Terug naar het overzicht

15 september 2021

Google laat je binnenkort bellen via Gmail

De nieuwste update van Google voor zijn Workspace-suite komt in de vorm van spraak- en video-oproepen die rechtstreeks vanuit de Gmail-app worden gestart. Google-gebruikers zullen binnenkort andere Google-gebruikers kunnen ‘bellen’ via Google Meet in de Gmail-app, hoewel de functie op een later tijdstip ook beschikbaar zal zijn in Meet zelf, zoals The Verge voor het eerst opmerkte. Gebruikers kunnen ook oproepen beantwoorden van de ontvangende kant en deelnemen aan groepsvideogesprekken, ongeacht of die oproepen afkomstig zijn van Hangouts (de consumentenoptie van Google) of Meet (voor zakelijke gebruikers). Hoewel de update nog niet beschikbaar is, zal deze in de komende weken worden uitgerold voor zakelijke gebruikers, vermoedelijk met dagelijkse gebruikers die zullen volgen.

Google streeft er opnieuw naar om zijn populairste applicatie te vestigen als een one-stop-shop voor communicatie en de afhankelijkheid van alleen e-mail te verminderen. Deze keer heeft Google een totaal herontwerp van de Gmail-gebruikersinterface uitgevoerd. Waar e-mail de enige focus van Gmail was, staan ​​nu vier opties, elk met gelijke ruimte op het scherm: Gmail, Chat, Spaces (Google’s nieuwe alternatief voor Slack en Microsoft Teams, na de zonsondergang van Rooms) en Meet. Gebruikers kunnen tabbladen verbergen die ze niet gebruiken of liever niet zien, net als bij eerdere versies van de app. De nieuwe interface is bedoeld om aan te sluiten bij de poging van Google om elk van zijn apps met elkaar te verbinden via ‘slimme chips’ of links naar documenten, spreadsheets of (nu) oproepen die kunnen worden getagd in andere documenten of chats met het @-symbool.

Google gmail calling

De Gmail-oproepfunctie volgt een handvol kleinere updates, waaronder ‘ervaringen op het tweede scherm’ waarmee gebruikers videoconferenties kunnen houden op meer apparaten, zoals de Nest Hub Max Google Meet-hardware in vergaderruimten. Google Agenda heeft onlangs een functie “Time Insights” geïntegreerd, die uitsplitst hoe gebruikers hun tijd besteden aan de hand van hun agenda-afspraken en deelnemers aan de vergadering. Gebruikers kunnen ook een “werklocatie” -optie inschakelen die aan anderen laat zien waar ze werken, of dat nu thuis, op kantoor of ergens anders is.

Het plan van Google om in de toekomst meer nieuwe mogelijkheden aan Workspace toe te voegen, is logisch gezien de wereldwijde aanpassing van werken op afstand en hybride werk in het afgelopen jaar of zo. Het bedrijf heeft de reeks productiviteits-apps eigenlijk omgedoopt en opnieuw geprioriteerd als directe reactie op de impact van de pandemie op hoe mensen werken. Volgende? Companion-modus, een functie waarmee gebruikers kunnen deelnemen aan videoconferenties in kamers met AV-systemen zonder gênante audiofeedbacklussen.

Bron: extremetech

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.