Terug naar het overzicht

20 oktober 2023

Gegevensbescherming Vereenvoudigd: Ontdek Microsoft Purview

Wereldwijd zetten regelgevers zich steeds meer in voor de bescherming van gegevensprivacy. Talloze wetten, vergelijkbaar met de Europese AVG, worden ingevoerd om persoonlijke gegevens te beschermen.

Toenemende regelgeving rondom gegevensbescherming

Niet alleen de AVG, maar ook de NIS2 in de Europa stellen regels over wat bedrijven mogen met klantgegevens. Met deze toenemende regulaties komt ook het risico van hoge boetes bij non-compliance.

Het belang van ethische gegevensverwerking

Tegenwoordig verwachten consumenten dat merken ethisch omgaan met hun gegevens. Falen hierin kan de reputatie van een organisatie schaden, wat moeilijk te herstellen is.

Hoe risico’s effectief te beperken?

Voor stakeholders in risicobeheer en gegevensbescherming is de vraag: hoe kunnen we deze risico’s efficiënt mitigeren? Hier komt Microsoft Purview om de hoek kijken.

Wat is Microsoft Purview?

Microsoft beschrijft Purview als een uitgebreide set gegevensbeheeroplossingen. In plaats van één product, is het een suite van tools ontwikkeld om data te beschermen waar deze ook is opgeslagen. Purview verbetert zichtbaarheid, interoperabiliteit en gebruiksgemak, wat vooral gunstig is voor leiders in risicobeheer en gegevensbescherming.

De voordelen van Microsoft Purview

Microsoft Purview biedt uitgebreide functies, variërend van datamapping en -beheer tot datalabeling en gegevensverliespreventie. Het helpt stakeholders te begrijpen waar hun gegevens zich bevinden en beschermt deze terwijl de compliance van de organisatie wordt verbeterd.

Gegevensbeschermingsstrategie implementeren

Voor een effectieve implementatie van een gegevensbeschermingsplan moeten organisaties strategisch nadenken. Purview kan helpen bij de uitvoering, maar het beleid zelf moet uniek zijn voor de bedrijfsdoelstellingen en risicotolerantie.

De waarde van partnerschap

Een virtuele Chief Information Security Officer (vCISO) kan ondersteunen bij het opstellen van beleid. Partners zoals ALTA-ICT kunnen helpen bij de technologische implementatie. Daarnaast is er groeiende behoefte aan diensten voor compliance-eventbeheer om te zorgen voor een duidelijk overzicht van de compliance-houding van een organisatie.

Conclusie

Hoewel Microsoft Purview relatief nieuw is, zijn de tools erin verfijnd over vele jaren. Bij ALTA-ICT hebben we altijd met deze tools gewerkt. We helpen klanten om het meeste uit hun Microsoft-licenties te halen en risico’s te minimaliseren. Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie? Neem vandaag nog contact met ons op.

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.