Terug naar het overzicht

11 maart 2023

Design Wars: Microsoft Designer versus Canva

Interessant is dat Canva kort na de lancering van Microsoft’s Designer een AI-beeldgenerator lanceerde die stable diffusion gebruikt.

In oktober 2022 introduceerde Microsoft Microsoft Designer, een tool voor het ontwerpen van grafische afbeeldingen waarmee gebruikers tekens, uitnodigingen, logo’s, berichten op sociale media, websitebanners en nog veel meer kunnen genereren met eenvoudige tekstprompts. De tool, aangedreven door OpenAI’s DALLE.2, is momenteel beschikbaar voor gratis preview via een wachtlijst en stelt gebruikers in staat om hun eigen afbeeldingen te gebruiken of de “start from scratch” -functie van de ontwerper te gebruiken om een volledig origineel ontwerp te genereren met behulp van tekstprompts. Het programma is gemodelleerd naar Microsoft’s PowerPoint en biedt gebruikers ook de mogelijkheid om presentaties te maken.

Zodra de app algemeen beschikbaar wordt, zal Microsoft een gratis laag behouden, samen met een premiumversie voor mensen met Microsoft 365 Personal- en Microsoft 365 Family-abonnementen, aldus functionarissen.

Met Designer kunt u een project starten door uw idee te schetsen en vervolgens alle vervelende taken aan de AI te delegeren. De app wordt aangedreven door AI in al zijn functies. Als gebruiker werkt u samen met Designer om ervoor te zorgen dat de ontwerpen consistent, uitgelijnd, op de juiste schaal en visueel aantrekkelijk blijven, ongeacht uw ontwerpexpertise.

Canva versus Microsoft Designer

Microsoft Designer wordt gezien als een directe concurrent van de in Sydney gevestigde designapp Canva. Interessant is dat Canva kort na de lancering van Microsoft’s Designer een AI-beeldgenerator lanceerde die stable diffusion gebruikt. Terwijl DALL. E 2 (gebruikt door Microsoft Designer) kan vrijwel alles maken, het maakt gebruik van een methode genaamd unCLIP, die geavanceerd genoeg is om ondefinieerbare afbeeldingen te maken. Het heeft nog steeds zijn beperkingen.

Microsoft richt zijn Designer-app voor grafisch ontwerp in eerste instantie op consumenten, maar als het voldoende interesse waarneemt, zou het bedrijf de focus verleggen naar ondernemingen, waar het meer zaken krijgt. Sinds DALL. E 2 is getraind op miljoenen stockafbeeldingen, de uitvoer die het creëert is veel geavanceerder en het meest geschikt voor zakelijk gebruik.

De maker van Stable Diffusion, Emad Mostaque, beweert ook: “Inpainting is de beste eigenschap van DALL. E 2, maar standaard is het willekeurig en het beste gebruikt voor ideevorming en meer zakelijk gebruik, vandaar dat het een duidelijke training is over gelicentieerde stockafbeeldingen”

DALL-E 2 en Midjourney hebben daarentegen geen volledige open-source functionaliteit omarmd. Stable Diffusion beweert dat zijn model volledig open source is en voor iedereen toegankelijk. Mostaque verklaart: “Code is al beschikbaar, net als de dataset. Dus iedereen zal zich verbeteren en erop voortbouwen.”

Stable Diffusion demonstreert een sterk begrip van hedendaagse artistieke illustratie, wat resulteert in de creatie van zeer gedetailleerde kunstwerken. Niettemin worstelt het met de interpretatie van ingewikkelde originele aanwijzingen, een taak die zelfs een kleine beeldgenerator zoals Craiyon (voorheen DALL-E mini) kan volbrengen. Hoewel Stable Diffusion uitblinkt in het genereren van ingewikkelde artistieke illustraties, schiet het tekort in het produceren van generieke afbeeldingen zoals logo’s.

Sommigen hebben ook opgemerkt dat het gebrek aan beperkingen van Stable Diffusion heeft geresulteerd in het gebruik ervan om afbeeldingen van naaktmodellen, militaire conflicten en afbeeldingen van politieke of religieuze figuren in ongepaste contexten te produceren, in tegenstelling tot Midjourney of DALLE.2.

Stable Diffusion vertegenwoordigt echter een belangrijke prestatie in de tekst-naar-beeldgeneratie-industrie, omdat het een open-sourcetechnologie is die ontwikkelaars toegang biedt tot de code op GitHub, waardoor ze in de toekomst meer geavanceerde tools kunnen maken. Of DALL. De levensechte beelden van E 2 zijn superieur aan het ongehinderde gebruik van Stable Diffusion, elk AI-model heeft zijn sterke en zwakke punten en de ideale optie varieert afhankelijk van de behoeften van de gebruiker. Uiteindelijk komt het allemaal neer op de eisen van de eindgebruikers.

Hoorns vergrendelen in het openbaar

De botsing werd duidelijker toen Microsoft- en Canva-functionarissen publiekelijk begonnen te sparren.

“Mensen kunnen putten uit sjablonen om berichten op sociale media in Designer te bedenken”, schreef Liat Ben-Zur, corporate vice president van Microsoft, in een blogpost. Waarop Cliff Obrecht, mede-oprichter en operationeel hoofd van de startup, in een interview zei: “Sociale media is waarschijnlijk ook het populairste medium waarvoor mensen ontwerpen op Canva”. Maar Obrecht benadrukte dat Canva “niet concurreert met Microsoft”. De belangrijkste concurrent is Adobe, zei hij.

De rivaliteit tussen Canva en Microsoft werd echter intenser toen Canva zich begon te richten op belangrijke aspecten van Microsoft Office. In 2021 introduceerde Canva een vervanging voor PowerPoint voor het maken van dia’s en in september lanceerde het een tool voor het bewerken van documenten, in concurrentie met Word. Canva beweert dat zijn software is overgenomen door 55.000 betaalde teams, waaronder grote bedrijven zoals Amazon, FedEx, PepsiCo, Pfizer en Salesforce.

De lancering van Designer zou er ook toe kunnen leiden dat Microsoft concurreert met de gratis Adobe Express-tool van Adobe, die sjablonen en stockafbeeldingen biedt. Desondanks heeft Microsoft een sterke samenwerking met Adobe, met meer dan 30 productintegraties. Volgens een CNBC-rapport verklaarde een vertegenwoordiger van Microsoft dat Adobe hun primaire strategische partner blijft en dat de lancering van Designer hun relatie met Adobe op geen enkele manier verandert.

Tijdens een bank of America-evenement in januari verklaarde Jonathan Vaas, Adobe’s vice-president van investor relations, dat Canva is “waar beginners beginnen voordat ze naar Adobe komen”.

Het zal intrigerend zijn om de uitkomst van de competitie tussen Canva en Microsoft Designer te zien zodra Designer zijn product voor openbaar gebruik uitbrengt.

Bron: analyticsindiamag

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.