Terug naar het overzicht
12 oktober 2022
Is Microsoft Azure Sentinel goed?
Elke beveiligingsbewuste organisatie heeft een goed SIEM-platform nodig, maar niet alle SIEMs zijn hetzelfde gebouwd. Laten we eens kijken naar Microsoft Sentinel om te zien hoe het zich opstapelt.
Siem-oplossingen (Security Incident and Event Management) zijn een belangrijk hulpmiddel om beveiligingsgegevens te begrijpen.
SIEMs verwerken enorme hoeveelheden beveiligingslogboekgegevens en zetten deze om in beveiligingswaarschuwingen. Deze waarschuwingen worden vervolgens geprioriteerd op ernst en helpen analisten incidenten te detecteren die anders onopgemerkt zouden kunnen blijven.
Een SIEM-platform verzamelt gegevens uit verschillende bronnen in uw netwerk. Deze gegevens kunnen de aard van een aanval, de tijdlijn en de impact ervan op uw bedrijf bepalen.
In deze blog gaan we Microsoft Sentinel verkennen, de cloud-native oplossing van Microsoft en een relatieve nieuwkomer in de SIEM-arena.
We zullen onderzoeken hoe het presteert op belangrijke gebieden, evenals voordelen en functies die uniek zijn voor Sentinel.
Waarom Microsoft Sentinel gebruiken?
Uw security operations center (SOC) heeft tegenwoordig een betere klasse SIEM nodig. Traditionele SIEMs, met name on-premises oplossingen, zijn niet zo flexibel. Ze hebben constant tweaken, uitbreiden en herontwikkeling nodig om te functioneren.
Deze aanpassingen zijn nodig om gelijke tred te houden met de veranderende infrastructuur van uw organisatie en het tempo van de bedrijfsvoering in een cloudgebaseerde wereld. De meeste SIEMs moeten ook worden bijgewerkt telkens wanneer een nieuwe bedreiging wordt ontdekt om deze binnen het netwerk van een organisatie te kunnen detecteren.
In bijna alle gevallen zijn traditionele SIEM-oplossingen alleen in staat om logbestanden van on-premises systemen op te nemen. Ze kunnen assets in de Cloud niet monitoren. Om deze reden raken on-premises SIEMs verouderd.
Microsoft Sentinel is de eerste en tot op heden enige cloud-native SIEM op de markt. Deze unieke status betekent dat het standaard gebruik kan maken van de kracht van cloud computing.
Het is in staat om krachtige kunstmatige intelligentie (AI) tools en analyses te gebruiken voor betere besluitvorming op snelheid. Dit is cruciaal als het gaat om beveiliging. Sentinel is cloud native en is oneindig schaalbaar naar de behoeften van uw organisatie.
Het is ook veel meer dan een SIEM-oplossing. Sentinel is een krachtig SOAR-platform (Security Orchestration and Automation Response) dat meer beveiliging en functionaliteit biedt dan zijn oudere SIEM-voorgangers.
Laten we de kern-SIEM-functies van Sentinel eens nader bekijken, hoe het presteert als een SIEM van de volgende generatie en de voordelen die exclusief zijn voor de Sentinel-oplossing.
Kernfunctionaliteit van SIEM
Sentinel heeft alle verwachte functionaliteit van een SIEM-platform, waaronder:
Detectie en waarschuwing van bedreigingen
Sentinel heeft een robuust platform voor bedreigingsdetectie. Zodra u uw gegevensbronnen hebt verbonden (waarover later meer), wilt u weten wanneer een aanval of incident plaatsvindt.
Sentinel biedt kant-en-klare, ingebouwde sjablonen om u te helpen bij het maken van regels voor het detecteren van bedreigingen.
Zodra het een beveiligingsgebeurtenis identificeert, stuurt het het IT-team in bijna realtime een beveiligingswaarschuwing. Het team kan vervolgens de gebeurtenis onderzoeken en bepalen of het een potentiële inbreuk voor het bedrijf is.
