Terug naar het overzicht

21 april 2022

Microsoft Teams gebruiken om uw bedrijf veilig te houden

Thuiswerken is nu het nieuwe ‘normaal’. Bedrijven die dit kunnen doen, zijn overgestapt op werken op afstand en, zonder duidelijke indicatie over de verwachte duur van de COVID-19-lockdown, worden ze comfortabel; het opzetten van routines op afstand, het herzien van bedrijfsstrategieën en het implementeren van passende oplossingen om hun werknemers in staat te stellen efficiënt vanuit huis te werken.

Met de toegenomen afhankelijkheid van oplossingen voor werken op afstand, in combinatie met meldingen van toegenomen cyberaanvallen in verband met COVID-19, is het van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de technologieën die u voor uw bedrijf hebt gekozen, veilig zijn.

Microsoft’s samenwerkingsplatform ‘Teams’ heeft een ongekende piek in het gebruik gezien sinds de COVID-19-pandemie het VK in maart voor het eerst sloot. Het bedrijf meldde dat het gebruik in slechts 2 weken met 200% steeg en op 31 maart een verbluffende 2,7 miljard vergadernotulen op één dag registreerde.

Microsoft Teams, onderdeel van de Microsoft 365 (voorheen Office 365) familie, is ontworpen als een ‘virtueel kantoor’ en richt zich op het mogelijk maken van samenwerking op afstand, met functies zoals naadloos videobellen, eenvoudig chatten, bestanden delen en samenwerkingskanalen. Door deze verscheidenheid aan communicatiemogelijkheden aan te bieden, wil Microsoft Teams de productiviteit, focus en samenwerking tussen zijn gebruikers op afstand verhogen: sterke vereisten tijdens de COVID-19-lockdown. Maar in het huidige uitdagende klimaat moeten bedrijven weten dat hun oplossingen voor werken op afstand veilig zijn.

Dus, hoe veilig is Microsoft Teams?

Door Microsoft gebrandmerkt als ‘Veilig. Veilig. Free’, stelt Teams gebruikers in staat om samen te werken zonder afbreuk te doen aan privacy en veiligheid. Tijdens een recent persbericht legde Jared Spatero, VP voor Microsoft 365, uit: “Nu meer dan ooit moeten mensen weten dat hun virtuele gesprekken privé en veilig zijn. Bij Microsoft zijn privacy en beveiliging nooit een bijzaak”. Microsoft heeft Teams gebouwd op hun Microsoft 365 hyperscale, enterprise-grade cloud, die een aantal behoorlijk zware beveiligings- en compliance-mogelijkheden biedt.

Beveiligingsverklaringen en ethos’ zijn geruststellend, maar bedrijven hebben beveiligingsmaatregelen nodig die passen bij hun individuele vereisten; zorgorganisaties maken zich zorgen over de privacy van patiënten, consumentenbedrijven maken zich zorgen over hun klantgegevens en financiële instellingen moeten cyberaanvallen voorkomen. Microsoft Teams biedt geavanceerde beveiligings- en privacyfuncties die zijn ontworpen om te voldoen aan de behoeften van verschillende industrieën. De belangrijkste beveiligingsfuncties van Teams zijn onder meer:

Het beleid ‘Betrouwbaar door standaard en ontwerp’

Teams is ontworpen en ontwikkeld in overeenstemming met de Beveiligingsontwikkelingslevenscyclus van Microsoft. Privacy en beveiliging worden omarmd tijdens productontwikkeling en transparantie voor gebruikers is de sleutel. Microsoft levert geen gegevensgestuurde advertenties en verwijdert alle gegevens nadat een Microsoft 365-abonnement (voorheen Office 365) is afgelopen. Teams voldoet ook aan meer dan 90 wettelijke en industrienormen, waardoor gebruikers er zeker van kunnen zijn dat hun gegevens en persoonlijke informatie geen risico lopen.

Verbeterde beveiliging en privacy voor videoconferenties

Gebruikers kunnen beheren wie vergaderingen kan zien, eraan kan deelnemen en toegang heeft tot vergaderinformatie. Organisatoren van vergaderingen kunnen bepalen wie er in de ‘lobby’ wacht, deelnemers verwijderen tijdens een vergadering en “presentatoren” en “deelnemers” aanwijzen. Alle deelnemers aan de vergadering krijgen een melding wanneer een opname wordt gestart en opnamen worden opgeslagen in een gecontroleerde opslagplaats die wordt beschermd door codering en machtigingen. Teams profiteren ook van kunstmatige intelligentie (AI) die chats monitort om negatief gedrag te helpen voorkomen.

Identiteits- en accountbeveiliging

Teams maakt gebruik van multi-factor authenticatie die uw gebruikersnaam en wachtwoord beschermt door een tweede vorm van verificatie toe te voegen, zoals een code die wordt geleverd via een mobiele app. Dit beschermt bedrijven fundamenteel tegen cybercriminelen die zich richten op werknemers met zwakke of gestolen wachtwoorden. Microsoft Teams dwingt deze verificatie af via ‘Azure Active Directory’, een enkele, vertrouwde back-endopslagplaats voor gebruikersaccounts.

Versleuteling en geavanceerde bescherming tegen bedreigingen

Bedrijfsgegevens en -informatie worden versleuteld tijdens het transport (bijvoorbeeld naar een collega) en in rust. Teams gebruikt Secure Real-Time Transport Protocol (SRTP) om de integriteit te controleren van gegevens die van de ene virtuele plaats in teams naar de andere worden verplaatst, waardoor veilige bestands- en informatie-uitwisseling mogelijk is. Advanced Threat Protection (ATP) controleert de inhoud om te zien of deze schadelijk of verdacht is en blokkeert gebruikerstoegang als dat het geval is.

Bron: nostra

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.