bedreiging op uw systeem wordt gedetecteerd. Met Windows Defender kunt u ook actie ondernemen tegen bedreigingen.

Sommigen van jullie hebben misschien ook de term Microsoft Defender gehoord of gebruiken het met Windows Defender door elkaar. Zijn beide hetzelfde of verschillend? Als Windows Defender de computers van gebruikers beschermt tegen bedreigingen, wat is Dan Windows-beveiliging?

Windows-computers hebben ook een ingebouwde firewall met de naam Windows Defender Firewall. U kunt het openen via Windows-instellingen of door Windows Defender Firewall rechtstreeks in Windows Search te typen.

Verschil tussen Windows Defender en Microsoft Defender

Laten we onze discussie beginnen met Windows Defender en Microsoft Defender. Windows Defender werd voor het eerst uitgebracht door Microsoft als een gratis spywareprogramma voor Windows XP. Later werd het geïntroduceerd in Windows Vista en Windows 7. Na het vervangen van Microsoft Security Essentials in Windows 8, evolueerde Windows Defender als een volledig antivirusprogramma voor Windows 8 en latere versies van Windows.

Een paar jaar na de release van Windows 10 besloot Microsoft om zijn Windows Defender ATP-service (Advanced Threat Protection) ook beschikbaar te maken voor niet-Windows-apparaten. Vanaf dat moment veranderde Microsoft de naam van Windows Defender-antivirus in Microsoft Defender-antivirus.

Tegenwoordig is Microsoft Defender-antivirus een platformonafhankelijke toepassing en is beschikbaar voor verschillende platforms, waaronder Windows. Je kunt het ook downloaden op je Android- en iOS-apparaten. Microsoft Defender is beschikbaar in de Google Play Store. U kunt het daar zoeken en installeren op uw Android-smartphone.

Nu is het duidelijk dat de reden om de naam van Windows Defender te veranderen in Microsoft Defender was om het beschikbaar te maken voor verschillende platforms. De naam Windows Defender betekent dat de antivirus alleen beschikbaar is voor Windows-apparaten.

Verschil tussen Microsoft Defender, Windows Security en Windows Defender Firewall

Laten we nu eens kijken naar het verschil tussen Microsoft Defender, Windows Security en Windows Defender Firewall.

Windows Security is een complete beveiligingssuite met Microsoft Defender-antivirus en andere beveiligingsfuncties. In de eerdere versies van Windows 10 heette Windows Security Windows Defender Security Center.

windows beveiliging in windows 11

Als u alle beveiligingsgebieden van Windows-beveiliging wilt zien, opent u Windows-beveiliging via Windows Search.

Het gedeelte Virus- en bedreigingsbeveiliging biedt antivirusscans van Microsoft Defender. U kunt de volgende scans op uw systeem uitvoeren met Microsoft Defender antivirus:

  • Snelle scan: scant mappen in uw systeem waar bedreigingen het meest voorkomen.
  • Volledige scan: controleert bestanden en de actieve programma’s op de vaste schijf. Deze scan kan langer dan een uur duren.
  • Aangepaste scan: hier kunt u selecteren welke bestanden en locaties u wilt scannen met Microsoft Defender-antivirus.
  • Microsoft Defender Antivirus (offline scan): de offline scan helpt bij het detecteren en verwijderen van schadelijke software die moeilijk te verwijderen is.

Een firewall bewaakt inkomend en uitgaand verkeer en staat gegevenspakketten toe en blokkeert deze op basis van een reeks beveiligingsregels. Windows Defender Firewall is een ingebouwde firewall in alle Windows-computers. Het is ook een onderdeel van Windows Security. U kunt het openen via Windows Security of rechtstreeks vanuit Windows Search door Windows Defender Firewall te typen.

Wat is Microsoft 365 Defender en Azure Defender?

Microsoft Defender wordt geleverd in twee op maat gemaakte ervaringen, Microsoft 365 Defender voor eindgebruikersomgevingen en Azure Defender voor cloud- en hybride infrastructuur. Organisaties kunnen Microsoft 365 Defender gebruiken om e-mail, clienteindpunten, identiteit en apps te beveiligen. Azure Defender kan bescherming toevoegen voor servereindpunten, containers, netwerken, beheerde apps en SQL Server.

Heb ik een firewall met Windows Defender nodig?

Nee, u hoeft geen extra firewallsoftware te installeren, de Windows Security-app heeft deze al. Maar als u er een installeert, is het raadzaam om Windows Defender Firewall ingeschakeld te houden, ongeacht of u een andere firewall op uw computer hebt geïnstalleerd of niet.

Zijn Windows Defender en Firewall hetzelfde?

Nee, ze zijn anders. Windows Defender (nu Microsoft Defender) is een antivirusprogramma dat uw systeem beschermt tegen verschillende bedreigingen zoals malware, virussen, enz. Aan de andere kant is Windows Defender Firewall verantwoordelijk voor het controleren van netwerkverkeer en het blokkeren van hackers om ongeautoriseerde toegang te voorkomen.

Bron: thewindowsclub

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.