Terug naar het overzicht

07 augustus 2020

Wat is het verschil tussen Microsoft Teams en Slack?

Microsoft kondigde in 2016 Microsoft Teams aan. Deze online samenwerkingsapp voegt een aantal productiviteitstools en groep chatsoftware toe aan Microsoft Office 365. Microsoft Teams lijkt qua uiterlijk op Slack, maar er is een groot verschil in functies en ook in hoe ze werken. Met de opkomst van Microsoft Surface dat perfect is voor Microsoft Teams, hebben veel mensen ervoor gekozen om over te stappen naar Microsoft Teams, vooral tijdens deze coronavirus-pandemie.

Microsoft Teams is op maat gemaakt voor teams. Zoals CEO Satya Nadella zei, brengt Microsoft Teams de jazzensembles, cricketteams en crewraces samen om dingen met betrekking tot de specifieke groepen te bespreken. Een app voor teams was het hele idee achter de creatie van deze Microsoft-app. Slack riep Microsoft eigenlijk uit voor het creëren van een concurrent en gaf hen zelfs een beetje “vriendelijk advies” over een open platform, benadering van klantenservice en gebruikerservaring.

Voor de tijd dat Microsoft Teams bestaat – ongeveer twee jaar – is het gegroeid in functies en integraties. Aan de andere kant heeft Slack Stride en HipChat, die eerdere concurrenten waren, geëlimineerd.

Hieronder een paar verschillen tussen Microsoft Teams en Slack

Bots

Als je een Slack-gebruiker bent, ben je waarschijnlijk Slackbot tegengekomen. Dit is een privé chatvenster dat de gebruikers gebruiken om links naar zichzelf te sturen en verschillende GIF’s of integraties uit te proberen. Dit chatvenster kan je ook antwoorden op je vragen geven.

In tegenstelling tot Slack heeft Microsoft Teams twee ingebouwde helperbots – T-Bot en WhoBot. Net als Slackbot gebruikt T-Bot gegevens van Microsoft Teams om u antwoorden op uw vragen te geven. Het geeft u echter een aantal gebruikersinterfaces om uw antwoorden te krijgen. Als u een Microsoft Teams-beginner bent, is T-Bot de beste plaats om uw eerste stappen te zetten. De tabbladen bovenaan bevatten video’s, veelgestelde vragen en Help-onderwerpen die u door de app kunnen leiden. WhoBot, aan de andere kant, brengt het verschil in functionaliteit tussen deze twee samenwerkings-apps meer naar voren. Deze bot is gebouwd op het Microsoft Graph-framework voor kunstmatige intelligentie (AI) en beantwoordt vragen over bepaalde werknemers. Deze bot doorzoekt in wezen het intranet van het bedrijf vanuit Microsoft Teams. Het doet dit door rechtstreeks gegevens uit de Active Directory (AD) op te halen. Het kan persoonlijke details krijgen over een specifiek iemand, inclusief op welke afdeling de persoon werkt en zijn of haar baas. Deze bot kan je een heel rapport geven over de hele afdeling en laten zien wie hun baas is. Het kan ook onthullen wie bekwaam is op een bepaald gebied.

WhoBot arriveerde in januari 2018, waardoor het een recente ontwikkeling van Microsoft Teams is.

Stickers, memes en emoji

Slack-integraties hebben vooral de GIF’s en emoji. In Slack kun je gemakkelijk een gif-opdracht of giphy uitvoeren met veel verborgen opdrachten om verder aan te passen.

Aan de andere kant heeft Microsoft Teams multimedia-opties onderaan de chat. Zodra de gebruiker op deze opties klikt, krijgt hij een pop-upvenster met verschillende soorten GIF’s en emoji-opties.

In eerste instantie was het integratieverschil tussen Microsoft Teams en Slack dat de gebruiker een voorbeeld van een GIF in de voorgaande versie kon bekijken zonder te typen wat ze zoeken in een schuine streep en te wachten op wat er verschijnt. Na een tijdje nam Slack deze truc ook over.

Er is ook de aangepaste meme-generator. Met de meme-opties in Teams kunt u een aangepaste afbeelding uploaden of er een uit bekende memes selecteren en deze vervolgens aan de tekst toevoegen. Microsoft heeft de Facebook-stijl overgenomen van het hebben van eigen stickersets, waarmee gebruikers stickers kunnen selecteren.

Gebruikerservaring

De Microsoft Teams-app heeft tabbladen voor Teams, Activiteit, Bestanden, Berichten en Chat in de navigatiebalk aan de linkerkant. Op het activiteitendashboard krijgt u alle informatie over het bedrijf. Net als in Slack krijg je, zodra je naam wordt vermeld in Microsoft Teams, een uitroep waarin staat dat iemand je heeft genoemd. Dit is hetzelfde op de tabbladen Teams en Chat. Directe berichten (DM’s) worden op elk tabblad weergegeven, aangezien de collega’s onderaan elk chatvenster staan. De conversatiebalk heeft ook opties die u kunt gebruiken om een ​​bericht te typen, een bestand bij te voegen of een sticker, emoji of meme te verzenden. Tijdens deze coronaviruspandemie kun je thuis chatten met collega’s. Het hebben van een Microsoft Surface is nog beter, want het is perfect voor Microsoft Teams. De details maken het het beste voor deze app.

