Terug naar het overzicht

20 april 2023

Maak kennis met Auto-GPT, de nieuwste ontwikkeling in de wereld van AI

Welkom in 2023, het jaar waarin de AI-revolutie in een stroomversnelling raakt. ChatGPT, de technologie die deepfakes creëert, is populairder dan ooit en er zijn toenemende zorgen over stemkloons. Nu komt Auto-GPT, de meer geavanceerde versie van ChatGPT, in beeld.

Auto-GPT is een open-source applicatie die sommigen zorgen baart omdat het mensen zoals social media managers, SEO-experts en klantenservicemedewerkers kan vervangen. Het maakt gebruik van het Generative Pre-trained Transformer (GPT) neuraal netwerk, dat is ontworpen om te functioneren als het menselijk brein. Het kan informatie opnemen, ervan leren en die kennis gebruiken om elke taak die het heeft toegewezen te verbeteren, onafhankelijk van menselijke instructies.

Auto-GPT gaat echter verder dan chatbots. Het kan zelfstandig marktonderzoek doen, pakkende koppen schrijven en hele blogposts genereren zonder veel aanmoediging. Het is zelfvoorzienend en kan taken uitvoeren, zoals het plannen van een Instagram-bericht en het schrijven van een relevant bijschrift, zonder handmatige instructies. Het kan reageren op vragen of klachten van klanten in elke taal die vereist is op een externe site.

Dit betekent dat Auto-GPT bedrijfsplannen en -modellen voor de lange termijn kan maken en deze vrijwel zelfstandig kan uitvoeren, zonder menselijke tussenkomst. Dit in tegenstelling tot ChatGPT, dat specifieke instructies en feedback van mensen nodig heeft.

autogpt

Deze ontwikkeling roept echter vragen op over de impact van AI op de manier waarop we werken en leven. Er zijn gemengde gevoelens over de vraag of we AI te ver hebben genomen. Sommige experts, waaronder Elon Musk en Jaan Tallinn, waarschuwen dat we op de rem moeten trappen bij het vrijgeven van AI-ontwikkelingen en een moment moeten nemen om echt na te denken over de impact ervan.

Een brief ondertekend door duizenden experts, waaronder onderzoekers van DeepMind, Musk, Steve Wozniak en Evan Sharp, roept op tot een pauze van zes maanden in de AI-race om gedeelde veiligheidsprotocollen te ontwikkelen en te implementeren die worden gecontroleerd door onafhankelijke externe experts.

De brief waarschuwt voor ontwikkelingen buiten GPT-4 en suggereert dat alle AI-laboratoria en onafhankelijke experts deze pauze moeten gebruiken om de impact van AI op de samenleving te beheersen.

Hoewel het te vroeg is om de toekomst van AI te voorspellen, is het duidelijk dat de ontwikkelingen op dit gebied snel gaan en grote implicaties hebben voor de mensheid. Het is belangrijk dat we ons bewust zijn van de risico’s en nadelen van AI en dat we zorgen voor adequate regelgeving om deze risico’s te minimaliseren.

Aan de andere kant mogen we de voordelen van AI niet over het hoofd zien. Het kan ons helpen bij het oplossen van complexe problemen, ons leven efficiënter maken en ons zelfs helpen om te overleven als soort. Het is echter belangrijk dat we de ontwikkeling van AI in balans houden met de belangen van de mensheid en dat we erop toezien dat deze ontwikkeling ethisch verantwoord blijft.

Het is een uitdagende taak om deze balans te vinden, maar het is cruciaal voor onze toekomst. Als samenleving moeten we blijven nadenken over de implicaties van AI en ervoor zorgen dat we deze technologie op een verantwoorde manier ontwikkelen en gebruiken.

Bron: cosmopolitan

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.