Terug naar het overzicht

30 maart 2022

Microsoft Forms versus Google Forms: welke is beter?

Als u gegevens wilt verzamelen, is een van de beste manieren om dit te doen met online formulieren, enquêtes, peilingen en quizzen. Met behulp van een online tool voor het maken van formulieren kunt u aangepaste formulieren maken met verschillende soorten vragen, zoals meerkeuzevragen, beoordelingsschaal of open tekst.

Twee toonaangevende formulierbouwers zijn Microsoft Forms en Google Forms. Beide zijn eenvoudig te gebruiken, bieden robuuste functionaliteit en werken goed in zakelijke en educatieve omgevingen. Weet je niet zeker welke je moet kiezen? Lees verder voor een overzicht van Microsoft Forms versus Google Forms die u zullen helpen beslissen welke het beste bij u past.

Voor- en nadelen van Microsoft Forms

Microsoft Forms maakt deel uit van de Microsoft 365-suite en is een webgebaseerde app die toegankelijk is op alle platforms en browsers. Het wordt gebruikt in zakelijke en educatieve omgevingen en is ook beschikbaar voor persoonlijk gebruik. De app is gratis voor persoonlijk gebruik met elk Microsoft-account. Extra functies zoals een hogere respondentlimiet worden geleverd met betaalde Microsoft 365 Personal-, Microsoft 365 Education- en Microsoft 365 Business-accounts.

Microsoft Forms

Met Microsoft Forms kunt u eenvoudig formulieren, quizzen en enquêtes maken, zoals klant- of werknemerstevredenheidspeilingen, eindejaarstests en registratieformulieren voor evenementen.

Een van de belangrijkste voordelen van Microsoft Forms is de vertakkingslogicafunctie, die u kunt gebruiken om respondenten naar verschillende vragen te sturen op basis van hun antwoorden op eerdere vragen. Op deze manier zien gebruikers alleen vragen die voor hen relevant zijn. Een ander uniek voordeel is hoe eenvoudig het is om formulierreacties naar Microsoft Excel te exporteren voor analyse.

Dominic Harper, ondernemer en oprichter van Debt Bombshell, heeft zowel Microsoft Forms als Google Forms in zijn bedrijf gebruikt. Een van de grote nadelen van het gebruik van Microsoft Forms is volgens Harper de beperkingen als het gaat om samenwerking.

“Door het formulier te delen en eraan samen te werken, kunt u met Google Forms vrijer zijn, omdat het alleen een uitnodiging is die nodig is om deze functie uit te oefenen”, zegt Harper. “Met Microsoft Forms moet je een paar dollar uitgeven om met andere mensen te kunnen samenwerken.”

Voor- en nadelen van Google Forms

Google Forms maakt deel uit van de reeks tools van Google en is een web-app die toegankelijk is op elk platform. Het wordt gebruikt in verschillende omgevingen, van zaken en onderwijs tot sociaal en persoonlijk. De formulierbouwer is gratis, maar je hebt wel een Google-account nodig om het te gebruiken.

Google Forms

In tegenstelling tot Microsoft Forms biedt Google Forms een aantal vraagindelingen, zoals lineaire schaal, vervolgkeuzelijst en meerkeuze.

“Voor de Q&A is Google Forms absoluut beter dan Microsoft Forms”, zegt Harper. “Met zijn brede scala aan vraagformaten en secties is het voor een gebruiker gemakkelijker om zijn eigen vragen te maken dankzij deze flexibiliteit.”

Net als Microsoft Forms biedt Google Forms een soort vertakking, waarbij gebruikers naar verschillende secties in het formulier kunnen springen op basis van antwoorden die ze hebben gegeven.

Als het gaat om afbeeldingen, is Microsoft Forms de leider, volgens Harper. “Het heeft een verscheidenheid aan thema’s waaruit je kunt kiezen, in tegenstelling tot Google Forms, waar je alleen de kleur en de achtergrond kunt wijzigen,” merkt hij op. “Microsoft Forms heeft ook aantrekkelijke en dynamische thema’s, wat een pluspunt is als u esthetisch aantrekkelijke webpagina’s wilt.”

Microsoft Forms versus Google Forms: welke is geschikt voor u?

Het antwoord op die vraag is niet zo eenvoudig als het kiezen van de app met de beste functionaliteit of de laagste kosten. Om de beste keuze te maken, moet u uw behoeften voor de app bepalen en hoe deze past in de andere platforms die u dagelijks gebruikt.

Als u bijvoorbeeld voornamelijk met de Google-suite met apps werkt, is Google Forms mogelijk beter bij u geschikt, omdat u het naadloos kunt integreren met uw bestaande applicaties en u niet hoeft te leren hoe u een nieuw platform kunt gebruiken.

Nu u Microsoft Forms versus Google Forms hebt onderzocht, kunt u de voor- en nadelen afwegen om te bepalen welke tool geschikt is voor uw behoeften. Zodra u uw keuze hebt gemaakt, is het tijd om de tool in actie te brengen en gegevens te verzamelen om betere beslissingen te nemen.

Bron: jotform

Meer weten?

Neem contact op

Gerelateerde
blogs

Naar alle blogs

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.