Terug naar het overzicht

23 juni 2021

Windows 11 zou de terugkeer van desktopwidgets van derden kunnen betekenen

Herinner je je de desktopgadgets die bij Windows 7 en Vista werden geleverd? Als je het leuk vindt om het nieuws, het weer, de klok en andere gadgets van derden op de desktop te hebben, hebben we goed nieuws voor je: Windows 11 zal in de toekomst ondersteuning bieden voor gadgets van derden, mogelijk in 2022.

Gadgets werden voor het eerst geïntroduceerd met Windows Vista en zijn om meerdere redenen in 2012 gestopt, maar het lijkt erop dat Microsoft het idee nog niet heeft opgegeven.

Met Windows 8 introduceerde Microsoft live-tegels op het startscherm en ondersteuning voor desktopgadgets werd volledig van de desktop verwijderd ten gunste van een schone ervaring en betere beveiliging.

Met Windows 11 verwijdert Microsoft live-tegels voor statische pictogrammen en het bedrijf wil ondersteuning voor gadgets terugbrengen om de desktopervaring te verbeteren. De build die naar het web is gelekt, biedt ondersteuning voor een nieuwe functie genaamd “Windows Widgets”, vergelijkbaar met de Windows Vista-gadget.

In Windows 11 zal het “widgets”-pictogram standaard in de taakbalk naast het Startmenu en het Windows Search-pictogram worden geplaatst. Als u op de widget klikt, toont deze het huidige weer voor uw gebied en samengestelde nieuwsberichten, en het laatste nieuws over verkeersomstandigheden, aandelen en meer.

windows widget

Momenteel zijn Windows-widgets in de gelekte build een opnieuw ontworpen versie van “Nieuws en interesses”, die werd gelanceerd voor Windows 10 met updates van juni 2021. Zoals u kunt zien in de bovenstaande schermafbeelding, bevat de lay-out van Windows-widgets momenteel de tijd en vierkanten (tegels) met specifieke informatie.

In zekere zin is het vergelijkbaar met de Microsoft Launcher-feed op Android, waarmee u ook het nieuws, het weer of verkeer op het startscherm kunt bekijken.

Ondersteuning voor widgets van derden op Windows 11

Microsoft overweegt blijkbaar ondersteuning voor widgets van derden waarmee gebruikers hun bureaublad kunnen aanpassen met hun eigen widgets.

Het is vermeldenswaard dat API-ondersteuning van derden niet beschikbaar is in de gelekte build, maar deze zal later dit jaar of volgend jaar worden ingeschakeld.

Het bredere idee is dat wanneer je je eigen widgets/gadgets installeert, je snel toegang hebt tot die functie/tool ​​zonder dat je apps handmatig hoeft te openen.

Het is waarschijnlijk dat deze widgets van derden zullen worden aangeboden via Windows Store waar een nieuwe categorie voor “widgets” zal worden gemaakt. Op dit moment weten we niet of Microsoft Edge’s WebView2, die momenteel de nieuws- en interesses-feed aanstuurt, een vereiste zal zijn voor alle widgets.

In theorie lijkt dit een goed idee en een toevoeging die sommige mensen nuttig zullen vinden, vooral als je live-tegels op je bureaublad wilt zien. Hoewel als u denkt dat het uw bureaublad of taakbalk rommelig maakt, u met Windows 11 de widgetondersteuning kunt uitschakelen door met de rechtermuisknop op het pictogram te klikken.

Bron: windowslatest

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.