Terug naar het overzicht

16 oktober 2023

Windows 11 versus Windows 365: Wat zijn de verschillen?

Microsoft kondigde eind juni de release van Windows 11 aan. Slechts enkele weken later introduceerden ze tot ieders verrassing Windows 365, een abonnementsdienst die het besturingssysteem naar de cloud brengt. Het is speciaal ontworpen voor bedrijven, met IT-managers en het nieuwe tijdperk van hybride werken in gedachten. In dit artikel bespreken we de functies en voordelen van beide en leggen we de verschillen uit.‍

Wat is Windows 11?

Windows 11 is de nieuwste versie van het Windows besturingssysteem. Na 6 jaar dezelfde gebruikersinterface heeft de opvolger van Windows 10 een complete metamorfose ondergaan en biedt het een frissere en minimalistischere stijl dan zijn voorgangers.

Microsoft omschrijft Windows 11 als een “rustige en creatieve ruimte” die je “dichter bij de mensen en dingen brengt waar je van houdt.” Gedurende de laatste 15 maanden waren onze apparaten vaak de enige plek waar we konden werken, connecten, spelen, ons vermaken en geïnformeerd blijven. Dit heeft ongetwijfeld invloed gehad op Microsoft’s doel om deze gebieden intuïtief en gemakkelijk te maken om tussen te schakelen.

Nieuwe functies van Windows 11

  • Het startmenu is vernieuwd en opent nu vanuit het midden van de taakbalk.
  • Live-tegels zijn verdwenen, maar vervangen door widgets voor zaken zoals nieuws, weer en kalenderafspraken.
  • Met de toevoeging van bureaubladen blijf je georganiseerd en gefocust door afzonderlijke, aanpasbare bureaubladen te creëren voor elk aspect van je leven.
  • Snap Layouts stelt je in staat om meerdere vensters tegelijk te openen in jouw gekozen layout en past zich aan de grootte van je scherm aan. Snap Groups onthoudt collecties van apps die je hebt gebruikt en bewaart ze voor je.
  • Microsoft Teams is geïntegreerd in Windows 11-apparaten, waardoor je rechtstreeks vanaf je bureaublad verbinding kunt maken met je contacten.
  • Verticale tabs maken het zoeken makkelijker, zodat je niet verdwaalt tussen verschillende tabs.
  • Updates zijn 40% kleiner en vinden op de achtergrond plaats voor minder onderbrekingen.

‍De exacte releasedatum is nog niet bevestigd, maar Microsoft heeft gezegd dat het er zal zijn tijdens het vakantieseizoen van 2021. Het is waarschijnlijk dat dit enkel verwijst naar de datum waarop nieuwe laptops en pc’s met Windows 11 vooraf geïnstalleerd te koop zullen zijn. Gebruikers die hun bestaande Windows-apparaten willen upgraden, moeten waarschijnlijk wachten tot 2022.

Wat is Windows 365?

Windows 365 is een cloudgebaseerd besturingssysteem. Het is de nieuwste service van Microsoft, ook wel aangeduid als een ‘Cloud PC’. Het “combineert de kracht en beveiliging van de cloud met de veelzijdigheid van de pc” en stelt medewerkers in staat om hun desktop virtueel te benaderen, in plaats van afhankelijk te zijn van een fysiek apparaat.

Mede door de enorme verandering in onze relatie met werk en technologie door de pandemie, is Windows 365 exclusief gecreëerd voor bedrijven om hybride werken makkelijker en productiever te maken. De dienst verkleint de beveiligingsrisico’s die samenhangen met thuiswerken of het gebruik van persoonlijke apparaten, aangezien informatie in de cloud wordt opgeslagen, niet op het apparaat zelf.

Meer Lezen: Belangrijkste functies van Windows 365 die organisaties helpen

Wat is een Cloud PC: Hoe Windows 365 werkt

Windows 365 wordt op dezelfde manier gebruikt en weergegeven als het traditionele Windows besturingssysteem, maar wordt benaderd en beheerd via je internetbrowser of de Microsoft Remote Desktop-app. Je volledige desktop wordt opgeslagen in een beveiligd datacentrum, niet op je eigenlijke apparaat.

Microsoft CEO Satya Nadella zei het volgende in een recente verklaring: “Net zoals applicaties naar de cloud zijn gebracht met Software-as-a-Service, brengen we nu het besturingssysteem naar de cloud. Dit biedt organisaties meer flexibiliteit en een veilige manier om hun personeel productiever en verbonden te maken, ongeacht hun locatie”.

Wat is het verschil tussen Windows 365 en Windows 11?

Het belangrijkste verschil is dat Windows 11 een traditioneel besturingssysteem is dat iedereen kan kopen en installeren op hun computer, terwijl Windows 365 een abonnementsdienst is waarmee bedrijven Windows 11 (of Windows 10) vanuit de cloud naar elk apparaat kunnen streamen.

Belangrijkste verschillen

  • Een traditioneel besturingssysteem zoals Windows 11 wordt op je apparaat geïnstalleerd en gebruikt RAM en opslagruimte. Windows 365 daarentegen neemt geen ruimte in op je apparaat, omdat alles in de cloud is opgeslagen. Dit betekent wel dat je een internetverbinding nodig hebt om het te gebruiken.
  • Windows 10 en 11 zijn ofwel vooraf geïnstalleerd op apparaten of je koopt een licentie en deze blijft voor altijd van jou. Windows 365 daarentegen werkt op een abonnementsmodel, wat betekent dat je in feite je desktops huurt. Dit kan handig zijn als je freelancers of tijdelijke werknemers in dienst neemt, omdat je snel een nieuwe cloud-pc voor hen kunt opzetten en veilige toegang kunt bieden tot bedrijfsgegevens zonder langetermijninvesteringen te hoeven doen.

Meer weten?

Neem contact op
windows11 vs windows365

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.