Terug naar het overzicht

18 september 2022

Microsoft 365 automatische app-updates worden eindelijk relatief naadloos

“Click-To-Run” belooft updates van vier seconden die u meestal niet eens zult opmerken

Microsoft is nooit goed geweest als het gaat om updates. Het proces verloopt nooit naadloos en neemt vaak meer tijd uit je dag dan je zou willen. Veel mensen, waaronder ikzelf, hebben de neiging om updates uit te stellen, soms dagenlang. Microsoft wil het proces eenvoudiger maken, voornamelijk voor 365-apps, maar een paar anderen zullen ook profiteren.

Onlangs schetste Microsoft wijzigingen in de manier waarop Microsoft 365 en een paar andere apps updates uitvoeren. De functie die “update under lock” wordt genoemd, kan patches bijna naadloos toepassen, zelfs wanneer de computer is vergrendeld of een app wordt uitgevoerd. Gebruikers hoeven het werk dus niet te onderbreken of ervoor te zorgen dat hun computer is ingeschakeld en ontgrendeld voor software-updates.

De nieuwe methode maakt gebruik van de “Click-To-Run” –technologie van Microsoft om updates te leveren zonder meldingen of abrupte onderbrekingen van de workflow. Het werkt op een aantal verschillende manieren.

Ten eerste, als de computer actief is en de app die moet worden bijgewerkt is geopend, wacht “Click-To-Run” totdat deze inactief is. Wanneer het vervolgens veilig is om bij te werken, slaat de technologie de status van de app op, sluit deze, installeert de patch en opent deze opnieuw. Als alternatief worden wijzigingen toegepast wanneer het programma wordt gesloten.

updates available in excel

Microsoft’s Product Manager for Office Deployment Julia Lieberman zegt dat het hele proces slechts ongeveer vier seconden duurt. Dus een gebruiker die de app open laat terwijl hij in een ander programma werkt, kan terugschakelen en niet eens weten dat er een update heeft plaatsgevonden.

Maar wat als de app nooit wordt gesloten voordat de computer voor de dag in de slaapstand is gezet? Vaak laten gebruikers een app aan het einde van de dag open om deze de volgende ochtend klaar te hebben. In dit scenario voert de nieuwe updatetechnologie hetzelfde proces van vier seconden uit terwijl de computer zich in een vergrendelde status bevindt. Gebruikers die de pc later ontgrendelen, zullen het precies vinden zoals ze het hebben achtergelaten, behalve dat alle apps worden bijgewerkt.

Het nieuwe updatesysteem werkt voor apparaten met Microsoft 365-abonnementen, Visio en Project. Retailklanten met Office 2016, 2019 en 2021 ontvangen via deze methode ook patches. Lieberman merkte echter op dat het niet werkt met Microsoft Teams omdat het een uniek updateproces heeft.

Microsoft benadrukte dat dit systeem updates zou uitvoeren als het niet “veilig is om dit te doen. Dus als een programma niet-opgeslagen werk heeft of macro’s worden uitgevoerd, zal update onder vergrendeling niet proberen de automatische patch te installeren. Het merkte ook op dat er geen beheerderscontroles zijn, wat betekent dat er geen manier is om het systeem uit te schakelen.

Bron: techspot

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.