Terug naar het overzicht

27 oktober 2020

Kan OneDrive worden gehackt? Waar u zich echt zorgen over moet maken

Ja, OneDrive kan worden gehackt. Dat geldt ook voor elke online service. De echte vraag is: hoe waarschijnlijk is het, en zijn er andere dingen waar we ons zorgen over moeten maken?

Volgende vraag?

Oké, oké, het is duidelijk niet zo eenvoudig. Ook al is het antwoord technisch ‘ja’, er speelt hier nog veel, veel meer.

Ten eerste zijn er veel belangrijkere dingen om me zorgen over te maken, en ten tweede zijn er een hoop informatie in cloudopslag, inclusief OneDrive.

Hoewel technisch gezien elke online service kan worden gehackt, is het risico dat dit gebeurt met een service als OneDrive of Microsoft, of een gerenommeerde service, zo klein dat u zich er geen zorgen over hoeft te maken. Uw eigen account loopt een groter risico op compromissen, aangezien individuele accounts elke dag verloren gaan. U kunt OneDrive en andere services veilig gebruiken door eigenaar en verantwoordelijkheid te nemen voor uw eigen accountbeveiliging met de juiste wachtwoordhygiëne, computerbeveiliging en een gezonde dosis scepsis en gezond verstand.

Alles loopt altijd gevaar

Ik zal beginnen met dit op de slechtst mogelijke manier te zeggen: het antwoord is altijd “ja”. Alles loopt altijd gevaar. De bestanden die u in de cloud hebt opgeslagen, uw e-mails die online zijn opgeslagen, de informatie die is opgeslagen op uw computer, de bestanden die u in een afgesloten archiefkast bewaart – ze lopen allemaal het risico op een of andere vorm van verlies of blootstelling.

Allemaal. De online en digitale componenten kunnen worden gehackt of verwijderd en de offline items kunnen worden gestolen of vernietigd.

Alles wat je hebt, loopt gevaar.

Een van die risico’s is dat ja, uw cloudopslagprovider, zoals OneDrive (of Dropbox, Google Drive, Box of een van de anderen), zelf gehackt kan worden.

Wat belangrijker is, is te begrijpen hoe reëel dat risico is. De belangrijkste vraag is: “Hoe waarschijnlijk is het dat OneDrive wordt gehackt?”

Het antwoord is hier heel duidelijk: niet waarschijnlijk.

Serieus, hoewel het conceptueel, theoretisch en misschien zelfs fysiek mogelijk is, maken de voorzorgsmaatregelen en beveiligingsmaatregelen die Microsoft heeft getroffen het feitelijk onmogelijk. Het is helemaal niet waarschijnlijk dat het zal gebeuren, en niet iets waar ik me helemaal geen zorgen over zou maken. Periode.

Maak je hier in plaats daarvan zorgen over

Uw OneDrive en andere accounts lopen echter nog steeds risico.

Het echte risico is dat uw individuele account wordt gehackt, niet dat de services zelf worden gecompromitteerd.

Hoe saai het ook klinkt, u loopt een groter risico dat uw gegevens worden blootgesteld door toe te staan dat uw account op de een of andere manier wordt aangetast. En ja, ik zei opzettelijk “toestaan”. Het gebeurt bijna altijd omdat iemand zijn waakzaamheid laat vallen of de gepaste beveiligingsstappen niet doorvoert.

Microsoft en de andere online serviceprovider hebben een gevestigd belang bij het beveiligen van hun service en servers. Ze doen er alles aan om ervoor te zorgen dat ze niet kunnen worden gehackt of anderszins gecompromitteerd.

Kunt u hetzelfde zeggen?

Bepalen wat u kunt (en zou moeten)

Uw OneDrive-account is uw Microsoft-account en vertegenwoordigt een zeer lucratief doelwit voor hackers. Ik hoor bijna dagelijks dat mensen verdwaald of gecompromitteerd zijn. Dat is het echte risico: dat iemand op de een of andere manier ergens toegang krijgt tot uw account en alles erin.

Het goede nieuws is dat uw veiligheid onder uw controle staat.

Het slechte nieuws is dat uw veiligheid uw verantwoordelijkheid is. Serviceproviders kunnen het niet voor u doen.

Dat betekent dezelfde oude saaie litanie van stappen die u moet nemen om uw account te beveiligen, of het nu OneDrive is of iets anders.

  • Lange, sterke wachtwoorden.
  • Gebruik wachtwoorden niet opnieuw.
  • Deel met niemand accountgegevens en / of wachtwoorden.
  • Gebruik geen belangrijke accounts op openbare / gedeelde computers.
  • Houd uw systeemsoftware en alle applicaties zo up-to-date mogelijk.
  • Voer goede anti-malware- en beveiligingstools uit.
  • Gebruik gezond verstand en wees sceptisch, vooral als het om e-mailberichten gaat.
  • Gebruik, of overweeg in ieder geval, tweefactorauthenticatie waar deze beschikbaar wordt gesteld.

Als u ervoor kiest om OneDrive of een andere online service te gebruiken, moet u veel vertrouwen in die service stellen. Voor de meeste herkenbare, gerenommeerde diensten is dat vertrouwen welverdiend.

Hoe zij uw informatie op hun platform beveiligen, heeft u niet in de hand.

Wat echter onder uw controle blijft, is uw persoonlijke veiligheid. Als het erom gaat uw account te verliezen of uw gegevens bloot te stellen, vormt dit een aanzienlijk hoger risico dan dat de service zelf op de een of andere manier in gevaar komt.

Neem de tijd om uw account te beveiligen. Als u dat eenmaal hebt gedaan, kunt u zich absoluut veilig voelen door OneDrive te gebruiken – en ’s nachts rustig slapen.

Bron: askleo

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.