Terug naar het overzicht

04 oktober 2021

Facebook is down, samen met Instagram, WhatsApp, Messenger en Oculus VR

Net zoals Facebook’s Antigone Davis live op CNBC was en het bedrijf verdedigde over de beschuldigingen van een klokkenluider en de behandeling van onderzoeksgegevens die suggereren dat Instagram schadelijk is voor tieners, ging het hele netwerk van diensten van het bedrijf plotseling offline. Op Twitter zegt Facebook-communicatiemanager Andy Stone: “We zijn ons ervan bewust dat sommige mensen problemen hebben om toegang te krijgen tot onze apps en producten. We werken eraan om alles zo snel mogelijk weer normaal te maken en bieden onze excuses aan voor het ongemak.”

Een kijkje in Down Detector (of je Twitter-feed) laat zien dat de problemen wijdverbreid zijn. Hoewel het onduidelijk is waarom de platforms voor zoveel mensen onbereikbaar zijn, blijkt uit hun DNS-records dat, net als de Slack-storing van vorige week, het probleem blijkbaar DNS is (het is altijd DNS). Cloudflare senior vice-president Dane Knecht merkt op dat Facebook’s grensgateway-protocolroutes – BGP helpt netwerken het beste pad te kiezen om internetverkeer te leveren – “van internet zijn verwijderd”.

Instagram.com flitst een 5xx Server Error-bericht, terwijl de Facebook-site ons alleen vertelt dat er iets mis is gegaan. Het probleem lijkt ook zijn virtual reality-arm, Oculus, te beïnvloeden. Gebruikers kunnen games laden die ze al hebben geïnstalleerd en de browser werkt, maar sociale functies of het installeren van nieuwe games niet. De storing is zo ernstig dat het Workplace treft van Facebook-klanten en, volgens Jane Manchun Wong, de interne sites van Facebook.

Wat is DNS?

DNS, een afkorting van Domain Name System, is de service die door mensen leesbare hostnamen (zoals alta-ict.nl) vertaalt naar onbewerkte, numerieke IP-adressen (zoals 18.221.249.245). Zonder werkende DNS weet uw computer niet hoe hij bij de servers moet komen die de website hosten die u zoekt.

Het probleem gaat echter dieper dan de duidelijke DNS-storingen van Facebook. Instagram, dat eigendom is van Facebook, was ook niet beschikbaar en de DNS-services – die worden gehost op Amazon in plaats van intern in het eigen netwerk van Facebook – waren functioneel. Instagram en WhatsApp waren bereikbaar, maar toonden in plaats daarvan HTTP 503 (er is geen server beschikbaar voor het verzoek), een indicatie dat hoewel DNS werkte en de load balancers van de services bereikbaar waren, de applicatieservers die de load balancers zouden moeten voeden dat niet waren.

Er is nog geen bericht van Facebook over wat het probleem kan veroorzaken of wanneer die sites, waaronder Messenger en WhatsApp, weer operationeel zullen zijn, maar we zullen dit artikel bijwerken met meer informatie wanneer het beschikbaar is.

Updates over Storing

Update 4 oktober, 15:37 ET: aanvullende informatie over de storing toegevoegd.

Update 4 oktober, 16:15 ET: Verklaring van Facebook CTO Mike Schroepfer toegevoegd, samen met interne Facebook-updates.

Update 4 oktober, 17.00 uur ET: Er is nog steeds sprake van een storing, er is informatie toegevoegd over de storing in 2019.

Update 4 oktober, 17:35 ET: DNS-updates suggereren dat Facebook een oplossing nadert.

Update 4 oktober, 18:08 ET: Facebook.com is weer online.

Update 4 oktober, 22:29 ET: Informatie toegevoegd over de uitleg van Facebook.

Update 5 oktober, 14:29 ET: meer achtergrondinformatie toegevoegd over het backbone-netwerkprobleem dat de storing veroorzaakte.

Bron: theverge

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.