Terug naar het overzicht

31 december 2022

Microsoft in 2023: voorspellingen, verwachtingen en wat we willen zien in het nieuwe jaar

Van de Surface Pro 10 tot een HoloLens 3, we kijken naar wat we volgend jaar van Microsoft kunnen zien.

We naderen snel het einde van weer een jaar en 2022 was een bewogen jaar voor Microsoft. Jaren nadat we er voor het eerst over hoorden, werden Android-apps eindelijk beschikbaar op Windows, kregen we de eerste grote update voor Windows 11 en werden een paar Surface-apparaten gelanceerd – sommige interessanter dan andere.

Maar dat ligt allemaal achter ons, en nu is het tijd om te kijken naar wat ons te wachten staat. Nu 2023 op de deur klopt, is het een goed moment om na te denken over wat we het komende jaar van Microsoft kunnen zien. We hebben hieronder enkele van onze voorspellingen afgerond, beginnend met de meest voor de hand liggende en langzaam afdalend in meer out-there gissingen. Sommige van deze dingen gebeuren misschien niet, maar dat maakt deel uit van het plezier. Laten we beginnen.

Surface Pro 10

Deze is bijna een garantie, wat het wel wat minder leuk maakt om over te praten. De Surface Pro-lijn wordt bijna jaarlijks vernieuwd en 2023 zou geen uitzondering moeten zijn. In het bijzonder zal het Wi-Fi-model waarschijnlijk worden vernieuwd met Intels 13e generatie mobiele processors, waardoor er meer prestaties op tafel komen. We hebben onze verwachtingen voor de Surface Pro 10 besproken en zijn ook op zoek naar meer poorten en een beter toetsenbord.

Het 5G-model ziet echter misschien niet zo’n grote upgrade. We verwachten niet snel een nieuwe Arm-gebaseerde processor, dus Microsoft zal waarschijnlijk geen nieuw onderdeel hebben om in een nieuw model te gebruiken. We hopen kleurrijke modellen te zien voor de Surface Pro 10 met 5G, en misschien opties voor meer RAM en opslag in lijn met het Wi-Fi-model.

De Surface Pro 10 wordt waarschijnlijk in de herfst van 2023 gelanceerd, ongeveer een jaar na de Surface Pro 9, dus we zullen dan zien of hij aan onze verwachtingen kan voldoen.

Surface Go 4

Een andere die zeer waarschijnlijk zal gebeuren, is de aankondiging van de Surface Go 4. Het is meer dan een jaar geleden dat de Surface Go 3 werd gelanceerd en dankzij de verschuiving naar de hybride architectuur van Intel zouden er opmerkelijke prestatieverbeteringen in het nieuwe model moeten zijn. Maar dat is niet alles. Microsoft zou ook een Arm-versie kunnen lanceren, net als de Pro-line-up. Het zal waarschijnlijk een minder krachtige processor hebben, zoals een Qualcomm Snapdragon 7c, maar dit is nog steeds erg goed nieuws, omdat het altijd-aan connectiviteit zal bieden aan een apparaat met meer budget.

We willen ook graag dat de Surface Go 4 het ontwerp opschudt. De Surface Go-familie ziet er grotendeels hetzelfde uit sinds het debuut in 2018, afgezien van een iets groter scherm dat werd geïntroduceerd met de Surface Go 2. Aangezien recente Surface Pro-modellen een modernere designtaal hebben met afgeronde hoeken, zou het leuk zijn om hetzelfde te zien voor de Go-modellen. Sommige nieuwe kleuropties zouden natuurlijk ook geweldig zijn. We zouden ook ondersteuning voor de Surface Slim Pen 2 kunnen zien, althans in die zin dat je de mogelijkheid hebt om het met het apparaat zelf op te slaan.

Surface Go-releases hebben geen erg consistent tijdsbestek gehad, maar we gokken dat het in de zomer of de tweede helft van het jaar zal gebeuren.

Surface Laptop Studio 2

In vergelijking met de Pro- en Go-lijnen is de Surface Laptop Studio-serie minder voorspelbaar. Microsoft debuteerde een gloednieuwe vormfactor in 2021 met de Surface Laptop Studio en deze bleef onaangeroerd voor 2022, hoewel Microsoft besloot de Surface Studio-desktop te vernieuwen. Het is echter zeer zeldzaam dat Microsoft een nieuwe vormfactor opgeeft na slechts één release, en de Surface Laptop Studio is eigenlijk fantastisch, dus we verwachten op een gegeven moment zeker een nieuw model. 2023 is het moment om het te doen.

