Terug naar het overzicht

13 januari 2022

Twitter reageert op Walmart’s “Metaverse” winkelvideo

Er is vorige week een video die op Twitter verschenen die zogenaamd laat zien “hoe Walmart winkelen in de #Metaverse voor ogen heeft.” Daarin bladert een virtuele avatar door schappen met virtuele boodschappen, plukt en gooit items in een winkelwagentje met alle gratie van stop-motion skelet in een avonturenfilm uit de jaren ’50. Reacties op de clip waren passend spottend en bekritiseerden de VR-ervaring vanwege het zinloze skeuomorfisme en verouderde beelden.

Dit is toepasselijk, aangezien de video eigenlijk vier jaar oud is.

Een snelle Google onthult dat de clip in 2017 voor Walmart is gemaakt door een digitaal bureau om “indruk te maken op influencers bij SXSW” (een voorbeeld van een obscuur kapitalistisch ritueel dat bekend staat als een “merkactivatie”). De video heeft dus niets te maken met de huidige golf van metaverse hype die door Silicon Valley sluiceert, waardoor kritiek erop een voorbeeld is van het soort knieval, anti-tech cynisme dat ons er allemaal van weerhoudt om rijk te worden met crypto, toch? Nou, nee, niet echt.

Want hoewel de clip zelf geen voorbeeld is van hedendaagse metaverse visionscapingis het feit dat het niet van dit materiaal te onderscheiden is vernietigend.

Het is een illustratie van het feit dat het metaverse zelf geen nieuws is. Het is in feite een stagnerend concept: een her-hashing van decennia-oude ideeën over hoe we zouden kunnen leven, werken en socialiseren in virtuele omgevingen. Net als dat recente artikel in de New York Times dat ” Getting Married in the Metaverse” aanprees als een nieuwe ervaring, laat het zien hoe veel marketing en geld zijn ingezet om het publiek te verkopen op een ervaring die minstens zo oud is als Second Life, het Linden Lab VR-project dat in 2003 werd gelanceerd. De reden dat mensen bereid zijn te geloven dat een vier jaar oude video het beste laat zien dat het metaverse kan bieden, is dat het metaverse nog niets beters heeft geboden.

Zou het deze keer anders kunnen zijn? Zouden nieuwe virtuele werelden kunnen slagen, waardoor we allemaal VR-headsets kunnen dragen voor kantoorvergaderingen bevolkt door clown-, robot- en cowboy-avatars? Tuurlijk, misschien. De hardware is zeker verbeterd sinds de jaren ’90, en er is veel meer financiering voor deze ronde van virtueel dromen. Maar zoals de reacties op de Walmart-winkelclip laten zien, lijkt niemand onder de indruk of energiek te zijn van deze revolutionaire visie.

Het leven in virtual reality voelt gewoon niet meer als de toekomst. Het voelt als een verleden dat we al hebben opgegeven.

Bron: theverge, mutualmobile

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.