Terug naar het overzicht

04 oktober 2021

Enorme vernieuwing van de whiteboard-app geleverd voor teams en andere klanten

Onderdeel van Microsoft’s Hybrid Work Initiative

In juni gemarkeerd door Microsoft als onderdeel van hun hybride werkinitiatief en aangekondigd in berichtencentrummelding MC279627 (laatst bijgewerkt op 25 augustus 2021), verschijnt de vernieuwde versie van de Whiteboard-app voor Teams nu in tenants. Om een uniforme ervaring op alle platforms te bieden, is de verversing nu ook beschikbaar voor de browser en Android-clients met een update die in oktober wordt verwacht voor de Windows-native en iOS-clients (Microsoft 365-roadmapitem 82094 is voor de Windows-versie).

Microsoft somt een aantal nieuwe functies op die nu beschikbaar zijn voor de browser en Teams-clients:

  • Kleverige notitiekleuren: 10 kleurrijke plaknotitietinten om uit te kiezen.
  • Notitierasters – voeg een raster met plaknotities in een van de 12 beschikbare kleuren in om te helpen bij workshops en ideeënsessies.
  • Bekijk objecten die zijn gemaakt in native apps – Objecten zoals lijsten en sjablonen die in native apps zijn ingevoegd, kunnen ook op internet en Teams worden bekeken.
  • Inktpenkleuren: 15 nieuwe inktpenkleuropties met verschillende diktes om uw inhoud te visualiseren en uw tekst tot leven te brengen.
  • Markeerstiftkleuren: – Met 15 nieuwe kleuropties voor markeerstiften kunnen gebruikers de inhoud op het bord benadrukken.
  • Herkenning van inktvormen: – teken vormen met inkt en kijk hoe ze automatisch recht worden.
  • Verbeterde muisinkt: – maak vloeiendere inktlijnen, waardoor uw streken gemakkelijker en schoner worden wanneer u tekent met een muis of trackpad.
  • Alleen-lezen-modus voor onderwijsaccounts: – bepaal als begeleider van vergaderingen of als docent wanneer en hoe studenten deelnemen en samenwerken door hun bewerkingsmogelijkheden in of uit te schakelen.

Tot de objecten die in whiteboards kunnen worden gebruikt, behoren sjablonen, stickers en afbeeldingen, plus de mogelijkheid om de achtergrond van het whiteboard aan te passen (de kleur en het patroon wijzigen). Ik hou ook van de mogelijkheid om objecten op lijnen te klikken om ervoor te zorgen dat ze goed uitgelijnd zijn. Op enkele hiervan komen we later in deze notitie terug. Lees voor meer informatie de blog van Microsoft over de hoogtepunten van de nieuwe functieset.

Een verdere reeks functies is in uitvoering en zou binnenkort moeten worden uitgerold, waaronder een “laseraanwijzer” waarmee gebruikers de aandacht van andere mensen kunnen trekken terwijl ze ideeën delen op een whiteboard. Ook komt de welkome mogelijkheid om objecten binnen een whiteboard te knippen en te plakken.

De wijziging in Whiteboard-opslag om OneDrive voor Bedrijven te gebruiken in plaats van Azure (MC282992) ligt nog steeds op koers met opt-in om OneDrive te gebruiken vanaf eind oktober en volledige overgang eind februari 2022.

Whiteboard gebruiken in Teams

De verandering in de GUI is meteen duidelijk wanneer je de app start vanuit het deelvenster in een Teams-vergadering. Microsoft zegt dat de interface schoon en modern is, en ik denk dat dat redelijk is. Afbeelding 1 illustreert enkele van de nieuwe functies, zoals het toevoegen van een duim-omhoog-reactie aan een tekstvak, het importeren van een afbeelding en het uitlijnen van berichten. U kunt ook de nieuwe toolbox aan de linkerkant zien. Het tandwiel rechtsboven biedt opties zoals het exporteren van het whiteboard als een grafisch bestand of om te voorkomen dat deelnemers aan de vergadering wijzigingen aanbrengen.