Dit nieuwe model zou nieuwere Intel-processors hebben, vermoedelijk modellen van de 13e generatie en mogelijk ook nieuwe Nvidia-graphics, omdat we de laptop-GPU’s uit de RTX 40-serie in 2023 zouden moeten zien. We zouden echter niet al te verbaasd zijn als Microsoft vasthield aan rtx 30-serie kaarten. We zouden ook graag een verfijnder ontwerp zien met wat meer poorten zoals HDMI en een SD-kaartlezer.

We verwachten dat de Surface Laptop Studio 2 in de herfst naast de Surface Pro 10 wordt gelanceerd, maar het zou eerder kunnen gebeuren.

Call of Duty-games komen naar Game Pass

Call of Duty-games komen naar Game Pass

Microsoft kondigde zijn plannen aan om Activision Blizzard begin 2022 over te nemen en het proces is aan de gang, zij het met enkele juridische uitdagingen. Maar Microsoft-managers zeggen dat ze nog steeds verwachten dat de deal wordt goedgekeurd, in de hoop dat alles is vastgesteld tegen het einde van het fiscale jaar 2023, dat eindigt op 30 juni.

Ervan uitgaande dat dat tot wasdom komt, is een van de eerste dingen die je kunt verwachten dat Activision Blizzard-titels beschikbaar zullen zijn op Xbox en PC Game Pass. Dat omvat grote franchises zoals Call of DutyDiabloOverwatch en zelfs Crash Bandicoot, een voormalige PlayStation-exclusive. Dit zal waarschijnlijk niet onmiddellijk gebeuren, maar het beschikbaar hebben van deze games zonder extra kosten (ervan uitgaande dat je al Game Pass hebt) zal enorm zijn voor zowel Xbox- als pc-gamers, zelfs als Microsoft de prijzen voor Game Pass als gevolg daarvan verhoogt.

Het bedrijf heeft ook aangeboden om Call of Duty-games naar PlayStation Plus-abonnees te brengen. Xbox-hoofd Phil Spencer kondigde zelfs aan dat de games naar Nintendo-platforms zouden komen, waar ze sinds 2013 niet meer zijn verschenen. Deze bewegingen zullen misschien niet in 2023 plaatsvinden, maar we zouden hoe dan ook nog steeds een aantal grote Xbox Game Pass-shakeups moeten zien.

Geen grote Windows 11-update

Rond de tijd dat Microsoft in september Windows 11 versie 22H2 (of de 2022 Update) lanceerde, zei het bedrijf dat het in de toekomst een nieuwe uitrolbenadering zal gebruiken die het hele jaar door kleinere functie-updates zou bevatten naast grote jaarlijkse releases. We verwachten echter eigenlijk niet dat grote jaarlijkse updates meer een ding zullen zijn op basis van eerdere rapporten. Microsoft verlegt zijn focus volledig naar deze kleinere periodieke updates en we verwachten geen grote nieuwe jaarlijkse release.

Dat wil echter niet zeggen dat er geen significante nieuwe functies zullen zijn. We zagen immers al de eerste van deze kleinere updates in november, waaronder nieuwe tabbladen van Verkenner en een nieuwe Foto’s-app. Microsoft test momenteel een nieuwe schermrecorderfunctie in de Snipping Tool-app, die in 2023 zijn weg naar het publiek zal vinden, en vele andere opmerkelijke veranderingen kunnen in de komende 12 maanden plaatsvinden.

We konden ook de eerste glimpen zien van de volgende generatie Windows – Windows 12, als je wilt – zelfs al was het maar in het Insider-programma. Verwacht echter niet veel op dat front.

Surface Duo 3

Microsoft heeft niet bepaald veel succes gevonden met de Surface Duo-lijn van smartphones, maar het bedrijf heeft nog steeds moeite gedaan om de bestaande modellen te ondersteunen. De Surface Duo 2 was een grote upgrade van de originele versie en heeft updates ontvangen, zij het een beetje laat. Onlangs introduceerde het bedrijf zelfs een volledig vernieuwde gebruikersinterface voor de telefoons, waardoor ze meer op Windows 11 lijken. We geloven dus dat een Surface Duo 3 hoogstwaarschijnlijk in de maak is, en aangezien de Duo 2 al meer dan een jaar oud is, is het tijd voor een aankondiging.

