Terug naar het overzicht

05 oktober 2020

Teams eerste Office 365-applicatie die Stream 2.0 gebruikt.

Microsoft heeft Stream 2.0 aangekondigd, een belangrijke vernieuwing van de Stream-videoportal, in de sessie Wat is er nieuw voor Microsoft Stream en Video in Microsoft 365 op de virtuele Ignite 2020-conferentie. Het grote nieuws is dat Stream zijn video-opslag verplaatst van de op Stream Azure gebaseerde opslagservice naar SharePoint Online en OneDrive for Business. De verhuizing begint met opnames van Teams-vergaderingen in oktober (meer informatie in Wat is er nieuw voor Teams-vergaderingen).

Dit is een goede zet. In een reactie op het rapport van Mary-Jo Foley over de Stream-transitie zei Microsoft CVP Jeff Teper: “Deze architectuur stelt ons in staat om veel sneller te innoveren in Stream en Teams (opnames van vergaderingen en meer). Er komen grote dingen aan. ” Het voordeel van achteraf zou zijn dat de oorspronkelijke visie voor Stream als een ‘zakelijke videoservice’ die beschikbaar was voor iedereen met een zakelijk e-mailadres, een service creëerde die los stond van Office 365 en die niet kon worden overbrugd met het huidige platform. Er zouden geen grote dingen kunnen gebeuren als Stream zijn huidige koers had voortgezet.

Stream is altijd een uitschieter geweest binnen Office 365, vooral als het gaat om compliance. De verbinding met andere Office 365-apps is los in plaats van geïntegreerd. In het afgelopen jaar zegt Microsoft dat de vraag naar video-opslag vijf keer is gegroeid, grotendeels gedreven door de groei in Teams-opnames van vergaderingen. De vraag naar Stream to Service Teams-vergaderingen zorgde ervoor dat Microsoft de resolutie in maart downgrade naar 720p. Tegelijkertijd zorgde het aantal Teams-opnamen ervoor dat de opslag die door Stream aan tenants was toegewezen, in een alarmerend tempo werd verbruikt. De vraag naar video-opnames geïntegreerd met Office 365 ondersteunt de beslissing van Microsoft om deze overgang te maken.

Voordelen van het gebruik van SharePoint

Microsoft wijst op de vele voordelen van het verplaatsen van Stream-opslag naar SharePoint Online. Mijn kijk op de belangrijkste pluspunten zijn onder meer:

 • SharePoint Online en OneDrive for Business zijn basisworkloads die worden geïmplementeerd in alle Office 365-datacenterregio’s. Door ze op te slaan om opnames van Teams-vergaderingen op te slaan, wordt het probleem opgelost dat tegenwoordig bestaat, waarbij huurders in regio’s als Zuid-Afrika moeten beslissen of ze opnames willen opslaan buiten datacenterregio’s op landniveau. Bovendien ondersteunen SharePoint Online en OneDrive for Business multi-geo-tenants, wat betekent dat video’s in dezelfde datacenterregio kunnen worden bewaard als hun eigenaren.
 • Op lange termijn zou het mogelijk moeten zijn om Stream-video’s beschikbaar te maken voor eDiscovery. In eerste instantie moet tekstinhoud zoals transcripties worden geïndexeerd door SharePoint en vindbaar zijn.
 • Omdat Stream-video’s worden behandeld als andere bestanden in SharePoint, kunt u er retentielabels en gevoeligheidslabels aan toewijzen. Dit is een grote overwinning vanuit het oogpunt van compliance.
 • Gastgebruikerstoegang is eindelijk beschikbaar om video’s te streamen. Het huidige Stream-machtigingsmodel wordt vervangen door standaard SharePoint-machtigingen (inclusief Microsoft 365 Groups). Door video’s te delen, worden koppelingen gegenereerd op basis van besturingselementen voor het delen van tenants en sites, inclusief degene die zijn ingesteld door gevoeligheidslabels.
 • Persoonlijke video’s worden opgeslagen in OneDrive for Business (bijvoorbeeld opnames van persoonlijke Teams-chats), terwijl video’s die eigendom zijn van een groep, zoals opnames van Teams-kanaalvergaderingen, worden opgeslagen in SharePoint Online.
 • Het zou nu mogelijk moeten zijn om een ​​back-up te maken van Stream-video’s en andere artefacten zoals transcripties en metadata met behulp van bestaande ISV-mogelijkheden voor SharePoint Online en OneDrive for Business.
 • De opslag van video’s verbruikt nu quota van SharePoint en OneDrive. Vanuit één perspectief is dit beter omdat Microsoft meer opslagquota toewijst aan tenants en individuele gebruikers die kunnen worden gebruikt voor video’s. Aan de andere kant zullen video’s concurreren met documenten en andere items die zijn opgeslagen in SharePoint en OneDrive, en het opslagquotum van SharePoint Online kan al onder druk staan ​​vanwege de retentieverwerking.

