Terug naar het overzicht

14 oktober 2020

Microsoft 365 versus Office 365: wat is het verschil?

Er is veel te zeggen over consistentie in productnamen, maar als je tientallen producten hebt met meerdere versies van elk, kunnen vergelijkbare namen snel verwarrend worden.

Hier is hoe het begon

De verwarring begon als volgt: Microsoft introduceerde in 2017 Microsoft 365, een bundel bestaande producten onder één licentie, gericht op bedrijven. De naam was vergelijkbaar met het reeds bestaande Office 365. In feite noemden veel mensen Office 365 al per ongeluk de naam Microsoft 365, dus het is gemakkelijk in te zien hoe de twee producten door elkaar werden gehaald.

Het werd nog verwarrender toen je ontdekte dat Microsoft 365 Office 365 bevat. Laten we de verschillen opsplitsen:

De korte versie

Office 365 is een cloudgebaseerde suite van productiviteits-apps zoals Outlook, Word, PowerPoint en meer. Microsoft 365 is een pakket met services, waaronder Office 365, plus verschillende andere services, waaronder Windows 10 Enterprise.

De lange versie

Office 365

Office 365

Office 365 is een cloudgebaseerd pakket met apps en services gericht op zakelijke productiviteit. Het bevat enkele apps die u waarschijnlijk al kent, zoals Microsoft Outlook, Word, PowerPoint en Excel. Afhankelijk van het abonnement dat u krijgt, omvatten abonnementen ook apps en services zoals:

  • Skype for Business
  • SharePoint
  • OneDrive
  • Teams
  • Yammer
  • Planner

En nog veel, veel meer, samen met robuuste productiviteits-, samenwerkings- en beveiligingsfuncties. Office 365 is een maandelijks abonnement per gebruiker. Er zijn verschillende plannen om uit te kiezen, afhankelijk van uw specifieke behoeften. Plannen kunnen in uw bedrijf worden gemengd en afgestemd, en u kunt plannen op elk moment wijzigen.

Microsoft 365

Microsoft 365

Microsoft 365 is een dienstenpakket dat Office 365 bevat. Het bevat ook Windows 10 Enterprise, Enterprise Mobility + Security (EMS) en machine learning. Net als Office 365 zijn er meerdere abonnementen om uit te kiezen, afhankelijk van uw behoeften. De services in Microsoft 365 zijn ook beschikbaar als afzonderlijke licenties.

En toen veranderden ze de naam

Vanaf 21 april 2020 is de officiële branding van de productiviteitssuite van Microsoft veranderd van Office 365 naar alleen Microsoft 365. De nieuwe naamgevingsconventie weerspiegelt de strategie van Microsoft om haar klanten één compleet productiviteitsplatform te bieden.

Gelukkig zal de overgang van Office 365 naar Microsoft 365 vanuit het standpunt van de huidige abonnees niet veel onmiddellijke praktische gevolgen hebben. Over het algemeen is het abonnement dat ze hadden op 20 april hetzelfde als het abonnement dat ze hadden op 21 april, alleen met een andere naam.

Net als toen de productiviteitssuite Office 365 heette, bevat elk abonnementspakket van Microsoft 365 verschillende bekende applicaties zoals Outlook, Word, Excel en PowerPoint. Elk abonnementspakket bevat ook verschillende serviceniveaus, zoals Exchange, SharePoint, OneDrive en Teams. Hier is een foto met de verschillende plannen:

Bron: knowbe4

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.