Terug naar het overzicht

16 januari 2023

5 beste toegankelijkheidsfuncties in Microsoft 365

Softwareontwikkelaars en techbedrijven streven ernaar hun klantenbestand uit te breiden door de toegankelijkheid van hun producten en diensten te vergroten. De Microsoft 365-suite loopt voorop bij het ontwerpen van toegankelijke interfaces en tools voor diverse gebruikers in steeds digitalere leer- en werkomgevingen.

Meer informatie over hoe Microsoft 365 toegankelijkheidsfuncties in hun toegewezen categorieën – visie, gehoor, neurodiversiteit, leren, mobiliteit en geestelijke gezondheid – innoveert die een revolutie teweegbrengen in het computergebruik voor een meer accepterende leeftijd.

1. Ogenbediening

Mobiliteitsbeperkingen zullen gebruikers niet langer beletten informatie te verzenden of toegang te krijgen tot gegevens. Als het gebruik van een toetsenbord geen toegankelijke optie is, ondersteunt Microsoft 365 Eye Control.

Met Eye Control kunnen gebruikers communiceren met de inhoud van het scherm door te knipperen of te staren. Microsoft noemt dit verblijfstijd, omdat de technologie herkent wanneer ogen in specifieke gebieden blijven hangen. Gebruikers kunnen zich aanpassen voor precisie, dus klikken, scrollen en zoomen zijn naadloos en nauwkeurig.

Deze functie vereist extra randapparatuur, zoals een ondersteund eye-tracking-apparaat van Tobii of EyeTech. Na het instellen en kalibreren van het apparaat en het installeren van de software, kunnen gebruikers instellingen aanpassen voor algemene navigatie, gaming en vormschrijven – een alternatief voor typen op het toetsenbord.

2. Insluitende lezer

Wat voor soort lezer u ook bent, Immersive Reader kan al het lezen mogelijk maken in OneNote, Word en Outlook. Met zijn uitgebreide reeks toegankelijkheidsinstellingen zal niemand zich uitgesloten voelen van het consumeren van inhoud. Het vult elke leesstijl aan door gebruikers in staat te stellen:

  • Pas visuele elementen aan, zoals lijn- en letterafstand of achtergrondkleur.
  • Laat tekst hardop voorlezen met de gekozen snelheden.
  • Dicteren aan tekst.
  • Identificeer delen van spraak voor beter schrijven.
  • Breekt lettergrepen op voor herkenning.
  • Vertaal andere talen.

Immersive Reader biedt docenten ook hulpmiddelen om hun klaslokalen interactiever en toegankelijker te maken. Het helpt studenten het begrip over meerdere talen te verbeteren, het begrijpend lezen te versterken en het gevoel van eigenwaarde te vergroten. Stel je de kracht achter deze tool voor bij het verdedigen van educatieve varianties, zoals studenten die slechthorend zijn of dyslexie hebben.

3. Focus assist

Nu de productiviteit van werknemers het bedrijfssucces met 64 procent verhoogt, kan het verminderen van afleiding zeer nuttig zijn. Met Focus Assist kan iedereen met verschillende aandachtsniveaus op zijn taak blijven terwijl informatie productief wordt verwerkt. Voel je aangemoedigd om je werkruimte te personaliseren door bewegende effecten, rommel en meldingen te verminderen. Instellingen kunnen worden geautomatiseerd en reageren op de activiteit van de computer, zoals het hebben van verschillende instellingen voor thuiswerk overdag versus ’s avonds laat gamen.

U kunt pictogrammen ook aanpassen voor transparantie en grootte, zodat elke balk en elk menu gerichte betrokkenheid bevordert in plaats van oppervlakkige activiteit.

4. Bijschriften en ondertitels

Bijschriften en ondertitels tijdens Microsoft Teams-vergaderingen of PowerPoints zijn nog nooit zo handig en uitgebreid geweest. Presentation Translator werkt in meer dan 60 talen en kijkers kunnen hun voorkeurstaal kiezen in grotere videoconferenties om wereldwijd en samen te werken. Zolang het apparaat Microsoft Translator heeft, wordt internationale communicatie met een paar klikken vereenvoudigd.

Microsoft Stream maakt het automatisch genereren van ondertiteling mogelijk om kijkers meer vertrouwen te geven in het volgen van de inhoud van de video. Terwijl ondertiteling wordt gegenereerd, wordt op de achtergrond een transcript gemaakt waarnaar kijkers kunnen verwijzen wanneer ze maar willen.

5. Soundscape

Soundscape is een van de meest recente inspanningen van Microsoft 365 die onlangs is overgestapt op een open-sourcemodel. Zes jaar lang heeft Soundscape geografische ervaringen opnieuw gedefinieerd, vooral voor mensen met een verminderd gezichtsvermogen.

Binaurale audio-cues boden keuzevrijheid voor iedereen, ongeacht activiteit, inclusief sport of het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Geluiden kunnen comfort bieden in onbekende gebieden of beweging volgen, waardoor individuen draadloos worden verbonden in geval van nood.

Toegankelijkheid in technologie vergroten

Hoewel Microsoft 365 een van de meest uitgebreide toegankelijkheidssuites in technologie biedt, moedigt het team altijd verdere ontwikkeling aan. De democratisering van internetinhoud moet iedereen omvatten, ongeacht de toegankelijkheidsbehoeften.

Andere techbedrijven kunnen microsoft 365 zien als inspiratie om zichzelf te blijven motiveren in toegankelijkheidsontwikkeling en conceptualisering.

Bron: betanews

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.