Terug naar het overzicht

06 april 2023

Microsoft’s autopatch-service update kan IT-problemen veroorzaken

Een jaar nadat Microsoft bedrijven wilde helpen de controle over patchbeheer over te nemen, heeft het nu nieuwe functies geïntroduceerd om beheerders beter overzicht te geven en veel meer meldingen.

Vorig jaar rond deze tijd bracht Microsoft Autopatch uit in een poging om worstelende IT-afdelingen te helpen updates gemakkelijker af te handelen als onderdeel van hun plannen, waarbij patch Tuesday fundamenteel werd herschreven zodat het “gewoon een andere dinsdag” werd.

Een dergelijke nieuwe melding heeft betrekking op toegangsproblemen waarbij Autopatch mogelijk geen tenant kan beheren, waardoor IT-beheerders de mogelijkheid krijgen om configuraties te controleren om te voorkomen dat ze de controle over bepaalde apparaten verliezen.

Microsoft werkt Autopatch bij

Ondanks het feit dat een deel van de controle (en stress) een jaar geleden van beheerders werd weggenomen, heeft Microsoft besloten om enige controle te herstellen terwijl het automatische patches blijft uitvoeren.

Beheerders kunnen nu implementatieringen met speciale implementatiefrequentie selecteren om prioriteit te geven aan bepaalde apparaten en het testen te beperken voor bredere implementaties.

De blade tenantbeheer kan beheerders ook waarschuwen voor verlopen licenties naast inactieve vlaggen waarbij acties vereist zijn, wat betekent dat speciale aandacht moet worden besteed aan deze meldingen om Autopatch effectief te laten blijven werken.

Microsoft legt uit: “Als u wilt weten of actie vereist is, gaat u naar de sectie Tenantbeheer en selecteert u de banner die wordt weergegeven in de blade Windows Autopatch Devices die u waarschuwt om actie te ondernemen.”

De bijgewerkte functies in Windows Autopatch hebben een openbare preview ingevoerd op basis van opt-in voorafgaand aan de algemene beschikbaarheid in mei.

Met de herzieningen hoopt Microsoft “IT-beheerders de mogelijkheid te bieden om Windows-functie- en kwaliteitsupdates aan te passen in overeenstemming met bestaande organisatiestructuren en bedrijfsdoelen”, maar of beheerders de herwonnen controle zullen waarderen, valt nog te bezien.

  • Windows Autopatch-groepen: stel uw eigen afzonderlijke sets implementatieringen en implementatiefrequentie in.
  • Releasebeheer voor Windows-functie-updates: maak gebruik van Windows Autopatch Groups en de implementatieringen ervan bij het maken van nieuwe implementaties van Windows-functie-updates
  • Berichtgeving: Vernieuwing van onze bestaande rapportage, waardoor inzicht wordt verkregen in updatecompliance, implementatiestatus en updatefouten.
  • Gezondheid en herstel van het beleid: Start acties voor de Autopatch-service om beleid te herstellen en implementatieringen te herstellen.

De bovengenoemde mogelijkheden kunnen worden ingeschakeld via het tabblad Autopatch-groepen (preview) in het Intune-beheercentrum. Algemene beschikbaarheid staat gepland voor 1 mei 2023.

Bron: techradar

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.