Terug naar het overzicht

04 oktober 2020

Oracle gekozen als de technische partner van TikTok, aangezien het bod van Microsoft is afgewezen.

WASHINGTON – De Chinese eigenaar van TikTok heeft Oracle gekozen als technologiepartner van de app voor zijn Amerikaanse activiteiten en heeft een overnamebod van Microsoft afgewezen, volgens Microsoft-functionarissen en andere mensen die bij de onderhandelingen betrokken waren, omdat de tijd om een ​​uitvoerend bevel van President Trump dreigt de populaire app te verbieden, tenzij de Amerikaanse activiteiten worden verkocht.

Het was onduidelijk of TikTok’s keuze voor Oracle als technologiepartner zou betekenen dat Oracle ook een meerderheidsbelang in de sociale media-app zou nemen, zeiden de mensen die bij de onderhandelingen betrokken waren. Microsoft werd gezien als het Amerikaanse technologiebedrijf met de grootste portemonnee om de Amerikaanse activiteiten van TikTok te kopen van het moederbedrijf, ByteDance, en met het grootste vermogen om de zorgen over de nationale veiligheid weg te nemen die tot het bevel van de heer Trump leidden.

“ByteDance liet ons vandaag weten dat ze de Amerikaanse activiteiten van TikTok niet aan Microsoft zouden verkopen”, zei Microsoft in een verklaring. “We zijn ervan overtuigd dat ons voorstel goed zou zijn geweest voor de gebruikers van TikTok en tegelijkertijd de nationale veiligheidsbelangen zou beschermen.”

De snel bewegende reeks gebeurtenissen op zondag kwam toen de klok tikt op het uitvoerend bevel van de heer Trump, die zei dat TikTok in wezen een deal moest sluiten om zijn Amerikaanse activiteiten tegen 20 september te verkopen, anders riskeerde hij geblokkeerd te worden in de Verenigde Staten. Staten. Maar verkoopbesprekingen waren in een vasthoudpatroon omdat China vorige maand nieuwe regels uitvaardigde die TikTok ervan weerhouden zijn technologie over te dragen aan een buitenlandse koper zonder de uitdrukkelijke toestemming van de Chinese regering. En elke resulterende deal kan nog steeds een geopolitieke piñata zijn tussen de Verenigde Staten en China.

De Chinese regelgeving hielp het bod van Microsoft tot zinken te brengen. De softwaregigant had in augustus gezegd dat het zou aandringen op een reeks beveiligingen die het in wezen controle zouden geven over de computercode die TikTok gebruikt voor de Amerikaanse en vele andere Engelstalige versies van de app.

Microsoft zei dat de enige manier waarop het zowel de privacy van TikTok-gebruikers in de Verenigde Staten kon beschermen als kon voorkomen dat Peking de app als locatie voor desinformatie zou gebruiken, was door die computercode over te nemen, en de algoritmen die bepalen welke video’s door de 100 worden gezien. miljoen Amerikanen die het elke maand gebruiken.

“We zouden ingrijpende wijzigingen hebben aangebracht om ervoor te zorgen dat de service voldeed aan de hoogste normen voor beveiliging, privacy, online veiligheid en het bestrijden van desinformatie”, aldus Microsoft in haar verklaring.

Oracle heeft niets publiekelijk gezegd over wat het zou doen met de onderliggende technologie van TikTok, die is geschreven door een Chinees technisch team in Peking – en waarvan staatssecretaris Mike Pompeo heeft beschuldigd, is verantwoording verschuldigd aan Chinese inlichtingendiensten. Dat is een grote zorg van Amerikaanse inlichtingendiensten, geleid door de National Security Agency en het Amerikaanse Cyber ​​Command, die intern waarschuwden dat degene die de computercode beheert, een reeks politiek gevoelige informatie naar specifieke gebruikers kan kanaliseren – of censureren.

ByteDance en TikTok hebben ontkend dat ze de Chinese overheid helpen.

TikTok is het nieuwste vlampunt tussen Washington en Peking geworden over de controle over technologie die het Amerikaanse leven beïnvloedt. De regering-Trump had de Chinese telecomgigant Huawei al verboden om next-generation of 5G-netwerken en -apparatuur te verkopen in de Verenigde Staten, daarbij verwijzend naar het risico dat een buitenlandse mogendheid de infrastructuur controleert waarop alle internetcommunicatie stroomt.

Maar TikTok nam de strijd in nieuwe richtingen. Voor de eerste keer probeerden de Verenigde Staten een Chinees cultureel fenomeen te stoppen, met een intense aanhang onder Amerikaanse tieners en millennials, wat de mogelijkheid van toekomstige invloed met zich meebrengt.

Zelfs als Oracle zou kunnen proberen een deal te sluiten, is het onduidelijk of Beijing nieuwe obstakels voor het proces zou creëren. En verkiezingsjaarpolitiek heeft vanaf het begin de onderhandelingen over het hoofd gezien. In tegenstelling tot veel andere technologiebedrijven heeft Oracle nauwe banden onderhouden met de Trump-administratie. De oprichter, Larry Ellison, organiseerde dit jaar een inzamelingsactie voor de heer Trump, en de chief executive, Safra Catz, maakte deel uit van het transitieteam van de president en heeft regelmatig het Witte Huis bezocht.