Stream blijft Azure Media Services en andere Azure-services gebruiken om video’s te verwerken om afspeelbestanden te genereren die geschikt zijn voor verschillende apparaten en indelingen en om de automatische ondertiteling en videotranscriptie te genereren. Alleen de opslag verandert.

Teams-opnamen opslaan

Volgens Office 365-melding MC222640 van 23 september hebben huurders de mogelijkheid om opnames van vergaderingen te verplaatsen naar SharePoint Online en OneDrive for Business volgens het volgende schema:

 • 5 oktober 2020: Tenants kunnen Teams-vergaderbeleid bijwerken om de opnames van vergaderingen op te slaan in OneDrive en SharePoint in plaats van Stream. Als u bijvoorbeeld het standaard Teams-vergaderbeleid wilt bijwerken om video’s op te slaan in SharePoint Online of OneDrive voor Bedrijven, gebruikt u de nieuwste versie van de Teams PowerShell-module om verbinding te maken met Teams en vervolgens met het Skype voor Bedrijven Online-eindpunt, en voert u deze opdracht uit:

Set-CsTeamsMeetingPolicy -Identity Global -RecordingStorageMode “OneDriveForBusiness”

 • 31 oktober 2020: Opnames van vergaderingen in OneDrive en SharePoint krijgen ondersteuning voor Engelse ondertiteling via de transcriptiefunctie van Teams.
 • Uitrol tussen 1 en 15 november 2020: alle nieuwe opnamen van Teams-vergaderingen worden opgeslagen in OneDrive en SharePoint, tenzij tenants deze wijziging vertragen door alle Teams Meeting-beleidsregels in te stellen om Stream te gebruiken voor opnames.
 • Q1 2021: er kunnen geen nieuwe opnamen van vergaderingen worden opgeslagen in Stream; Bij alle klanten worden automatisch opnamen van vergaderingen opgeslagen in OneDrive voor Bedrijven en SharePoint Online, zelfs als het vergaderbeleid van Teams is ingesteld op Stream.

Er zijn enkele beperkingen bij de vroege acceptatie van het nieuwe opslagmechanisme, maar het is duidelijk dat de opnames van Teams-vergaderingen zo snel gaan als Microsoft dit kan realiseren.

De hierboven beschreven aanpak is alleen van toepassing op nieuwe opnames. Bestaande records blijven in de Stream Azure-service totdat Microsoft gegevens van Azure naar SharePoint Online en OneDrive for Business kan migreren.

Verplaatsen van andere streamvideo’s

Stream is bezig met het voltooien van de migratie van tenant-inhoud van de oude Office 365 Video-portal. Behalve dat de opname van oude Teams-vergaderingen eind H1 2021 zou moeten worden verplaatst, was Microsoft niet in staat om datums te geven waarop ze alle inhoud van Stream kunnen migreren. De migratie zal plaatsvinden, waarschijnlijk eind 2021, nadat Microsoft de complexiteit van het verplaatsen van video’s en metadata van het ene platform naar het andere heeft doorgenomen, en ervoor heeft gezorgd dat bestaande links functioneel blijven.

Gezien het uitgebreide karakter van migraties, is het mogelijk dat sommige huurders Stream classic nog steeds gebruiken tot ver in 2022. Tenzij mensen zich natuurlijk realiseren hoeveel voordelen ze kunnen behalen door deze migratie en plannen om te verhuizen versnellen.

Bron: petri

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.