Terug naar het overzicht

16 maart 2023

Microsoft 365 Copilot brengt generatieve AI naar teams, Word en meer

Microsoft onthulde dat Copilot AI-tools die vergelijkbaar zijn met wat gebruikers van GitHub en inhoud genererende programma’s zoals ChatGPT hebben ervaren, beschikbaar zijn voor geselecteerde gebruikers van applicaties zoals Teams, Outlook, Word, Excel en Power Platform.

Microsoft CEO Satya Nadella zei tijdens een presentatie die donderdag live werd gestreamd via Microsoft social media network LinkedIn dat de Copilot-tools “een nieuw tijdperk van computing” vertegenwoordigen wanneer content-genererende kunstmatige intelligentie (AI) net zo integraal wordt als toetsenborden en multi-touch.

“We geloven dat deze volgende generatie AI een nieuwe golf van productiviteitsgroei zal ontsluiten, met krachtige copiloten die zijn ontworpen om de sleur uit onze dagelijkse taken en banen te verwijderen, waardoor we de vreugde van creatie kunnen herontdekken,” zei Nadella.

Microsoft brengt generatieve AI naar teams, Word, andere apps

Microsoft en andere leveranciers van bedrijfsapplicaties zoals Google Cloud en Salesforce zijn in de race om AI-tools aan klanten te leveren die repetitieve taken kunnen uitschakelen en nieuwe inhoud kunnen genereren op basis van bestaande klantinhoud.

Voorlopig test Microsoft Microsoft 365 Copilot met 20 commerciële klanten, acht in de Fortune 500, aldus het bedrijf. “In de komende maanden zal Microsoft prijs- en licentie-informatie vrijgeven, Copilot naar alle productiviteits-apps brengen, previews uitbreiden naar meer klanten en besturingsinformatie verstrekken aan IT-beheerders voor planning.

Microsoft zal meer informatie delen tijdens het Enterprise Connect-evenement van 27 maart en de Microsoft Viva Summit op 20 april, aldus het bedrijf.

Microsoft onthulde ook Business Chat, een natuurlijke taalprompt die werkt in applicaties, documenten, e-mails, contacten, Teams-chats en andere bronnen om statusupdates te genereren. Bepaalde gebruikers hebben toegang tot Business Chat in Microsoft365.com, Bing of in Teams.

Microsoft Power Platform heeft een aantal Copilot-functies in preview, volgens Microsoft.

Een van de weinige Copilot-functies die nu algemeen beschikbaar is, is geautomatiseerde e-mailantwoorden met Copilot in Viva Sales. Geautomatiseerde e-mailantwoorden kunnen worden gegenereerd door verkopers met voorgestelde vergadertijden op basis van de beschikbaarheid van de agenda in Outlook, volgens Microsoft.

Bron: Microsoft

Copilot belooft voor Microsoft 365

Gebruikers kunnen Copilot eerste concepten van uitnodigingen voor evenementen laten genereren, bijvoorbeeld door informatie uit e-mails op te halen en foto’s toe te voegen vanuit Microsoft OneDrive. Het kan ook vroege concepten van toespraken maken.

Gebruikers kunnen Copilot ook instrueren om het schrijven in te korten, meer details toe te voegen, de toon te veranderen en de woordafstand te wijzigen om inhoud gemakkelijker leesbaar te maken. Mensen zullen altijd het laatste woord hebben over door Copilot geproduceerde content, aldus Microsoft.

Copilot kan klantvoorstellen maken met behulp van OneNote-bestanden en andere interne documenten. De tool structureert het voorstel in uw typische stijl, voegt productafbeeldingen in en voegt zelfs een samenvatting of een sectie met veelgestelde vragen (FAQ) toe.

“Je gaat dit niet naar een klant sturen zonder een grondige beoordeling”, zei Sumit Chauhan, Microsoft’s corporate vice president voor de Office-productgroep, tijdens de presentatie. “Maar Copilot heeft je nog steeds veel tijd bespaard in het proces.”

In Teams kan Copilot gebruikers toestaan een vergadering te volgen die ze niet bijwonen en een samenvatting bekijken zodra de vergadering is afgelopen. Gebruikers kunnen inhoud bekijken die tijdens de vergadering is gedeeld, notities en actie-items.

Als de gebruiker ziet dat een bepaalde klant tijdens de vergadering is genoemd, kan de gebruiker Copilot om meer informatie vragen. Copiloot zal citaten en een fragment van het transcript leveren.

In een live vergadering kan Copilot samenvatten wat er tot nu toe is gebeurd en wie welk stukje informatie heeft gezegd. Copiloot kan deelnemers aan vergaderingen ook vertellen welke vragen onopgelost zijn gebleven.

Copiloot kan Teams-chats en klantgesprekken samenvatten met citaten.

In PowerPoint kunnen gebruikers Copilot bijvoorbeeld opdracht geven om een afbeelding te vinden en diaovergangen toe te voegen. Copilot kan sprekersnotities genereren. Het kan ook Word-documenten omzetten in PowerPoint-presentaties en PowerPoint-presentaties in Word-documenten.

In Excel kan Copilot bijvoorbeeld kwartaalresultaten analyseren en gebruikers belangrijke trends geven, aldus Microsoft. Het kan een nieuw Excel-blad maken om te experimenteren en een beter begrip te krijgen van gebruikersverzoeken zonder de oorspronkelijke gegevens te wijzigen. Copilot kan ook visualisaties maken.

In een ander voorbeeld, in Outlook, kan Copilot de belangrijkste e-mails markeren, lange e-mailthreads samenvatten en conceptantwoorden die gegevens uit Excel-bestanden ophalen. Gebruikers kunnen ook de schrijfstijl wijzigen.

