Terug naar het overzicht

20 september 2020

Microsoft vindt dat datacenters onder water betrouwbaar en praktisch zijn en duurzaam met energie omgaan.

In 2018 heeft Microsoft een datacenter laten zinken in de Schotse zee, met name de Noordzee. Nu, meer dan twee jaar later, deelde Microsoft zijn bevindingen van zijn onderzeese datacenter-experiment. Marinespecialisten haalden het met zeepokken bedekte datacenter uit de Schotse zee om te bepalen hoe het datacenter zich in de ijskoude diepten bevond.

De inspanning maakt deel uit van Microsoft’s Project Natick, een onderzoeksinspanning die de haalbaarheid van onderwaterdatacentra onderzoekt.

Terwijl mensen zuurstof nodig hebben, temperatuurveranderingen waarderen en genieten van de wereld die van nacht naar dag verandert, hebben computers andere behoeften. Het datacenter van de Northern Isles, 36 meter onder het oppervlak van de Schotse zee, zat twee jaar lang zonder zuurstof in een gecontroleerde omgeving. Het datacenter is in plaats daarvan gevuld met droge stikstof.

Microsoft zag een achtste van het uitvalpercentage in het datacenter in de oceaan, vergeleken met een op het land met dezelfde componenten.

Ondanks modern reisgemak leeft meer dan de helft van de wereldbevolking binnen 200 mijl van een kust. Mensen bij Microsoft zijn van mening dat het onder water zetten van datacentra in de buurt van kuststeden kan resulteren in snelle en soepele verbindingen met internet.

De volgende fase voor het Project Natick-team is om te bepalen of servers kunnen worden verwijderd en gerecycled uit de datacenters nadat ze het einde van hun levensduur hebben bereikt.

Bron: Windowscentral

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.