Terug naar het overzicht

24 juni 2022

De nieuwe Fluid Office-documenten van Microsoft komen tot leven in Teams, OneNote en meer

De grootste verandering in Office in decennia begint uit te rollen

De grootste verandering in de Office-documenten van Microsoft in decennia komt binnenkort tot leven, nu het Fluid-framework van het bedrijf arriveert in Microsoft Teams, OneNote, Outlook en Whiteboard. Microsoft onthulde Fluid vorig jaar voor het eerst en liet zien hoe het framework blokken Office-inhoud onafhankelijk van elkaar op internet laat leven. Dat idee wordt nu werkelijkheid, met gezamenlijke inhoud die kan worden gekopieerd, geplakt en gedeeld met anderen.

In plaats van tabellen, grafieken en lijsten die statisch zijn en gebonden aan specifieke documenten, zijn Fluid-componenten samenwerkingsmodules die in verschillende toepassingen bestaan. Ze zullen deze zomer als eerste in Microsoft Teams verschijnen, in te bedden in vergaderingen en chats.

De Fluid-componenten van Microsoft zwerven rond in meerdere apps.
De Fluid-componenten van Microsoft zwerven rond in meerdere apps.

De lancering van Fluid documents valt samen met de terugkeer van medewerkers naar hun kantoor en de opkomst van een nieuwe hybride werkervaring. “We waren enthousiast om hard en snel te gaan met Fluid, en toen sloeg de pandemie toe”, zegt Jared Spataro, hoofd van Microsoft 365, in een interview met The Verge. “Dus we hebben veel van onze energie grotendeels op Teams gestoken en we zien Teams als de steigers die de verbinding creëren, maar nu we teruggaan naar hybride, geloven we steeds meer dat we meer innovatie nodig hebben in wat ik het canvas noem dat samenwerking voor elkaar krijgt.”

Wat Microsoft met Fluid heeft gecreëerd, is de grootste verandering in Office in decennia. Hoewel Fluid tijdens de onthulling vorig jaar een geweldig toekomstgericht concept leek, heeft het kijken naar Microsoft dat het deze week demonstreerde echt benadrukt hoe transformerend dit zou kunnen zijn.

Elke Microsoft Teams-vergadering wordt binnenkort geleverd met een ingebouwde notitie-ervaring die collaboratief is. Notities worden weergegeven in een Teams-vergadering of in een Outlook-agenda en iedereen op de uitnodiging kan gewoon in realtime beginnen met typen. Als u een taak toevoegt, wordt deze onmiddellijk gesynchroniseerd met uw andere taken in Microsoft 365 en worden de vergadernotities automatisch gesynchroniseerd met uw Outlook-agenda, waar u ze ook in realtime kunt bewerken.

Fluid werkt in vergaderagenda's.
Fluid werkt in vergaderagenda’s.

“We willen dat de samenwerking kan beginnen voordat de vergadering begint, dus zodra de uitnodiging uitgaat”, legt Ron Pessner uit, een directeur programmabeheer die bij Microsoft aan Fluid werkt. Omdat de vergadernotities in dit specifieke voorbeeld live en realtime zijn, kunt u ze zelfs kopiëren naar een app zoals OneNote en ziet u nog steeds dat iedereen er bewerkingen in aanbrengt.

Deze levende vloeistofcomponent heeft het potentieel om de manier waarop iedereen werk gedaan krijgt in Microsoft Teams en Office te veranderen. Het is indrukwekkend snel, zonder synchronisatietijd, net als Google Documenten. Microsoft heeft al een tijdje vergelijkbare samenwerkingstools in Office, maar ze zijn beperkt tot statische documenten en niets op dit niveau van vrijheid.

“We gaan de componenten deze zomer in Teams lanceren”, zegt Pessner. De ervaring met vergadernotities zal later dit jaar beschikbaar zijn in preview, naast enkele tests die het integreren in de desktopversie van Outlook. Het is waarschijnlijk dat als we Fluid-componenten zien worden uitgerold, ze eerst verschijnen in Teams en op de webonderdelen van Office voordat ze hun weg naar het bureaublad vinden.

De bijgewerkte Whiteboard-app van Microsoft.
De bijgewerkte Whiteboard-app van Microsoft.

Microsoft transformeert zijn Whiteboard-app ook in een canvas om Fluid-componenten te hosten. Whiteboard bestaat al lang als de eerste grote samenwerkingstool van Microsoft en deze zomer wordt het gereviseerd met behulp van Fluid.

Er verschijnen nieuwe samenwerkingscursors in Whiteboard, zodat u de toevoegingen van collega’s aan een document in realtime kunt zien. Er is zelfs een nieuwe virtuele laserpointer die je kunt gebruiken om de aandacht van mensen te trekken, of reactiestickers om het Whiteboard-canvas een beetje levendiger te laten aanvoelen.

Vloeiende componenten zoals tabellen of takenlijsten kunnen ook worden ingesloten in Whiteboard en de hele app ziet er nu hetzelfde uit en voelt hetzelfde aan op alle apparaten en platforms. Met Whiteboard zou je de app bijna als dashboard kunnen gebruiken om te zien hoe collega’s Fluid-componenten in realtime bewerken.

Dit is nog maar het begin van Fluid die zijn weg vindt naar Microsoft 365, en we zullen in de loop van dit jaar en daarna ongetwijfeld meer zien. Het zal vooral interessant zijn om te zien hoe Microsoft Fluid dieper integreert in zowel Teams als Outlook, de belangrijkste communicatietools die worden gebruikt door bedrijven die afhankelijk zijn van de Office-suite. Als Microsoft de integratie van Fluid goed krijgt, zal dit voor altijd de manier veranderen waarop documenten worden gemaakt, gedeeld en, uiteindelijk, hoe werk wordt gedaan.

Bron: theverge

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.