Terug naar het overzicht

07 februari 2023

Google kondigt ChatGPT-rivaal Bard aan

Het is officieel: Google werkt aan een ChatGPT-concurrent genaamd Bard.

De CEO van Google, Sundar Pichai, kondigde het project gisteren aan in een blogpost en beschreef de tool als een “experimentele conversationele AI-service” die de vragen van gebruikers zal beantwoorden en deelneemt aan gesprekken. De software is vanaf gisteren beschikbaar zijn voor een groep “vertrouwde testers”, zegt Pichai, voordat het “in de komende weken breder beschikbaar wordt voor het publiek”.

Het is niet duidelijk welke mogelijkheden Bard precies zal hebben, maar het lijkt erop dat de chatbot net zo vrij zal zijn als OpenAI’s ChatGPT. Een screenshot moedigt gebruikers aan om Bard praktische vragen te stellen, zoals hoe een babyshower te plannen of wat voor soort maaltijden kunnen worden gemaakt van een lijst met ingrediënten voor de lunch.

Pichai schrijft: “Bard kan een uitlaatklep zijn voor creativiteit en een lanceerplatform voor nieuwsgierigheid, waardoor je nieuwe ontdekkingen van NASA’s James Webb Space Telescope aan een 9-jarige kunt uitleggen, of meer te weten kunt komen over de beste spitsen in het voetbal op dit moment, en dan oefeningen kunt krijgen om je vaardigheden op te bouwen.”

Pichai merkt ook op dat Bard “gebruik maakt van informatie van het web om nieuwe, hoogwaardige antwoorden te geven”, wat suggereert dat het mogelijk vragen over recente gebeurtenissen kan beantwoorden – iets waar ChatGPT mee worstelt.

De overhaaste aankondiging en het gebrek aan informatie over Bard zijn veelbetekenende tekenen van de “code rood” die bij Google werd geactiveerd door de lancering van ChatGPT vorig jaar. Hoewel de onderliggende technologie van ChatGPT niet revolutionair is, heeft de beslissing van OpenAI om het systeem vrij beschikbaar te maken op het web miljoenen blootgesteld aan deze nieuwe vorm van geautomatiseerde tekstgeneratie. De effecten zijn seismisch geweest, met discussies over de impact van ChatGPT op onderwijs, werk en – van bijzonder belang voor Google – de toekomst van zoeken op internet.

Microsoft, dat miljarden dollars in OpenAI heeft geïnvesteerd, heeft ook geprofiteerd van het moment. Het bedrijf zou ChatGPT integreren in zijn Bing-zoekmachine en andere producten in zijn suite van kantoorsoftware. Screenshots die naar verluidt een ChatGPT-verbeterde Bing tonen, lekten vorige week nog uit.

Hoewel Google diepgaande expertise heeft in het soort AI dat ChatGPT aandrijft (inderdaad, het heeft de belangrijkste technologie uitgevonden – de transformator die de “T” in GPT is), heeft het bedrijf tot nu toe een voorzichtigere benadering gekozen om zijn tools met het publiek te delen. Google maakte eerder LaMDA, het taalmodel dat ten grondslag ligt aan Bard, beschikbaar via zijn AI Test Kitchen-app. Maar deze versie is extreem beperkt en kan alleen tekst genereren die betrekking heeft op een paar query’s.

Google is, net als andere techreuzen, op zijn hoede geweest voor een terugslag tegen niet-geteste AI. Grote taalmodellen zoals LaMDA en GPT-3.5 (die ChatGPT aandrijft) hebben goed gedocumenteerde neigingen om giftige inhoud zoals haatzaaien te spuwen en vol vertrouwen valse informatie te beweren, zozeer zelfs dat een professor dergelijke systemen vergeleek met “bullshitgeneratoren” – nauwelijks een lovende beschrijving voor technologie waarvan sommigen zeggen dat deze zoekmachines zou moeten vervangen. (Google zelf onderzocht de valkuilen van AI-versneld zoeken in 2021.)

De komende lancering van Bard markeert een stapsgewijze verandering in de benadering van Google van deze technologie. In zijn blogpost benadrukt Pichai dat Google “externe feedback zal combineren met onze eigen interne tests om ervoor te zorgen dat de antwoorden van Bard voldoen aan een hoge lat voor kwaliteit, veiligheid en gegrondheid in echte informatie” – maar het is min of meer gegarandeerd dat het systeem fouten zal maken, misschien ernstige.

google bard on mobile
Bron: Google

In de tussentijd benadrukt Google ook hoe het al AI inbouwt in zijn vele producten, waaronder zoeken. In de afgelopen jaren heeft Google AI gebruikt om steeds meer zoekresultaten samen te vatten, waarbij informatie van sites naar voren komt in plaats van gebruikers zelf te laten klikken en verkennen. Uit pichai’s post lijkt het erop dat deze functies in de toekomst prominenter zullen worden:

Binnenkort ziet u AI-aangedreven functies in Zoeken die complexe informatie en meerdere perspectieven destilleren in gemakkelijk te verteren indelingen, zodat u snel het grote geheel kunt begrijpen en meer van het web kunt leren: of dat nu het zoeken is naar extra perspectieven, zoals blogs van mensen die zowel piano als gitaar spelen, of dieper ingaan op een gerelateerd onderwerp, zoals stappen om als beginner aan de slag te gaan. Deze nieuwe AI-functies worden binnenkort uitgerold op Google Zoeken.

Alsof dat nog niet genoeg is, houdt Google woensdag ook een evenement gericht op AI, zoeken en meer.

Bron: The Verge

Meer weten?

Neem contact op

Gerelateerde
blogs

Naar alle blogs

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.