Terug naar het overzicht

27 mei 2023

De opkomst van Microsoft Fabric: Een Geïntegreerde Toekomst voor Data

De basis van Microsoft Fabric is gebaseerd op Power BI, wat betekent dat als je bekend bent met Power BI, je al bekend bent met een groot deel van Fabric. Werkruimten in Fabric gedragen zich bijvoorbeeld zoals Power BI-werkruimten, maar met meer itemtypen beschikbaar. Navigatie in de Fabric-portal is vergelijkbaar met die in de Power BI-portal, waardoor je direct vertrouwd bent met de interface. Samenwerking en inhoudsbeheer werken op dezelfde manier als in Power BI, waardoor je naadloos kunt samenwerken en delen. Fabric maakt gebruik van capaciteiten voor rekenkracht, vergelijkbaar met Power BI Premium, en beheerfuncties in Fabric werken net als in Power BI.

Fabric biedt echter veel meer dan alleen een bekende basis. Het introduceert nieuwe mogelijkheden op het gebied van data-integratie, data science, data engineering, datawarehousing en real-time analytics. Deze nieuwe functies zijn de evolutie van bestaande Azure-gegevensservices, zoals Azure Synapse, Azure Data Factory en Azure Data Explorer, die zijn aangepast en geïntegreerd in de Fabric-portal. Als je al bekend bent met deze Azure-services, zul je merken dat de nieuwe mogelijkheden in Fabric vertrouwd aanvoelen. Je kunt werken met pijplijnen en notebooks, SQL- en KQL-query’s schrijven en vertrouwde taken uitvoeren, maar dan in de context van Fabric.

Bij het werken met Fabric zijn er enkele belangrijke concepten waar je aandacht aan moet besteden. Capaciteiten in Fabric worden gebruikt voor rekenkracht en bieden een consistent facturerings- en consumptiemodel. Het begrijpen van werkruimten is essentieel, omdat ze dienen als cruciale hulpmiddelen voor het maken, organiseren en beveiligen van inhoud in Fabric. Een opvallend aspect van Fabric is de interne gegevenscatalogus die wordt onderhouden, vergelijkbaar met Power BI, waardoor je gegevens gemakkelijker kunt ontdekken, begrijpen en gebruiken.

Een opwindend nieuw aspect van Fabric is OneLake, een SaaS data lake dat een centrale rol speelt in de Fabric-architectuur. OneLake is gebouwd op ADLS Gen2 en biedt een open platform waarop je elk type bestand kunt opslaan en dezelfde API’s kunt gebruiken als bij een ADLS Gen2-verbinding. Het opslaan van gegevens in OneLake betekent niet dat ze beperkt zijn tot Fabric, maar juist dat je ze kunt gebruiken waar en hoe je ze nodig hebt.

OneLake werkt met parketdeltabestanden, een open source, gecomprimeerd kolomformaat dat ACID-transacties ondersteunt. Hierdoor kun je gegevens opslaan en manipuleren met behulp van verschillende tools en technieken. Het unieke aan OneLake is dat het geïntegreerd is in Fabric, waardoor je gegevens op een logische manier kunt opslaan en gebruiken, terwijl ze diep zijn geïnt

egreerd in de tools en ervaringen die worden gebruikt door iedereen die bijdraagt aan een project of product.

Met al deze nieuwe en vertrouwde mogelijkheden biedt Fabric een uitgebreide set gebruikerservaringen. Voorheen werkten verschillende beoefenaars in een dataproject met hun eigen tools en ervaringen, wat vaak integratie-inspanningen en compromissen vereiste. Met Fabric heeft elke taak en persona een speciaal gebouwde set ervaringen die allemaal native werken met dezelfde gegevens in OneLake. Dit betekent dat databeoefenaars zich kunnen richten op het leveren van waarde door middel van hun datawerk, zonder zich zorgen te maken over het bouwen van integraties tussen verschillende tools.

Tijdens de Fabric private preview sprak de chief data officer van een bekende wereldwijde organisatie vol lof over Fabric en noemde het een omslagpunt. Met Fabric kan hij zich richten op het zijn van een Chief Data Officer in plaats van een Chief Integration Officer.

Ik geloof dat Fabric de toekomst van data vertegenwoordigt, vergelijkbaar met hoe de cloud destijds de manier waarop we naar gegevensopslag en -verwerking keken heeft veranderd. Fabric zal hele klassen van problemen elimineren die we vandaag als vanzelfsprekend beschouwen. Over een paar jaar zullen we Fabric als vanzelfsprekend beschouwen en ons afvragen hoe we ooit dachten dat die problemen een acceptabel onderdeel van ons professionele leven waren.

Welkom bij Fabric. Welkom in de toekomst van data.

Meer weten?

Neem contact op

Gerelateerde
blogs

Naar alle blogs

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.