Terug naar het overzicht

10 januari 2023

Nieuwe Microsoft Teams Premium nieuwe functies

Microsoft voegt een semi-verborgen downgrade toe aan gebruikers die niet geïnteresseerd zijn in het betalen voor Premium.

Dit jaar lanceert Microsoft Teams Premium, een betaalde laag van het zakelijke communicatieplatform. Maar er is een addertje onder het gras: functies die voorheen gratis waren via Teams, zijn nu alleen beschikbaar via de Premium-add-on.

De eenmaal gratis functionaliteit wordt binnen 30 dagen na de lancering van de Premium-service verwijderd van reguliere Teams-gebruikers. De exacte kosten voor de add-on worden pas bekendgemaakt als de service beschikbaar is, maar zullen ergens rond de € 10 per gebruiker, per maand liggen.

Hoewel Teams Premium tal van interessante functies toevoegt, waaronder AI-aangedreven tools en aangepaste branding, zullen microsoft teams-gebruikers die niet extra betalen, hun opties verminderd vinden.

Welke Teams-functies gaan over op alleen-premium?

Het nieuws over deze vermindering van functies komt van een update van de licentiegids van Microsoft. In deze handleiding schrijft het technologiebedrijf dat “sommige Teams-functies zullen verschuiven van Teams-licenties naar Teams Premium-licenties.”

De kenmerken in kwestie:

  • Live vertaalde bijschriften
  • Tijdlijnmarkeringen in Teams-vergaderingsopnamen voor wanneer een gebruiker een vergadering verlaat of eraan deelneemt
  • Aangepaste organisatie Scènes in de modus Samen
  • Sms-meldingen voor virtuele afspraken
  • Organisatieanalyses binnen het Teams-beheercentrum voor virtuele afspraken
  • Geplande wachtrijweergave voor virtuele afspraken

Naast het opslokken van eenmaal gratis functies, introduceert de Premium-add-on gloednieuwe tools die een nieuwe gids bevatten om gebruikers te helpen het juiste type vergaderformaat, aangepaste logo’s en achtergronden voor vergaderingen te kiezen.

Het voegt ook kunstmatige intelligentietools toe, waaronder intelligent zoeken, automatisch gegenereerde taken die uit vergaderingen zijn verzameld, een intelligente afspeelservice om opgenomen vergaderingen automatisch op te splitsen in hoofdstukken per onderwerp en een AI-samenvatting van de vergaderingen zelf.

Wanneer vertrekken de functies?

Microsoft staat toe dat de bestaande Premium-only functies beschikbaar blijven voor normale Teams-gebruikers gedurende 30 dagen nadat de Premium-add-on is uitgerold.

We hebben echter geen vaste tijdlijn voordat de Premium-add-on beschikbaar komt. Voor het eerst aangekondigd op de Ignite 2022-conferentie in oktober vorig jaar, rolde de Premium-service een preview-versie uit op 16 december 2022.

Nu zijn we erachter gekomen dat Premium eerder vroeg dan laat debuteert: Microsoft zegt dat de service rond “begin februari 2023” algemeen beschikbaar zal worden. De dagen van gratis Microsoft live vertaling lopen ten einde.

Is Teams Premium de moeite waard om te krijgen?

Samenvattend voegt Microsoft een semi-verborgen downgrade toe aan gebruikers die niet geïnteresseerd zijn in het betalen voor Premium – het verwijderen van oude functies uit de gratis versie is de stok achter de deur die samengaat met de wortel die de nieuwe Premium-functies bieden.

Als die gecombineerde functies allemaal het nieuwe prijskaartje waard zijn, is Microsoft Teams Premium de moeite waard om te krijgen, zelfs als de gebruikers misschien niet blij zijn met het proces. En met veel bedrijven die vastzitten in het uitgestrekte Microsoft-ecosysteem voor bedrijfssoftware, lijkt Premium klaar om een succes te worden.

Als je er niet blij mee bent en nog niet volledig toegewijd bent aan groene weide en blauwe luchten van het Bill Gates-leven, zijn er tal van andere organisatorische en virtale vergadersoftware-opties beschikbaar. We hebben zelfs de beste gratis telefonische vergaderingen verzameld, inclusief topopties zoals Zoom, RingCentral en Google Meet.

Teams voegt altijd nieuwe functies toe, maar zoals dit nieuws over de Premium-laag benadrukt, kan Microsoft Teams ook alle gewenste functies wegnemen.

Bron: theregister

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.