Terug naar het overzicht

17 oktober 2021

LinkedIn verlaat China

Als je de altijd vrolijke taal zou gebruiken van het platform dat het bezit, zou je kunnen zeggen dat Microsoft “energiek op zoek is naar nieuwe en opwindende kansen” – alleen niet in China. De softwaregigant besloot donderdag zijn professionele netwerksite LinkedIn uit het land te halen, waardoor het het laatste grote Amerikaanse sociale netwerk is dat China verlaat te midden van een hardhandig optreden tegen online expressie.

In een verklaring noemde Mohak Shroff, Senior Vice President of Engineering van LinkedIn, “een aanzienlijk uitdagendere werkomgeving en grotere nalevingsvereisten” in China als de drijfveer achter de verhuizing.

LinkedIn volgt Facebook en Twitter (beide geblokkeerd sinds 2009) het land uit, omdat de Chinese online toezichthouder de keuze dwingt tussen een balletje slaan met Peking of helemaal vertrekken om het gedoe te vermijden. Steeds strengere straffen, waaronder gevangenisstraf, voor internetgebruikers die kritische opmerkingen over de Chinese overheid plaatsen, hebben het zakendoen voor het sociale netwerk bijzonder moeilijk gemaakt.

De problemen van LinkedIn in China kwamen naar voren in maart, toen het nieuwe Chinese aanmeldingen pauzeerde en 30 dagen kreeg van de Chinese internettoezichthouder om de inhoud op zijn platform verder te controleren. De druk bracht LinkedIn ertoe om te voorkomen dat de profielen van verschillende activisten en academici in China werden bekeken, ongeacht of ze inwoners waren of niet.

Het is niet het einde voor Microsoft in China. Het maakt nog steeds veelgebruikte software en de zoekmachine Bing is nog steeds beschikbaar in een land waar Google dat niet is. Zelfs LinkedIn in China zal niet helemaal donker worden, aangezien het bedrijf van plan is om zich om te vormen tot een puur banenbord en alle functies te verwijderen die in strijd zouden kunnen zijn met Chinese regelgevers.

De aflevering weerspiegelt de manieren waarop het Westen en China blijven divergeren op de voorheen gedeelde ruimte van het World Wide Web. China is zelfs begonnen te streven naar een eigen versie van internet. De door Huawei ontwikkelde infrastructuur, genaamd New IP, zorgt voor meer controle door de overheid dan het meer freewheelen internet van vandaag, met de mogelijkheid om individuele gebruikers naar believen te beperken.

Terwijl LinkedIn China verlaat, lijkt de Amerikaanse hysterie over de TikTok-app van China te zijn afgenomen, een jaar na een dreigement om het te verbieden onder de toenmalige president Donald Trump. Het verzet tegen de app kan echter opnieuw de kop opsteken, nadat president Joe Biden in juni overheidsinstanties 180 dagen de tijd heeft gegeven om de nationale veiligheidsrisico’s in verband met apps in buitenlandse handen te beoordelen en erover te rapporteren.

Bron: foreignpolicy

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.