Terug naar het overzicht

03 december 2022

Google Spreadsheets en Excel vergelijken: analytisch overzicht

De spreadsheetmarkt is de afgelopen jaren overwoekerd. Dit komt vooral omdat zowel Google Spreadsheets als Microsoft Excel ongelooflijke functies bieden. Deze omvatten draaitabellen en geavanceerde formules en functies.

Google Spreadsheets en Excel worden vaak door zakenmensen door elkaar gebruikt als tools. Dit artikel biedt een vergelijking van Google Spreadsheets en Excel. We zullen kijken naar de verschillen tussen deze twee tools om te zien of het de moeite waard is om van de ene naar de andere over te schakelen.

Beide hebben voor- en nadelen, maar afhankelijk van uw behoeften is er misschien een beter voor uw use case. Laten we eens kijken hoe ze zich verhouden.

Wat zijn Google Spreadsheets?

Google Spreadsheets is een advertentievrij spreadsheetprogramma dat gratis te gebruiken is. Het is een web-app, wat betekent dat u er toegang toe hebt vanaf elke computer met internettoegang. U kunt uw spreadsheets ook met anderen delen via de Google-tool. Dit betekent dat u met andere mensen kunt samenwerken aan dezelfde spreadsheet.

Wat is Excel?

Excel is een spreadsheettoepassing die voor het eerst werd ontwikkeld in de jaren 1990 door Microsoft en nog steeds wordt bijgewerkt door Microsoft. Met Excel kunnen gebruikers spreadsheets maken en bewerken met behulp van formules en Excel-functies om complexe berekeningen efficiënt uit te voeren. Deze mogelijkheden worden vaak gebruikt in zakelijke toepassingen zoals budgettering of boekhouding.

Google Spreadsheets en Excel vergelijken

Microsoft Excel en Google Spreadsheets zijn de populairste spreadsheettoepassingen, maar hoe verschillen ze?

Gebruiksgemak

Excel en Google Spreadsheets zijn geweldige tools voor gegevensanalyse, maar ze variëren in gebruiksgemak. Google Spreadsheets is gebruiksvriendelijker, met een eenvoudige interface die gemakkelijk te navigeren en te begrijpen is. Het biedt ook een uitgebreide reeks functies die het gemakkelijk maken om complexe berekeningen uit te voeren en grote hoeveelheden gegevens te manipuleren.

Aan de andere kant biedt Excel gebruikers meer geavanceerde hulpmiddelen, zoals draaitabellen, waarmee u informatie op veel verschillende manieren kunt analyseren. Het heeft ook een breder scala aan opmaakopties dan Google Spreadsheets, dus u kunt Excel-formules gebruiken om uw gegevens op te maken zoals u wilt dat ze worden weergegeven.

Bestandsgrootte

Google Spreadsheets en Excel zijn de best beoordeelde spreadsheetprogramma’s voor het analyseren en organiseren van gegevens. Een ding dat hen onderscheidt, is hun bestandsgrootte.

Excel-bestanden zijn meestal veel groter dan die gemaakt in Google Spreadsheets. Een Excel-bestand met een dynamisch bereik van 1 miljoen rijen neemt een grote hoeveelheid schijfruimte in beslag. Een Google Spreadsheet met dezelfde hoeveelheid gegevens neemt alleen minder schijfruimte in beslag!

Offline toegang

Met zowel Google Spreadsheets als Excel hebt u offline toegang tot uw gegevens, zodat u overal aan een spreadsheet kunt werken zonder een internetverbinding te hebben. Bovendien kunt u met beide apps uw gegevens exporteren naar andere indelingen voor rapportagedoeleinden of voor het archiveren van oudere versies van informatie die niet langer nodig zijn.

U kunt uw spreadsheets offline bewerken met Google Spreadsheets. Dit is handig als u een slechte internetverbinding op uw kantoor hebt of uw spreadsheet hetzelfde wilt houden terwijl deze op internet is geopend.

Functionaliteit

Google Spreadsheets en Excel zijn beide krachtige hulpmiddelen voor het analyseren van gegevens. Elke app heeft zijn sterke punten, maar het is essentieel om rekening te houden met de specifieke behoeften van uw bedrijf voordat u een keuze maakt. De spreadsheetfunctionaliteit van Excel is robuust, terwijl de complexe formules en functies van Google Spreadsheets het ideaal maken voor meer gegevensgestuurde projecten.