Nalevingsrapportage
Met behulp van de werkmappenfunctie van Microsoft Sentinel kunt u alle gegevens uit uw hele organisatie op één plek bekijken, evenals de voorschriften waaraan uw organisatie zich moet houden.
Met behulp van werkmappen kunt u de nalevingsstatus van elke verordening bekijken om te zien welke controles mislukken en aanbevolen acties om deze te verhelpen.
Deze gegevens kunnen vervolgens eenvoudig worden geëxporteerd naar Excel voor presentatie.
Real-time meldingen
Sentinel gebruikt geavanceerde leeralgoritmen om afwijkingen te detecteren en aan analisten te presenteren.
Maar wat Sentinel onderscheidt, is de snelheid van zijn waarschuwingen. Microsoft Sentinel werkt met iets dat bekend staat als near-real-time (NRT) -regels.
Deze zijn ontworpen om eenmaal per minuut te worden uitgevoerd en gebeurtenissen vast te leggen die in de voorgaande minuut zijn opgenomen. Dit levert analisten informatie op die zo actueel mogelijk is.
Gegevensaggregatie en normalisatie
Net als zijn concurrenten haalt Sentinel ongelijksoortige gegevens en logbestanden uit verschillende ongelijksoortige bronnen in één gemeenschappelijke opslagplaats.
Omdat Sentinel echter cloudgebaseerd is, kan het steeds grotere hoeveelheden gegevens verwerken zonder opslag- of verwerkingsproblemen te ondervinden.
Sentinel kan gegevensnormalisatie uitvoeren volgens een hoge standaard, met voorspelbare en consistente opslag voor alle records. Het normaliseren van gegevens helpt bij het standaardiseren van uw logboeken, waardoor het gemakkelijker wordt om iets ongewoons te identificeren.
Het kan deze records indexeren voor sneller zoeken en sorteren van gegevens. Snelheid is een belangrijke factor bij het onderzoeken van een incident.
Siem-voordelen van de volgende generatie
Dus nu we weten dat Sentinel alles kan doen wat een legacy SIEM-oplossing kan doen, laten we enkele dingen verkennen die u kunt verwachten van een SIEM-platform van de volgende generatie.
Gegevensverzameling en -beheer
Sentinel heeft een groot aantal gegevensbronnen waarmee het verbinding kan maken.
Sentinel heeft meer dan 100 dataconnectoren ‘out of the box’, met de mogelijkheid om aangepaste bronnen te maken om aan de individuele vereisten van uw organisatie te voldoen.
Zoals je zou verwachten, maakt Sentinel gemakkelijk verbinding met het bredere Microsoft-ecosysteem, maar het is niet beperkt tot alleen Microsoft-software en het Azure-platform.
Microsoft Sentinel kan gegevens opnemen en verzamelen uit een groot aantal logboekbronnen. Deze omvatten, maar zijn niet beperkt tot:
- Verschillende cloudplatforms zoals Azure, AWS en Google Cloud
- On-premises netwerken en infrastructuur
- Meerdere Software as a Service (SaaS) applicaties
Cloud schalen
Een van de grootste problemen waarmee SIEM-platforms worden geconfronteerd, is het doorzoeken van de enorme hoeveelheden beveiligingsgegevens die organisaties dagelijks produceren.
Dit levert problemen op met het opslaan, verwerken en analyseren van die gegevens. Traditionele on-premises SIEMs worstelen met deze grote hoeveelheid gegevens en wat ermee te doen.
Omdat Sentinel echter volledig cloudgebaseerd is, is dit geen probleem meer. Er zijn geen gegevensopslagsilo’s om te beheren of te beschermen – alles wordt in de cloud gedaan.
Dit maakt Sentinel oneindig schaalbaar voor uw bedrijf.
Beleef je een periode van groei? Sentinel groeit mee met uw organisatie en biedt hetzelfde hoge niveau van bescherming.