Er zijn genoeg dingen die Microsoft zou moeten verbeteren met de Duo 3 in vergelijking met het vorige model. Om te beginnen zijn de camera’s niet zo geweldig op de Surface Duo 2, ondanks dat het een enorme sprong is ten opzichte van de originele Duo. Het zou ook 120Hz-schermen kunnen hebben in plaats van 90Hz, aangezien dat is wat de meeste vlaggenschiptelefoons tegenwoordig hebben. Misschien wel het belangrijkste is dat Microsoft echt een sterke software-ervaring moet hebben, aangezien de vorige twee modellen beide wat problemen hadden bij de lancering. En natuurlijk zou een nieuw model ook nieuwere processors hebben.

Het zou ook geweldig zijn om een soort extern scherm te zien voor snelle, overzichtelijke informatie. Microsoft probeerde dit aan te pakken met de Surface Duo 2, waarbij de gebogen randen van het scherm werden gebruikt om meldingen weer te geven wanneer het apparaat is gesloten. Toch zou een klein paneel op de cover, vergelijkbaar met wat er op de Galaxy Z Flip-serie staat, die informatie veel gemakkelijker toegankelijk kunnen maken.

Surface Hub 2-upgrade?

Een recent rapport zei dat Microsoft van plan is om een geüpgradede rekencartridge voor de Surface Hub 2 uit te brengen die alle componenten zou bevatten die het uitvoeren, zodat gebruikers hetzelfde scherm kunnen behouden. Het zou ook een nieuwe 11e generatie Intel-processor bevatten, die veel snellere prestaties zou moeten bieden dan wat beschikbaar is in het huidige model.

We verwachten geen nieuwe functies met deze kaart, maar het is theoretisch mogelijk dat het een nieuwe versie van Windows zou kunnen draaien. Toen Microsoft de Surface Hub 2 voor het eerst lanceerde, zouden er twee modellen zijn, de 2S en 2, elk met verschillende rekenkaarten. De Surface Hub 2X is nooit uitgebracht, maar zou ondersteuning hebben geboden voor zaken als tegels en geanimeerde achtergronden. We verwachten niet dat dat in dit nieuwe model zal zitten, maar het zou interessant zijn om te zien.

HoloLens 3?

hololens 3

Tot slot zijn we aangekomen bij onze wildste voorspelling: een HoloLens 3-aankondiging. Deze is ingewikkeld omdat het bijna vier jaar geleden is dat de HoloLens 2 werd aangekondigd, en dat kwam drie jaar na het oorspronkelijke model. Maar eerder dit jaar werd gemeld dat de headset mogelijk is geannuleerd, hoewel de voormalige leider voor HoloLens-ontwikkeling, Alex Kipman (die het bedrijf dit jaar verliet), deze rapporten snel ontkende. Onlangs besprak Microsoft ook de noodzaak om zinvolle upgrades te leveren bij elke iteratie terwijl het over de HoloLens sprak, maar het zei niet specifiek dat het een nieuw model aan het plannen was.

Toch is de HoloLens 2 zeker toe aan een upgrade. Het wordt nog steeds aangedreven door de Qualcomm Snapdragon 850 Compute Unit en er zijn op dit moment veel nieuwere componenten beschikbaar. Microsoft heeft zelfs aangekondigd dat het met Qualcomm werkt aan een chipset voor AR-apparaten, dus het is zeker mogelijk dat dit deel kan uitmaken van een toekomstig HoloLens-model. Microsoft zal waarschijnlijk ook werken aan het vergroten van het gezichtsveld van de headset, en de resolutie zou hoger kunnen zijn, zodat AR-ervaringen veel realistischer aanvoelen. Een hogere verversingssnelheid kan ook deel uitmaken van een geüpgraded model.

En dat zijn de grote dingen die we het komende jaar van Microsoft verwachten te zien, van de volledig verwachte tot wat meer off-the-wall gissingen. Het kan een zeer interessant jaar worden voor Microsoft, afhankelijk van of het bedrijf deze voorspellingen kan waarmaken. Bovendien kunnen we een paar grote verrassingen krijgen. Het zou interessant zijn om zoiets als de Surface Neo opnieuw te zien opduiken of een nieuwe HoloLens-iteratie, maar dat zal waarschijnlijk niet gebeuren.

Bron: xda-developers

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.