Add-ons

Zowel Google Spreadsheets als Excel online hebben uitgebreide add-onbibliotheken die hun functionaliteit kunnen verbeteren met extra functionaliteit en functies. Het belangrijkste verschil is dat Google-spreadsheets veel grotere add-ons hebben, terwijl Excel een beperkter bereik heeft. De invoegtoepassingen van Excel bevatten spreadsheets die kunnen worden geïntegreerd met andere Microsoft Office-toepassingen.

Samenwerking

Google Spreadsheets is een gratis, webgebaseerde spreadsheettoepassing waarmee meerdere gebruikers tegelijkertijd aan hetzelfde document kunnen werken. Het heeft een vergelijkbare look en feel als Microsoft Excel, maar met enkele cruciale verschillen. Google Spreadsheets kan het beste worden gebruikt voor samenwerkingsdoeleinden en wanneer u geen geavanceerde berekeningen of draaitabellen nodig heeft.

Met de samenwerkingsfuncties van Google Spreadsheets kunt u spreadsheets in realtime met anderen delen. U kunt anderen ook uitnodigen om samen te werken aan een spreadsheet door een link te delen waarmee ze kunnen bewerken en wijzigingen kunnen aanbrengen. Dit betekent ook dat uw bijdragers eventuele wijzigingen die u aanbrengt, kunnen zien.

Flexibiliteit

Google sheets is een uitstekend hulpmiddel voor data-analyse omdat het zeer flexibel is. U kunt verschillende typen diagrammen en grafieken maken en deze verbinden met verschillende gegevensbronnen. U kunt uw werk ook offline opslaan om te blijven werken, zelfs als u geen verbinding met internet hebt.

Beveiliging en privacycontrole

Google-spreadsheets hebben een uitgebreide set beveiligingsfuncties die het voor gebruikers moeilijk maakt om per ongeluk gegevens met iemand anders te delen. Daarnaast biedt het verschillende manieren om te bepalen wie toegang heeft tot de spreadsheet. U kunt bijvoorbeeld beperkingen instellen voor wie specifieke cellen mag weergeven of bewerken. Op deze manier kunnen mensen, zelfs als ze toegang hebben tot je spreadsheet, geen wijzigingen aanbrengen zonder jouw toestemming.

Met Excel kunt u een wachtwoord instellen voor elk werkblad in de werkmap. Dit betekent dat andere mensen die toegang hebben tot uw werkmap uw gegevens niet kunnen zien tenzij ze het wachtwoord kennen.

Bruikbaarheid

Google Spreadsheets is een gratis, webgebaseerde spreadsheettoepassing waarmee u spreadsheets kunt maken en bewerken met uw browser. Hiermee kunt u ook uw spreadsheets bekijken vanaf elk apparaat met een internetverbinding.

Excel is een betaalde desktoptoepassing voor Windows, Mac OS X, Linux-besturingssystemen en iOS. U moet een licentie aanschaffen voor elk besturingssysteem waarop u het wilt installeren. De kosten variëren afhankelijk van de versie van Excel die u aanschaft. Dit kan een probleem zijn als u meerdere computers tegelijk probeert te gebruiken of als u in eenkantooromgevingwerkt waar mensen toegang hebben tot meer dan één machine.

Opslag

De gratis versie van Google Spreadsheets biedt onbeperkte opslagruimte, zodat u zoveel gegevens kunt opslaan als u wilt en u zich nooit zorgen hoeft te maken dat u te weinig ruimte hebt. Het kan veel gegevens bevatten, waardoor het perfect is voor het kraken van cijfers of het voorbereiden van rapporten. Omgekeerd is Excel beperkter in termen van flexibiliteit en opslagopties.

Conclusie

Google Sheets blinkt uit in data-analyse en het presenteren van uw bevindingen. De mogelijkheden voor meerdere werkbladen en meerdere werkmappen maken geavanceerde gegevensanalyse mogelijk. Dat wil niet zeggen dat Excel sommige van deze dingen niet kan doen, maar het is niet op dezelfde manier op hen afgestemd.

Google Spreadsheets is beter dan Excel voor gegevensanalyse. Maar Excel is krachtiger voor het maken van inhoud omdat het native afbeeldingen en andere rich media kan verwerken. Hoe dan ook, beide tools zijn op veel manieren nuttig.

Bron: tycoonstory

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.