Terug naar het overzicht

03 januari 2023

Windows 11 in 2023 — dit is wat u kunt verwachten

Microsoft brengt belangrijke wijzigingen aan in Windows 11

Windows 11 zag een aantal kleine en grote updates in 2022, met als grootste de recente 22H2-update. We hebben niets echt monumentaals ontvangen, maar de constante stroom van updates heeft het besturingssysteem van Microsoft sterker gemaakt dan toen het debuteerde. Zoals de zaken er nu voorstaan, is Windows 11 eindelijk de moeite waard om naar te upgraden.

Maar wat kunnen we verwachten van Windows 11 in 2023? Er is niet veel informatie beschikbaar, maar we zullen waarschijnlijk nog een jaar van incrementele verbeteringen zien als Microsoft zijn besturingssysteem naadloos blijft laten werken, zowel op pc als op mobiele apparaten. Zelfs als dat niet erg opwindend is, kunnen Windows-gebruikers op zijn minst gerust zijn, wetende dat ze waarschijnlijk een algehele betere ervaring zullen hebben in 2023.

Dit is wat we verwachten van Windows 11 in 2023.

Geen jaarlijkse updates meer

Het lijkt erop dat 22H2 de laatste grote Windows 11-update was. Microsoft keert terug naar een meer traditionele releasecyclus van drie jaar voor belangrijke versies van Windows, met frequente kleinere updates voor bestaande pakketten tussen belangrijke releases.

Intern noemt Microsoft deze updates ‘Momenten’. Moment 1 werd een maand na 22H2 gelanceerd en introduceerde functies zoals Verkenner met tabbladen, taakbalkoverloop, ondersteuning voor Android-apps, Amazon App Store, iCloud-foto’s in de Foto’s-app en meer.

Windows 11 verkenner met tabbladen
Windows 11 verkenner met tabbladenWindows-update 22H2 introduceerde functies zoals Verkenner met tabbladen. (Afbeelding: Microsoft)

Wat de frequentie van Moments betreft, zal Microsoft naar verluidt niet meer dan vier per jaar uitbrengen. Als dit waar is, lijkt het erop dat we elke drie maanden een van deze updates moeten krijgen – wat ongeveer één per seizoen is.

Gezien het feit dat de volgende grote Windows-update pas in 2024 zal plaatsvinden, is het niet onredelijk om aan te nemen dat deze update Windows 12 zou kunnen zijn. Maar het is nog vroeg om dat te bespreken.

Welke nieuwe functies zullen we zien?

Dus wat kunnen we verwachten in Moments-updates? We hebben daar niets concreets over, maar sommige rapporten geven ons een hint van wat we kunnen verwachten.

In een video van april 2022, bespreken Zac Bowden en Daniel Rubino van Windows Central wat zij denken dat 23H2 zou bevatten. Gezien het feit dat 23H2 (of de Sun Valley 3-update) niet langer plaatsvindt als een stand-alone update, zouden we de functies ervan het hele jaar door kunnen zien als Moments.

Bowden gelooft dat Windows 11 nog aanraakvriendelijker zal worden. Dit deel is niet zo verrassend gezien hoe goed Windows 11 werkt op touchscreens zoals die op de Microsoft Surface Pro 9. Bowden zegt dat een speciale tablet-UI in 2023 kan worden geïntroduceerd.

Android-apps werden vorig jaar eindelijk geïntroduceerd in Windows 11 en het lijkt erop dat deze samenwerking in 2023 zal worden voortgezet. Bowden denkt dat een aankomende Windows-update de communicatie tussen Windows en Android zal verbeteren. Met de huidige Phone Link-app (voorheen Your Phone) kunnen gebruikers hun telefoons en pc koppelen, maar het lijkt erop dat deze functionaliteit in 2023 zal verbeteren.

In dezelfde video hint Rubino dat Windows 11 verder zal worden geoptimaliseerd om te werken op opvouwbare Windows-apparaten. Als dat waar is, kunnen apparaten zoals de Lenovo ThinkPad X1 Fold 2022 nog beter werken, hoewel het nog maar de vraag is in welke capaciteit.

Andere mogelijke functies die in 2023 naar Windows 11 komen, zijn een systeembrede donkere modus en een optie voor app-mappen op het bureaublad.

Windows 11 in 2023 

We hebben niet al te veel informatie over Windows 11 in 2023, maar het weinige dat we weten is zeker intrigerend.

Terugkeren naar een cyclus van drie jaar voor grote updates is zeker een groot probleem. Voor degenen die zich herinneren, dit was hoe Windows-updates werden uitgebracht vóór Windows 10. Maar het ontvangen van “Moments” om de paar maanden moet er nog steeds voor zorgen dat de beste computers en beste Windows-laptops up-to-date blijven met de nieuwste functies. En hoewel substantiële updates misschien niet vaak voorkomen, zijn we er zeker van dat Windows beveiligingsupdates zal uitdelen wanneer dat nodig is.

Windows beter laten werken op opvouwbare apparaten of Windows-machines met verschillende vormfactoren is een ander interessant ding om naar uit te kijken. Hoewel ik niet verkocht ben aan opvouwbare laptops, zie ik deze apparaten in 2023 meer tractie krijgen. Als dat het geval is, is het goed dat Microsoft al rekening houdt met foldables.

Ten slotte kijk ik ernaar uit om te zien hoe (of als) Microsoft widgets een belangrijk onderdeel van de Windows-ervaring kan maken. Net als sommige gebruikers gebruik ik bijna nooit widgets. Ik zie hoe ze nuttig kunnen zijn om een snelle momentopname van het nieuws, het weer of het aandelenrapport te krijgen, maar het is nog steeds gemakkelijker om die informatie op mijn telefoon op te halen. Hoe dan ook, ik ben benieuwd naar widgets die in 2023 op een meer intuïtieve manier worden geïmplementeerd.

Bron: tomsguide

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.