Moet uw bedrijf inkrimpen? Nogmaals, Sentinel schaalt naar de grootte van uw organisatie zonder verlies van bescherming of functionaliteit.
Analyse van gebruikers- en entiteitsgedrag (UEBA)
Andere SIEM-oplossingen maken gebruik van user behaviour analytics (of UBA), maar Sentinel gaat nog een stap verder met user and entity behaviour analytics.
Sentinel transformeert ruwe gegevens in zinvolle inzichten om geavanceerde aanvallen te identificeren, waardoor UBA verder gaat dan gebruikers en andere entiteiten omvat.
Dit betekent dat de analyse niet alleen kijkt naar gebruikersgedrag, maar ook zaken als netwerkapparaten en servers omvat om u het hele beeld te geven.
Beveiligingsorkestratie, automatisering en respons (SOAR)
SIEM-platforms gooien doorgaans zoveel beveiligingswaarschuwingen uit met zulke hoge volumes dat een security operations center (SOC) snel overweldigd kan raken.
Dit kan betekenen dat incidenten genegeerd of onopgemerkt kunnen blijven, waardoor uw organisatie kwetsbaar wordt voor aanvallen.
Met de extra mogelijkheden van een beveiligingsorkestratie- en automatiseringsplatform kan Sentinel krachtige machine learning-algoritmen gebruiken om reacties op het enorme aantal waarschuwingen en incidenten dat uw SIEM elke dag ontvangt, te automatiseren.
Met zo’n krachtige automatisering zal een volledig geconfigureerd Sentinel-platform het aantal valse positieven dat door het systeem komt verminderen.
Dit laat uw SOC vrij om grotere, potentieel gevaarlijkere incidenten in meer detail te onderzoeken.
Geautomatiseerde aanvalstijdlijnen en onderzoek
Het kunnen samenstellen van de tijdlijn van een aanval of incident is cruciaal als het gaat om onderzoek en reactie.
Nogmaals, het probleem voor veel legacy SIEMs ligt in de enorme hoeveelheden gegevens die ze moeten doorzoeken en onderzoeken.
Omdat Sentinel een SIEM-platform van de volgende generatie is, is dit nog een ander proces dat kan worden geautomatiseerd, waardoor uw SOC-team vrij is om ernstige incidenten grondiger te onderzoeken.
Sentinel-only voordelen
Sentinel is niet de enige SIEM van de volgende generatie op de markt. Het heeft echter een paar Sentinel-exclusieve trucs in petto om zich te scheiden van het pakket.
Sentinel is cloud native
Zoals we hierboven hebben vermeld, is Microsoft Sentinel momenteel de enige SIEM-oplossing die volledig cloud-native is.
Sentinel is gebouwd in de cloud en kan alle voordelen van cloud computing gebruiken.
Traditionele problemen zoals opslag en on-premises architectuur zijn geen probleem voor Sentinel. Het is flexibel, schaalbaar en heeft geen opslagbeperkingen.
Omdat het cloud native is, kost het een fractie van een on-premises systeem, omdat er geen infrastructuur is om te onderhouden.
Eenvoudig te activeren uitgebreide detectie en respons (XDR)
Sentinel heeft standaard een krachtige SOAR, die veel functies automatiseert. Dit zorgt ervoor dat er geen waarschuwing wordt gemist en maakt tijd en analytische kracht vrij voor ernstigere beveiligingsgebeurtenissen.
U kunt nog verder gaan en een uitgebreid detectie- en responsplatform activeren door Microsoft Sentinel te integreren met Microsoft 365 Defender.
Dit biedt een extra beveiligingslaag en geeft u volledige dekking. Een ingebouwde XDR-mogelijkheid is een voordeel dat op het moment van schrijven uniek is voor Sentinel.
Holistische integratie met de Microsoft 365-technologiestack
We hebben al gezien dat het integreren van Sentinel met de Microsoft 365 Defender-suite een aantal unieke beveiligingsvoordelen kan bieden.