Microsoft Whiteboard

Nadat een vergadering is afgelopen, wordt het whiteboard vermeld als een van de vergaderbronnen en kan het daar worden bewerkt.

Whiteboard-sjablonen

De toolbox bevat toegang tot een groot aantal sjablonen die zijn ontworpen om gebruikers een vliegende start te geven bij het delen van ideeën in verschillende contexten (Afbeelding 2). Microsoft zegt dat er “meer dan 30” sjablonen beschikbaar zijn. Ik heb niet alle sjablonen geteld, maar dat aantal klinkt ongeveer goed.

Whiteboard-Projects
Afbeelding 2: Whiteboard-sjablonen

Het importeren van een sjabloon in een whiteboard zorgt voor een complete structuur die klaar is voor gebruik of maatwerk. Het lijkt erop dat veel sjablonen (zoals de workshop teamuitlijning in figuur 3) uitgebreid gebruik maken van notitierasters, een nieuwe structuur. Microsoft zegt: “Notitierasters helpen je structuur en vorm te creëren en te bouwen in je whiteboardsessie. Notitieroosters presenteren plaknotities in een duidelijk en georganiseerd formaat. Pas elke plaknotitie aan op kleurvolgorde en klik om eenvoudig extra plaknotities toe te voegen. Je kunt notitierasters ook ordenen door er een titel aan toe te voegen.”

Whiteboard-Projects-Grid
Afbeelding 3: Wat u ziet na het importeren van de workshopsjabloon Teamuitlijning

De templates zijn een goede basis voor het ontwikkelen van whiteboards voor gebruik binnen een organisatie, of nog belangrijker, ze laten zien wat er allemaal mogelijk is met de nieuwe whiteboard app.

Slim inkten

Mijn vermogen om digitale inkt te gebruiken is nooit geweldig geweest. De digitale versies van mijn tekenen en schrijven zien er soms uit alsof er een dronken spin uit een inktpot is gekropen. Ik was daarom onder de indruk van de vormconversiefunctie voor tekenen en vasthouden (ook bekend als inktvormherkenning). Als u een lijn, cirkel, driehoek, vierkant, rechthoek, ruit, vijfhoek of zeshoek tekent met een enkele inktstreek en vervolgens de pen (of vinger, wat ik gebruikte) een paar milliseconden op zijn plaats houdt, converteert Whiteboard de vormen tot wat het moet zijn. Met andere woorden, Whiteboard verwijdert onvolkomenheden in de vorm zodat het er perfect uitziet (of in ieder geval beter dan ik kan tekenen). Slimme trucs zoals deze verrukken app-gebruikers en je kunt vele minuten verspillen aan het spelen met vormen.

Natuurlijk heeft Microsoft wat extra smarts toegevoegd aan nieuwe apparaten zoals de Surface Pro 8 of Surface Studio-laptop met Windows 11, met de nieuwe Surface Slim Pen 2. Door lichte trillingen door de pen te sturen, zegt Microsoft dat ze “een natuurlijker inktgevoel krijgen tijdens het tekenen” en “inkten zal aantrekkelijker aanvoelen met haptische signalen voor gebaren.” Dit alles zou gebruikers meer vertrouwen moeten geven wanneer ze inkten. Ik heb twee pennen die bij Surface Book 2-apparaten zijn geleverd die ik nog nooit heb gebruikt. Het lijkt erop dat ik de nieuwe pen nodig heb om het vertrouwen te krijgen om digitale inkt te gebruiken…

Goede update

Het idee van een digitaal canvas waarop mensen ideeën kunnen delen binnen Teams-vergaderingen is aantrekkelijk. De oorspronkelijke implementatie van de Whiteboard-app was vrij eenvoudig: ongeveer het beste dat ik kan zeggen, is dat de app soms nuttig was. Deze update bevat genoeg om Whiteboard veel interessanter en productiever te maken. Als je vooraf niet veel aan Whiteboard hebt gedacht, is het tijd om nog een keer te kijken, al was het maar om de vormconversiefunctie uit te proberen.

Bron: office365itpros

Meer weten?

Neem contact op

Gerelateerde
blogs

Naar alle blogs

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.