Terug naar het overzicht

18 oktober 2020

Microsoft Azure: met deze tools kunt u uw uitgaven aan cloud computing bijhouden.

Als u de cloud van Microsoft gebruikt, is Azure Cost Management + Billing echt een essentiële service.

Een van de eeuwige mythes over het werken met cloud computing-bronnen is dat het bijna onmogelijk is om kosten te voorspellen en te beheren. Dat was misschien het geval in de begintijd, toen de wildgroei van virtuele machines en inconsistente tools voor beheer en governance het gemakkelijk maakten om plotseling een rekening van vele duizenden dollars te krijgen, terwijl je dacht dat je alleen maar een paar virtuele machines en een kleine ontwikkelingsdatabase.

Het resultaat is een mix van complexe stukjes data waardoor het moeilijk is om te voorspellen wat de juiste balans is tussen dynamische en gereserveerde cloudservices voor jouw bedrijf. Deze onvoorspelbaarheid belemmert cloudservices omdat ze proberen een wereldwijde infrastructuur te leveren die het gemakkelijker maakt om datacentercapaciteit te plannen. Tegelijkertijd voorkomt het dat u uw facturen optimaliseert om het meeste waar voor uw geld te krijgen.

Wat nodig is, is een manier om het verzamelen van gegevens te vereenvoudigen, zodat u gemakkelijker begrijpt wat u uitgeeft en waarom.

Houd de kosten bij in de Azure Portal

Microsoft is begonnen met het bundelen van de verschillende tools die u hebben gebruikt om u te helpen uw Azure-facturen te begrijpen in een meer uitgebreide suite voor het beheren en voorspellen van kosten, en om manieren te vinden om uw facturen laag te houden. De tools zijn beschikbaar in de Azure Portal, beschikbaar via de optie Cost Management + Billing. Hiermee kunt u snel zien hoe u geld uitgeeft, door naar locaties, services en resourcegroepen te gaan.

Met dit soort tools kun je achterhalen welke services je het meeste kosten, hoe ze worden gebruikt en hoe je ervoor betaalt. Met de optie Kostenanalyse kunt u zien wat er is uitgegeven en wat waarschijnlijk wordt uitgegeven. Samen met de kosten kan de service voorspellen hoe uw toekomstige uitgaven eruit zullen zien door deze te vergelijken met uw huidige budget. Samen met traditionele grafieken bieden ringdiagrammen u een snelle manier om rond verschillende variabelen te draaien en het juiste gebied te vinden om te verkennen en te analyseren. De kosten kunnen worden georganiseerd op basis van de services die u gebruikt en de resourcegroepen die u hebt geïmplementeerd.

Een van de handigere functies van Azure Cost Management is de Power BI-connector. In plaats van het maken van regelmatige rapporten voor beheer, kunt u de connector toevoegen aan een Power BI-dashboard en er toegang toe geven aan uw financiële team, zodat zij vrijwel realtime toegang krijgen tot Azure-kostengegevens. U kunt er verbinding mee maken met een klantovereenkomst of een ondernemingsovereenkomst met behulp van uw accountgegevens. De connector biedt een set gegevens op basis van huidige en voorspelde gebruikstrends die in combinatie met andere Power BI-tools kunnen worden gebruikt om rapporten en modellen te bouwen.

Met de connector op zijn plaats, kunt u rapporten maken die het Azure-gebruik grafisch weergeven, het gebruik en Marketplace-kosten uitsplitsen en toegang krijgen tot servicevoorspellingen. Met de mogelijkheid om in te zoomen op gegevens in een vertrouwde analytische tool, kunnen bedrijfseigenaren samenwerken met technische teams om goedkopere gereserveerde exemplaren te boeken en begrijpen hoe vraag en gebruik de uitgaven beïnvloeden.

Gebruik Power BI om de kosten in detail te analyseren

Een interessante optie is om te werken met de ondersteuning van Power BI voor Azure Cognitive Services om anomaliedetectie toe te voegen aan een dashboard. Kost een dienst ineens meer om te draaien? Door de service-eigenaren snel op de hoogte te stellen, kunt u beginnen te onderzoeken waarom er dingen zijn veranderd voordat u een schokkende maandelijkse factuur van Microsoft krijgt. We zien al vergelijkbare services van concurrerende cloudservices zoals AWS, en de mogelijkheid om je eigen voorspellende modellen te bouwen en te trainen voor een reeks Microsoft- en Marketplace-services zou inderdaad erg nuttig moeten zijn.

De kostenbeheertooling van Azure beheert niet alleen Azure, het is nu ook beschikbaar als preview voor AWS, zodat je cloud-overschrijdende applicaties kunt beheren. Er is een belangrijke opmerking: hoewel Azure Cost Management gratis is op Azure, wordt het in rekening gebracht zodra de service wordt vrijgegeven. De kosten kunnen snel oplopen als u het gebruikt met een grote AWS-infrastructuur, aangezien Microsoft u 1% van uw beheerde AWS-uitgaven in rekening brengt (hoewel hoe meer het u bespaart, hoe minder het kost!). Hoewel het zeker nuttig is om op één plek al uw kosten te zien, kunt u er de voorkeur aan geven om de eigen tools voor kostenbeheersing van AWS te gebruiken.

Azure beheren en optimaliseren

Hoewel er veel in de kostenbeheertools van Microsoft zit, zou dit niet de enige oplossing moeten zijn die u gebruikt. Het kan het beste worden gebruikt als onderdeel van een reeks hulpprogramma’s waarmee u uw Azure-gebruik kunt beheren, samen met Azure Advisor en het Azure Well-Architected Framework. Om grip te krijgen op Azure-uitgaven, moet u begrijpen wat u hebt geïmplementeerd en hoe u die implementatie kunt heroverwegen. Mogelijk geeft u duizenden dollars of ponden per maand uit aan overbevooroordeelde VM’s, terwijl een kleinere VM-instantie misschien beter werkt voor uw applicatie tegen veel lagere kosten, met nog meer besparingen door over te stappen op een cloud-native architectuur en een complete herbouw uw code met behulp van de lessen van de Azure Advisor.

Dergelijke tools vormen een belangrijk onderdeel van een cloudmigratie. Omdat u overstapt van een investeringsmodel naar een model op basis van operationele kosten, moet u de kosten beter in de gaten houden, onaangename verrassingen vermijden en ervoor zorgen dat de juiste groepen binnen een bedrijf een eerlijk deel van de kosten dragen.

Nu de kostentoewijzingen in preview zijn, beschikt u eindelijk over de tools die nodig zijn om iedereen inzicht te geven in wat hun apps kosten. Dat zorgt ervoor dat er geen verrassingen zijn en dat zakelijke beslissingen worden genomen met alle relevante informatie. Tegelijkertijd is er de mogelijkheid voor optimalisatie en voor voorspellende analyse om te profiteren van goedkopere opties binnen Azure. Als u de cloud van Microsoft gebruikt, is dit echt een essentiële service.

Bron: techrepublic

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.