In Slack heb je verschillende thema’s die je kunnen helpen bij het aanpassen of wijzigen van je UX-skin. Wanneer u de opties voor Thema’s selecteert in het instellingenwiel onderaan de navigatiebalk aan de linkerkant, vindt u drie opties. Dit zijn het lichte thema dat de standaardoptie is, de donkere thema-optie en de optie met hoog contrast die geschikt is voor slechtzienden.

De Office 365-factor

Naast dat de GIF’s en stickers leuk zijn, is het foutloos geïntegreerde Microsoft Office 365 voor de meeste mensen echt uitgekomen sinds de lancering van Microsoft Teams. Elke app in Microsoft Office 365 wordt in Microsoft Teams in een aangepast tabbladformaat gebracht.

Als u op een specifiek team klikt en ‘Tabblad toevoegen’ selecteert, kunt u Microsoft Meetings, Word, Notes, Planner, SharePoint, Excel, PowerPoint, OneNote en elke andere app toevoegen die in feite de volledige functionaliteit van de app dupliceert.

Zodra een team is aangemaakt op Microsoft Teams, wordt er achter de schermen automatisch een SharePoint-directory beschikbaar gesteld. Deze SharePoint-directory heeft een map die elk kanaal vertegenwoordigt. Zodra het team is gemaakt, kunt u een bestand selecteren en het rechtstreeks openen in Microsoft Excel, Word of op het geïntegreerde Microsoft Office 365-tabblad. Dit vergemakkelijkt het zoeken naar inhoud en interactie, in tegenstelling tot Slack. Hoewel Slack-zoeken krachtig is, kan het niet overeenkomen met de bestandstoewijzing in Microsoft SharePoint, waardoor nieuwe inhoud wordt gevonden die uw team regelmatig nodig heeft.

Als u geïnteresseerd bent in een business intelligence-tool zoals Microsoft Power BI, kunnen Microsoft Teams u de mogelijkheid geven om de app binnen uw team te gebruiken en met uw collega’s te blijven communiceren terwijl u alle gegevens ziet. Dit integratiesysteem, gebaseerd op tabbladen, is zo’n grote productiviteitsbonus voor Microsoft Teams.

Vergaderingen en kanalen

Naast de geweldige Microsoft Office 365-integratie en het gebruik van zaken als Active Directory om een ​​grotere intranetfunctionaliteit te bereiken, maakt het ingebouwde videocommunicatiesysteem van Microsoft Microsoft Teams erg onderscheidend. Microsoft heeft dit bereikt door Skype in Microsoft Teams op te nemen. Deze tactiek maakt het anders dan Slack, dat verschillende geweldige integraties mogelijk maakt om video- en spraakchats binnen de app een kickstart te geven. Microsoft Surface-apparaten hebben geweldige camera’s aan de voorkant die goed zijn voor videocommunicatie. Daarom is Microsoft Surface perfect voor Microsoft Teams.

Als een linkernavigatiekanaal een videopictogram heeft, betekent dit dat er een videovergadering gaande is. Om naar het lopende Skype-gesprek te gaan dat in de feed wordt weergegeven, klikt u op het Team-pictogram, gaat u naar de hoofdfeed en klikt u op een vak met de markering “deelnemen aan het gesprek”

In Microsoft Teams kunt u een schema maken voor video- en spraakvergaderingen op specifieke tijden. U kunt ook de deelnemers in een kanaal plannen die zullen deelnemen aan de geplande vergadering. Net als Slack kunt u ook een één-op-één spraakoproep plannen via de mobiele app van Microsoft Teams. Als het gaat om e-mailintegratie, verslaat Microsoft Teams Slack, in die zin dat u het niet hoeft in te schakelen. Elk Microsoft Teams-kanaal heeft een eigen e-mailadres dat mensen kunnen gebruiken bij het rechtstreeks doorsturen van e-mails naar het kanaal.

Teams hebben ook nieuwe vergaderfuncties, zoals de achtergrondvervaging, die elke afleiding tijdens de videovergadering wegneemt. De app heeft ook opnamefuncties voor vergaderingen die voldoende zijn verbeterd om gebruikers in staat te stellen opgenomen beelden te bekijken en te bekijken, evenals een door Microsoft Teams aangedreven transcriptie waarmee u resultaten kunt krijgen voor specifieke zoekopdrachten op trefwoorden.

Zie hoe verschillend Microsoft Teams is van Slack? Hoewel ze erg op elkaar lijken, laten hun kenmerken en functionaliteit het duidelijke onderscheid tussen beide zien. Elk van hen ontwikkelt zich met de tijd en biedt zijn gebruikers functies die de apps leuker en gebruiksvriendelijker maken. Als je het beste van Microsoft Teams wilt, schaf dan een Microsoft Surface-apparaat aan. De snelle en meer ontwikkelde functies zijn de reden waarom Microsoft Surface perfect is voor Microsoft Teams.

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.