Terug naar het overzicht

22 september 2023

In oktober komt de openbare preview van Microsoft Mesh voor Teams

Microsoft heeft aangekondigd dat Microsoft Mesh voor Teams vanaf oktober 2023 beschikbaar zal zijn als openbare preview. Gebruikers zullen over Teams Premium-licenties moeten beschikken, bovenop Microsoft 365-licenties, om gebruik te kunnen maken van Microsoft Mesh.

Implementatie

IT-professionals zullen Microsoft Mesh moeten inschakelen in het Microsoft 365 Apps-beheercentrum zodra het beschikbaar is. Mesh maakt het voor organisaties mogelijk om zogenaamde “metaverse”-omgevingen te creëren voor Teams-gebruikers, waardoor vergaderingen in driedimensionale (3D) virtuele omgevingen mogelijk zijn. Deze omgevingen, door Microsoft “immersive spaces” genoemd, kunnen zonder code worden gecreëerd met de Mesh Editor-functie. Ontwikkelaars kunnen ook immersive spaces creëren met de Mesh Toolkit, die gebruikmaakt van het Unity 3D-ontwikkelingsplatform.

Compatibiliteit en Apparaten

Microsoft Mesh werkt in tweedimensionale vorm op een pc, maar wordt “rijker en meeslepender” met een virtual reality-headset. Deze immersive spaces zullen in eerste instantie beschikbaar zijn op pc of Meta Quest VR-apparaten.

Gereedschappen en Functionaliteiten

Microsoft levert een set kant-en-klare immersive spaces die kunnen worden aangepast door het toevoegen van “afbeeldingen, video’s en scherm delen in een gedeeld 3D-canvas”. De avatars in deze spaces kunnen worden aangepast met een gedownloade Avatar App en staan 3D-interacties toe. Gebruikers kunnen hun 2D-avatars met “slechts één klik” omzetten in 3D met behulp van het weergavemenu in Teams.

Achtergrond en Ontwikkelingen

Microsoft Mesh, gebaseerd op Azure-technologieën, was een belangrijk hoogtepunt tijdens het Microsoft Ignite-evenement in 2021. Ondanks enkele tegenslagen en het stopzetten van gerelateerde projecten, heeft Microsoft in februari bevestigd dat het zich nog steeds inzet voor HoloLens 2, Microsoft Mesh en zijn industriële metaverse-producten.

Conclusie

De komst van Microsoft Mesh als openbare preview brengt nieuwe mogelijkheden voor Teams-gebruikers, met het creëren van meeslepende 3D-omgevingen en interactieve features. Ondanks de uitdagingen blijft Microsoft investeren in deze innovatieve technologie.

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.