Terug naar het overzicht

30 maart 2023

De plannen van Microsoft voor Windows 12

Microsoft is van plan om van Windows 12 een moderner besturingssysteem (OS) te maken met snellere updates, verbeterde beveiliging en integratie van kunstmatige intelligentie.

Dat is wat bronnen die bekend zijn met de ontwikkelingsplannen van de softwaregigant voor het aankomende besturingssysteem naar verluidt hebben verteld aan Zac Bowden van Windows Central.

Bowden, bekend om zijn nauwkeurige vroege rapportage over vroege en niet-uitgebrachte Windows-functies, zei dat Microsoft werkte aan een project genaamd CorePC, een modulaire en aanpasbare variant van Windows die compatibel zal zijn met verschillende apparaten.

CorePC zal naar verwachting de onderliggende architectuur zijn voor Windows 12, met de codenaam “Hudson Valley”.

Het grote verschil tussen CorePC en bestaande Windows-architectuur is dat deze door de staat gescheiden wordt.

Statusscheiding maakt snellere updates en betere beveiliging mogelijk via alleen-lezen partities waartoe gebruikers en apps van derden geen toegang hebben. Dit is vergelijkbaar met hoe Android en iPadOS functioneren.

Bestaande versies van Windows schrijven daarentegen alle gegevens, inclusief systeembestanden, gebruikersdocumenten en toepassingsbestanden, naar één beschrijfbare partitie.

Microsoft werkte eerder aan een door de staat gescheiden architectuur met Windows 10X voor apparaten met twee schermen, onderdeel van een nu geannuleerd project genaamd Core OS.

windows 10 x

Terwijl dat initiatief zich richtte op het vanaf de grond opbouwen van een lichtgewicht versie van Windows, stript CorePC Windows uit tot zijn kernfuncties – met verschillende niveaus van functies die zijn ontworpen voor specifieke gebruiksscenario’s.

Bowden zei dat zijn bronnen betoogden dat deze versie van Windows echt zou kunnen concurreren met ChromeOS op het gebied van opslagcapaciteit, prestaties en efficiëntie.

Eén versie van CorePC die is ontworpen voor computers in het basisonderwijs, kan alleen de Edge-browser, web- en Android-apps en de Office-suite uitvoeren en wordt momenteel getest.

Een andere iteratie ondersteunt de volledige set functies van Windows, maar met statusscheiding ingeschakeld.

Voor oudere apps die een besturingssysteem met gedeelde status vereisen, ontwikkelt Microsoft een compatibiliteitslaag met de naam Neon.

In navolging van Apple test Microsoft ook een CorePC-variant die Bowden beschreef als “silicium-geoptimaliseerd”.

Het richt zich op het verminderen van legacy overhead, kunstmatige intelligentie (AI) mogelijkheden en verticaal geoptimaliseerde hardware- en software-ervaringen.

Tot de AI-mogelijkheden die momenteel in ontwikkeling zijn, behoort een functie waarmee Windows inhoud kan analyseren die wordt weergegeven en contextuele aanwijzingen kan geven om projecten of apps snel op basis van die informatie te starten.

Bovendien kan de AI onderwerpen in foto’s identificeren en gebruikers in staat stellen ze te knippen en plakken voor gebruik elders.

Windows 12 wordt naar verwachting in 2024 gelanceerd, maar het valt nog te bezien of het zal worden geleverd met CorePC als onderliggende architectuur.

Bron: mybroadband

Meer weten?

Neem contact op