Terug naar het overzicht

07 oktober 2020

Microsoft Teams krijgt aangepaste lay-outs, nieuwe Together ‘scenes’.

Microsoft Teams-gebruikers zijn straks in staat de videofeed van een presentator te overlappen bij het weergeven van inhoud zoals dia’s – een deel van het doel om vergaderingen te verbeteren, aangezien het aantal videogesprekken tijdens de pandemie omhoog schiet.

De functie, die later dit jaar uitkomt, is een van de weinige updates voor het Teams-samenwerkingsplatform die dinsdag werd onthuld op de Ignite-conferentie van Microsoft. Het bedrijf benadrukte ook verbeteringen in vergadertools op kantoor en nieuwe mogelijkheden om het welzijn van medewerkers te bevorderen.

Met de functie voor aangepaste lay-outs kunnen gebruikers een videofeed van een presentator van een vergadering op de voorgrond van een PowerPoint-presentatie plaatsen, dankzij dezelfde kunstmatige-intelligentiesegmentatietechnologie die wordt gebruikt in Teams-achtergrondvervaging en Together-modus. Hierdoor kunnen de deelnemers aan de vergadering de hand- en gezichtsgebaren van de presentator zien en kunnen de inhoud van de weersvoorspeller worden benadrukt.

“Het is bijna alsof je de kamer in fysieke zin opzet voor hoe ik zal presenteren en wat ik je moet laten zien, en dat gaat echt voorbij aan het idee dat alles hetzelfde moet zijn met alleen een Brady Bunch-weergave en een geheel een heleboel pleinen, ”zei Jared Spataro, corporate vice president voor Microsoft 365, tijdens een vooraf opgenomen briefing.

Er zijn ook wijzigingen in de Together-modus, voor het eerst aangekondigd in juli, inclusief nieuwe “scènes” later dit jaar die conferentiezalen en coffeeshops zullen nabootsen. De mogelijkheid om deelnemers automatisch te schalen en te centreren in hun virtuele “stoelen” wordt toegevoegd; dat is ontworpen om de virtuele ervaring realistischer te maken wanneer mensen te ver van hun camera’s zitten, zei Microsoft.

Andere videofuncties zijn onder meer de toevoeging van brainstormruimten – een zeer gevraagde functie die ook tegen eind 2020 zal verschijnen.

Microsoft zei dat het de Teams-vergaderervaring in kantoren wil verbeteren door de toevoeging van “touchless” -technologieën – inclusief de mogelijkheid om de Teams-mobiel te gebruiken als een afstandsbediening voor Microsoft Teams Rooms-apparaten. Hiermee kunnen gebruikers deelnemen aan vergaderingen en deze verlaten, camera’s in- en uitschakelen en het audiovolume aanpassen zonder een centrale console aan te raken. (De Cortana-spraakassistent van Microsoft kan voor hetzelfde doel worden gebruikt.)

De veranderingen zijn welkom, zei Larry Cannell, onderzoeksdirecteur bij Gartner, hoewel hij betoogde dat het verminderen van de last voor werknemers de hoogste prioriteit zou moeten hebben.

Volgens onderzoek van Microsoft zijn Teams-gebruikers sinds eind augustus betrokken bij 55% meer vergaderingen en telefoontjes per week. Die toename komt doordat veel mensen zijn overgestapt naar thuiswerken nadat bedrijven hun kantoren hebben gesloten tijdens de COVID-19-uitbraak.

“De nieuwe vergaderervaringen van conferentieleveranciers zijn leuk en kunnen vergaderingen een beetje minder belastend maken”, aldus Cannell. “Ongetwijfeld profiteren veel online groepsscenario’s van deze nieuwe vergaderfuncties. Alles wat het werk van een leraar bijvoorbeeld gemakkelijker maakt, is fantastisch.

“Voor de meeste kenniswerkers zijn de vergaderingen echter de vergaderingen die niet plaatsvinden”, zei hij. “Werken op afstand moet verder gaan dan het hebben van talloze vergaderingen en mensen helpen om eerdere samenwerking op kantoor te verplaatsen naar online werkplekken.”

Welzijn van medewerkers en prestatiemeting

Andere aankondigingen bij Ignite zijn onder meer de inspanningen van Microsoft om werknemers te helpen hun stressniveau te beheersen wanneer ze op afstand werken. Een enquête van Microsoft Research benadrukte het belang van het woon-werkverkeer als ruimte voor reflectie – een kans die velen hebben gemist tijdens de pandemie.

Om dat probleem aan te pakken, is Microsoft van plan te integreren met Headspace, een populaire meditatie-app, die een “samengestelde set van mindfulness-ervaringen en wetenschappelijk onderbouwde meditaties” in de Teams-apps brengt.

Ondertussen wil Microsoft het voor managers ook gemakkelijker maken om de samenwerkings- en communicatieniveaus tussen werknemers bij te houden, waardoor de Workplace Analytics-app rechtstreeks beschikbaar wordt binnen Teams. Dit geeft bazen meer inzicht in het voldoen aan de effectiviteit en mogelijke communicatieknelpunten tussen teams van werknemers.

Microsoft zei dat de Workplace Analytics-app ook via Teams suggesties kan geven aan werknemers, zoals het verminderen van de overbelasting van vergaderingen en het uitschakelen aan het einde van de werkdag.

Bron: computerworld

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.