GA Copilot functies in Viva Sales

Sommige Copilot in Viva Sales-functies zijn nu algemeen beschikbaar, volgens Microsoft.

Gebruikers kunnen het gegenereerde antwoord verfijnen met extra prompts en de muisaanwijzer op gemarkeerde tekstgebieden plaatsen om de gegevensbron achter het gegenereerde antwoord te zien. En gebruikers kunnen de gegenereerde inhoud beoordelen met een duim omhoog of omlaag om toekomstige antwoorden te verfijnen.

Met Copilot en Viva Sales kunnen gebruikers alle CRM-gegevens (Customer Relationship Management) scannen om accountoverzichten, recente klantcontacten en andere informatie te krijgen.

Copilot kan naar verkoopmateriaal van het bedrijf kijken om verkopers te vertellen hoe ze klanten moeten beantwoorden die een vergelijking met concurrenten willen.

Aan het einde van vergaderingen vat Copilot het gesprek samen, schetst de volgende stappen en plaatst de details in de CRM. In tegenstelling tot intelligente samenvattingen van vergaderingen in Microsoft Teams, is Copilot in Viva Sales verbonden met CRM-gegevens om meer context en toon toe te voegen aan klantgesprekken.

Alle klanten met een Microsoft Dynamics 365 Sales Enterprise- en Premium-licentie hebben Viva Sales beschikbaar zonder extra kosten, aldus Microsoft.

Microsoft Power Platform Copilot Previews

Copilot in Power Platform is bedoeld om gebruikers in staat te stellen in natuurlijke taal een applicatie, workflow of bot te beschrijven die ze willen bouwen, en Copilot kan dat in seconden bouwen.

In Power Platform kan Copilot gebruikers op de hoogte stellen van dringende problemen met accountondersteuning en een samenvatting van het probleem schrijven, het probleem naar Teams posten en de benodigde collega’s taggen.

Copilot in Power Apps kan een gegevenstabel voor een app genereren op basis van het beschreven doel en back-endlogica toevoegen.

Een versie van Copilot in Power Automate genaamd “beschrijf het om het te ontwerpen” is volgens Microsoft sinds oktober in preview. Gebruikers kunnen nieuwe stromen bouwen met natuurlijke taalinvoer. Meer Copilot-functies worden “in de komende maanden” verwacht.

Previews voor Copilot in Power Virtual Agents bevatten natuurlijke taalopdrachten om bots te bouwen om e-mailadressen en telefoonnummers van gebruikers te verzamelen voor het plannen van gebeurtenissen, naast andere taken. De previews zijn voorlopig beschikbaar in de VS en in het Engels.

Gebruikers kunnen triggerzinnen, vragen, entiteiten, berichten, variabelen en logica aan de bots toevoegen. Ze kunnen verzamelde informatie van gebruikers samenvatten in een grafische adaptieve kaart met JSON voor de kaart die automatisch wordt gegenereerd. En ze kunnen berichtvariaties toevoegen op basis van wat botgebruikers vragen.

“We hebben allemaal unieke en soms vervelende taken waarvan we zouden willen dat ze geautomatiseerd konden worden”, zei Charles Lamanna, Microsoft corporate vice president for business applications and platform, tijdens de presentatie van donderdag. “Bij Microsoft hebben we geweldige workflow- en automatiseringstools, maar die zijn niet altijd voor iedereen toegankelijk. Copilot ontsluit dat allemaal.”

Hoe Copiloot werkt

Microsoft 365 Copilot bouwt voort op Dynamics 365 Copilot van de in Redmond, Washington gevestigde leverancier die eerder deze maand werd aangekondigd. Microsoft-dochter GitHub heeft zijn eigen copiloot gehad die ontwikkelaars heeft geholpen sneller te coderen.

Nadella zei dinsdag dat een versie van AI die aanbevolen websites aanstuurt om te bezoeken en video’s om te bekijken een tweede natuur is geworden voor gebruikers.

Microsoft 365 Copilot maakt gebruik van grote taalmodellen (LLM’s) en de Microsoft Graph, die de inhoud en context van e-mails, bestanden, vergaderingen, chats, agenda’s en andere bronnen bevat.

Dit Copilot-systeem maakt ook gebruik van Microsoft 365-applicaties – waaronder Teams, Word, PowerPoint, Outlook en Excel, aldus het bedrijf. Het systeem is meer dan alleen een verbinding met ChatGPT.

Copilot LLMs zijn niet getraind op tenantgegevens of prompts om gegevenslekken te voorkomen, aldus Microsoft.

Copilot gebruikt aarding om de kwaliteit van prompts te verbeteren om gebruikers relevante en bruikbare informatie te geven. Copilot gebruikt nabewerking om meer aardingsoproepen, verantwoordelijke AI-controles, beveiligingscompliance en privacybeoordelingen toe te voegen voordat een vraagreactie wordt geleverd.

Jared Spataro, Microsoft’s corporate vice president van modern werk en zakelijke applicaties, zei dat het Copilot-systeem tienduizenden opdrachten in Microsoft 365-apps, biljoenen signalen in de Microsoft Graph en miljarden parameters in de LLM doorloopt.

“Voor het eerst in de menselijke geschiedenis kun je al deze macht bevelen met alleen je eigen woorden,” zei hij. “Het zal het werk zoals we het kennen transformeren.”

Spataro zei dat Copilot niet perfect zal zijn, dat Copilot soms informatie “nuttig verkeerd” zal krijgen. Maar het zal “enterprise ready” zijn en “ondersteund door “Microsoft’s uitgebreide benadering van beveiliging, compliance, privacy en verantwoorde AI.”

Bron: crn

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.