Terug naar het overzicht

09 oktober 2021

Alles wat u moet weten over het nieuw uitgebrachte Microsoft Windows 11-besturingssysteem

Microsoft is begonnen met de langverwachte geplande uitrol van zijn besturingssysteem voor pc’s, Windows 11 in zijn stabiele vorm wereldwijd, de eerste grote update in zes jaar.

Microsoft begon dinsdag 5 oktober officieel met deze uitrol door zijn nieuwe computerbesturingssysteem te introduceren als een gratis upgrade voor Windows 10-gebruikers op compatibele pc’s. Het bedrijf zegt ook dat andere pc’s die vooraf zijn geladen met Windows mogelijk ook de overstap kunnen maken, afhankelijk van de hardware en de leeftijd van de pc.

windows 11 tablet

Microsoft Windows 10 startmenu

De laatste substantiële wijziging in het Microsoft-besturingssysteem was de overstap van Windows 8 naar Windows 10 in 2015. Deze nieuwe Windows 11-update zorgt voor opwinding, ook al bevat het een handvol opmerkelijke ontwerpwijzigingen, waaronder een nieuwe interface die volgens Microsoft bedoeld is om een gevoel van rust en gemak te brengen.

In tegenstelling tot Apple Inc., dat elk jaar een nieuw besturingssysteem voor zijn Mac-computers uitbrengt, staat Microsoft bekend als aarzelend om nieuwe besturingssoftware uit te brengen.

Kenmerken van de Windows 11

Toen Microsoft Windows 10 introduceerde, verklaarde het dat dit de laatste versie van het Windows-systeem zou zijn, maar dat is sindsdien duidelijk veranderd.

De Windows 11-update biedt enkele schermaanpassingen van de vorige Windows 10 en bevat ook enkele verbeteringen aan de interne werking van het systeem, maar het bedrijf zegt dat het nieuwe besturingssysteem geen extreme afwijking zal zijn van wat mensen gewend zijn.

Start menu windows 11

Met Windows 11 biedt Microsoft een nieuw startmenu dat de recent geopende bestanden toont, ongeacht welk apparaat werd gebruikt. Het startmenu, samen met de pictogrammen op de taakbalk, zijn standaard op het scherm gecentreerd, vergelijkbaar met wat mogelijk is op Macs.

Microsoft heeft de tegels laten vallen die aanwezig waren in het startmenu van Windows 10 en nu lijkt het in sommige opzichten op het uiterlijk van een app-menu of opstartprogramma van een smartphone.

De widget-opties waren een belangrijk verkoopargument van Windows Vista uit 2007, en Microsoft initieert een comeback door ze in de zijbalk aan de linkerkant te introduceren in plaats van op het scherm te zweven, zoals eerder opgemerkt.

Evenzo gaan sommige wijzigingen in Windows 11 dieper dan de interface en het ontwerp. Microsoft heeft nu zijn Microsoft-winkel volledig opnieuw ontworpen en integraties geïntroduceerd voor de Microsoft-teams en de Xbox-app, die beide veel in de advertenties voorkomen.

Upgraden naar Windows 11

Een upgrade naar het nieuwe Windows 11 zal beschikbaar zijn via Windows-updates die Microsoft de komende weken zal introduceren.

Een andere optie is om de Windows 11-downloadassistent te downloaden, die op dezelfde manier werkt als die Microsoft had voor Windows 10.

Het bedrijf staat ook het downloaden van een installatiemedia-tool toe, wat in wezen een USB-drive is waarmee een nieuwe kopie van Windows 11 kan worden geïnstalleerd. Gebruikers kunnen ook een ISO-bestand downloaden en het op de ouderwetse manier installeren.

Nieuwe functionaliteiten

Gebruikers moeten misschien een paar maanden wachten om een optie te zien om te upgraden naar Windows 11, maar deze nieuwe besturingssoftware biedt andere functionaliteiten dan de bestaande.

Naast de moderner ogende vensters die Microsoft in Windows 11 introduceert, kunnen gebruikers ook snel verbinding maken met de Microsoft-teams door ze rechtstreeks in Windows 11 te integreren.

Met de Windows 11-update kunnen gebruikers een gedetailleerd overzicht krijgen van hoe de batterij leegraakt, hun taakbalkwidgets beheren, secundaire beeldschermen gemakkelijker gebruiken en de nieuwe en verbeterde Microsoft AppStore uitproberen.

Hoewel het niet beschikbaar zal zijn bij de lancering, zal Windows 11 binnenkort Android-apps kunnen uitvoeren vanuit de Amazon Appstore, die het bedrijf beschikbaar wil stellen.

Hoewel het nog steeds niet zeker is of dit op dezelfde manier zal werken als de standaard Windows-app, moeten gebruikers ze aan de taakbalk kunnen vastmaken of aan de schermrand kunnen vastmaken.

Hoe u de compatibiliteit met Windows 11 kunt controleren met behulp van de PC Health Check-tool

U kunt de app PC Health Check downloaden om de downloadcompatibiliteit van Windows 11 voor uw apparaat te controleren.

  • Download hiervoor Microsoft’s PC Health Check op uw machine
  • Open het bestand, ga akkoord met de algemene voorwaarden en kies installeren
  • Vink het vakje aan naast ‘Open PC Health Check’ en klik op Voltooien
  • Selecteer daarna de knop ‘Nu controleren’ naast Introductie van Windows 11 op de startpagina van de app die in één oogopslag pc-gezondheid zegt
  • Dit zal uw computer scannen

U krijgt het bericht “Deze pc zal Windows 11 niet uitvoeren” als uw machine niet compatibel is. Er zal ook gedetailleerde informatie zijn over aan welke Windows 11-systeemvereisten niet is voldaan.

Bron: technext

Meer weten?

Neem contact op

Gerelateerde
blogs

Naar alle blogs

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.