Terug naar het overzicht

07 maart 2023

Microsoft Word krijgt plakken als platte tekst sneltoets

Microsoft introduceert nu de optie “Alleen tekst plakken” als sneltoets voor Word voor Windows en Mac, waardoor het gemakkelijker wordt om teksten te plakken zonder ongewenste opmaak handmatig te hoeven verwijderen.

Volgens Microsoft zal de functie de conventionele sneltoets Ctrl + Shift + V (Cmd + Shift + V op Mac) toepassen. Het is echter belangrijk op te merken dat de mogelijkheid nog steeds beperkt is tot gebruikers van M365 Home- en M365 Business Standard-bètakanalen die Windows-versie 16.0.15831.20174 of hoger en Mac-versie 16.67.1113.0 of hoger gebruiken.

paste-text-only-longer.gif
Bron: Microsoft

Voor degenen met toegang tot de mogelijkheid, kan het worden uitgevoerd met behulp van de bekende Ctrl + Shift + V-snelkoppeling, die ook wordt gebruikt in andere apps, zoals Google Docs, Microsoft Teams, Word voor het web, Gmail, Slack en meer. Dit feit dat de functie beschikbaar is in andere apps maakt de mogelijkheid een lange tijd voor Word voor Windows en Mac. En gezien het feit dat Word al bijna vier decennia bestaat, doet het iedereen zich afvragen waarom het bedrijf uit Redmond het nu pas introduceert. Microsoft Word Product Manager Ali Forelli legde de situatie echter uit.

“Hoewel het technische team blijft werken aan nieuwe functies voor verbeterde gebruikerservaringen met vernieuwde en geavanceerdere technologie, hebben we niet altijd de mogelijkheid om reeds bestaand gedrag te herzien”, zegt Forelli. “In het geval van sneltoetsen is de industriestandaard afgeweken van de eerste implementatie van deze functies door Word. Gebruikers verwachten inderdaad dat Ctrl + Shift + V platte tekst zal plakken, dus wanneer dit niet werkt, kan de ervaring frustrerend zijn. Het Word-team heeft van gebruikers over dit probleem gehoord, dus we werken sneltoetsen bij als een directe reactie op uw feedback. Toegankelijkheid is een prioriteit voor Word en we willen de knip-, kopieer- en plakervaring zo naadloos mogelijk maken.”

Hoewel het nieuws over de sneltoets Paste Text Only niets baanbrekends klinkt, is het voor velen een welkome verandering, vooral voor degenen die sterk afhankelijk zijn van het programma. Om op te merken, zouden huidige gebruikers het dialoogvenster Speciaal plakken of de knop Alleen tekst behouden van de knop Plakopties moeten gebruiken om hier toegang toe te krijgen, wat echt onhandig is elke keer dat teksten moeten worden gekopieerd en op hun documenten moeten worden geplakt.

Microsoft zei dat paste als platte tekst ook kan worden geactiveerd met PowerToys. Gebruikers hadden direct toegang tot deze functie door een bepaalde macro of de Pure Paste-app voor Mac te gebruiken. Niettemin zal het maken van een kant-en-klare functionaliteit het voor velen gemakkelijker maken, vooral voor mensen met minder technologische geletterdheid.

Aan de andere kant, naast deze aankondiging over Paste Text Only, zei Microsoft dat wijzigingen in vijf andere bestaande sneltoetsen ook in Windows en Mac zouden worden geïntroduceerd. Hier is een tabel voor die wijzigingen.

Bron: Microsoft

Bron: mspoweruser

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.