Vorige maand zei de heer Trump dat hij Oracle zou steunen bij het kopen van TikTok. Hij noemde Oracle een “geweldig bedrijf” en zei dat het bedrijf, dat gespecialiseerd is in bedrijfssoftware, TikTok met succes zou kunnen runnen.

“Ik denk dat Oracle zeker iemand zou zijn die het aankan,” zei hij.

Samen met Amazon probeerde Oracle een contract van $ 10 miljard binnen te halen om de clouddiensten van het Pentagon uit te voeren, een van de meest betwiste technologiecontracten van de Trump-administratie. Microsoft heeft dat uiteindelijk gewonnen.

Oracle was ook klaar om de administratie eerder dit jaar te voorzien van een systeem om te helpen met een geplande studie die de brede introductie van het malariamedicijn hydroxychloroquine mogelijk zou hebben gemaakt om Covid-19 te behandelen. Terwijl doktoren hadden gewaarschuwd dat het medicijn gevaarlijke bijwerkingen zou kunnen hebben, had de heer Trump het mogelijke gebruik ervan gepromoot om patiënten te behandelen die besmet zijn met het coronavirus.

De relatie van Oracle met de administratie heeft de aandacht getrokken. In augustus zei een klokkenluider van het Department of Labour dat de secretaris van de heer Trump, Eugene Scalia, tussenbeide was gekomen in een zaak van loondiscriminatie waarbij het bedrijf betrokken was.

Tijdens een oproep om de inkomsten van Oracle vorige week te bespreken, vertelde mevrouw Catz preventief aan analisten dat zij en de heer Ellison geen rapporten over hun bod op TikTok zouden bespreken.

De opkomst van TikTok in de Verenigde Staten is opmerkelijk snel geweest; het heeft een vlucht genomen in de afgelopen twee jaar. ByteDance, opgericht in 2012, heeft miljarden dollars aan financiering opgehaald en gewaardeerd op $ 100 miljard, volgens PitchBook, dat particuliere bedrijven volgt. De investeerders zijn onder meer Tiger Global Management, KKR, NEA, SoftBank’s Vision Fund en GGV Capital.

In juli, toen de druk van de Amerikaanse regering escaleerde, begon ByteDance gesprekken met investeerders om TikTok uit te bouwen.

Maar de deal werd al snel vrijblijvend met biedingen van verschillende bedrijven en investeringsentiteiten over de hele wereld en nieuwe eisen van de Amerikaanse en Chinese regeringen.

Naarmate de deal vorderde, hebben twee van ByteDance’s grootste geldschieters, Sequoia Capital en General Atlantic, geprobeerd hun bezit in haar waardevolle dochteronderneming te behouden en TikTok te behoeden voor een verbod in de Verenigde Staten. Beide firma’s zijn vertegenwoordigd in de raad van bestuur van ByteDance.

Eind augustus werkten de bedrijven samen met Oracle om tegen Microsoft te bieden. Microsoft werkte ondertussen samen met Walmart om zijn bod uit te brengen.

In een interview zei Brad Smith, de president en chief legal officer van Microsoft, dat bij het bestuderen van TikTok het duidelijk werd dat er twee verschillende potentiële veiligheidsbedreigingen waren.

De eerste was dat Chinese autoriteiten, gebruikmakend van bestaande en nieuwe nationale veiligheidswetten, TikTok konden opdragen gebruikersgegevens over te dragen. TikTok volgt alles wat de honderden miljoenen gebruikers bekijken om ze meer video’s en ander materiaal te sturen. Aangezien gebruikers zich niet kunnen afmelden voor die tracking, zou de enige oplossing zijn om de gegevens over Amerikanen naar servers te verplaatsen die zich uitsluitend in de Verenigde Staten bevinden, zei de heer Smith.

(TikTok gebruikt momenteel een grote server in Virginia, maar maakt een back-up van een deel van zijn gegevens in Singapore, en er zijn vragen over de vraag of Chinese autoriteiten toegang zouden kunnen krijgen tot een van die enorme pools met gebruikersgegevens.)

Microsoft zou die gegevens in de Verenigde Staten hebben gelokaliseerd – en naar alle waarschijnlijkheid ook Oracle.

“Toen begonnen de technici van Microsoft een tweede potentiële kwetsbaarheid te zien: desinformatie”, zei de heer Smith, een die ook door Australische onderzoekers is geïdentificeerd. De enige manier om er zeker van te zijn dat de Chinese ingenieurs van TikTok geen code en algoritmen hebben ontworpen om te beïnvloeden wat gebruikers wel of niet zagen, is dat Microsoft de code en de algoritmen overneemt.

“We stelden voor om de datasets en de algoritmen vanaf de dag van de acquisitie te beheren, onder meer door de broncode voor de algoritmen naar de Verenigde Staten te verplaatsen”, aldus Smith.

Microsoft zou dan in de loop van een jaar hebben samengewerkt met de Chinese ingenieurs van TikTok, zodat het eventuele latere wijzigingen zou onderzoeken en ze voor veiligheidsdoeleinden door de Amerikaanse overheid zou kunnen herzien voordat het in productie werd genomen, zei hij.

Dat is de benadering die de voorkeur geniet van de National Security Agency en het Pentagon, aldus inlichtingenfunctionarissen. Maar het is precies waar de Chinezen bezwaar tegen hebben, wat Peking vorige maand duidelijk maakte in zijn nieuwe regelgeving.

Bron: nytimes

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.