Het is echter vermeldenswaard dat zelfs zonder de XDR-mogelijkheid in te schakelen, de integratie van Sentinel met de Microsoft 365-technologiestack een krachtig en veilig bedrijfsplatform creëert.
De integratie tussen Microsoft-technologieën is ontworpen om holistisch samen te werken. Een andere SIEM werkt goed met de Microsoft 365-technologiestack, maar niet zo goed als Sentinel en niet zo volledig.
Microsoft domineert momenteel de wereldmarkt voor belangrijke kantoorsuitetechnologieën, waarbij Office 365 vanaf februari 2022 ongeveer 48% van de markt controleert.
Dus als u een van de Office 365-technologieën van Microsoft gebruikt, bent u al goed gepositioneerd om te profiteren van Sentinel.
Marktstand en receptie
Sinds de lancering in 2019 heeft Microsoft Sentinel golven gemaakt in de SIEM-gemeenschap en veel fans en bijval uit de industrie verzameld.
Het heeft ook een reputatie opgebouwd als een van de meest complete beveiligingsoplossingen die er vandaag de dag zijn, en bundelt een krachtige SOAR-oplossing in het platform.
En alsof dat nog niet genoeg is, bouwt integratie met Microsoft 365 Defender een ongelooflijk krachtig XDR-platform dat voor andere bedrijven moeilijk bij te houden is.
Het scoort regelmatig hoog als een complete SIEM-oplossing, waarbij Gartner Peer Insights het een 4,5-sterrenbeoordeling van vijf geeft.
Sentinel heeft zichzelf in de korte tijd sinds de release gecementeerd als een toonaangevende oplossing. Nu Microsoft het platform blijft ontwikkelen, blijft Sentinel een belangrijke speler in de SIEM-ruimte.
Conclusie
Microsoft Sentinel is een modern SIEM-platform met SIEM-mogelijkheden van de volgende generatie.
Sentinel overtreft oudere SIEMs door gebruik te maken van de cloud en krachtige AI- en machine learning-algoritmen.
Het is ontworpen om het beste te werken binnen het Microsoft-ecosysteem en biedt , in combinatie met andere Microsoft-technologiestacks, holistische bescherming voor uw hele organisatie.
Buiten de Microsoft-arena biedt het nog steeds ongelooflijke bescherming en is het zeer compatibel met applicaties van derden, logbronnen en andere cloudplatforms.
Met andere woorden, Sentinel speelt goed thuis en met anderen.
Het gaat nog verder, met nieuwere functies en mogelijkheden die de toenemende acceptatie van cloudtechnologie weerspiegelen.
Microsoft Sentinel werkt op schaal en automatiseert veel processen om snel te reageren. Dit helpt de administratieve en analyselast voor uw SOC-team te verminderen. Het doel is om de wijdverspreide ‘waarschuwingsmoeheid’ uit te roeien die beveiligingsanalisten regelmatig opbrandt.
Als het gaat om het beantwoorden van de vraag “is Sentinel goed?” is het klinkende antwoord een eenvoudig ‘ja’.
Belangrijkste TakeAways
- SIEM-platforms zijn cruciaal voor de algehele gezondheid en beveiliging van een organisatie.
- Vanwege de grote hoeveelheden gegevens die SIEMs moeten verwerken, zijn oudere SIEMs niet meer opgewassen tegen de taak.
- Microsoft Sentinel is een SIEM van de volgende generatie. Het doet alles wat traditionele SIEMs kunnen doen en meer – en is momenteel de enige cloud-native SIEM op de markt.
- Sentinel is meer dan een SIEM. Het is ook een SOAR-platform, dat extra beveiliging en automatisering toevoegt aan een al complete en robuuste oplossing.
- Sentinel scoort regelmatig hoog met Gartner peer insights en is marktleider geworden ondanks dat het een van de nieuwere oplossingen is die er zijn.
Bron: kocho
Meer weten?
Gerelateerde
blogs
Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.