Terug naar het overzicht

16 april 2021

Wat is Microsoft Sway? Hoe u het krachtige presentatieprogramma gebruikt en hoe het verschilt van PowerPoint

Microsoft is al decennia actief als hard- en software-moloch. En als je naar hun producten kijkt, is het niet moeilijk te begrijpen waarom – bijna elke pc-gebruiker op aarde heeft ooit Microsoft Office of Microsoft 365 gebruikt.

En hoewel we Office vaak zien als Microsoft Word, PowerPoint en Excel, zijn er eigenlijk veel meer programma’s.

Een van de handigste is Microsoft Sway. Sway is een app voor het maken van presentaties die gratis toegankelijk is op sway.office.com zolang de gebruiker een Microsoft-account heeft. Voor degenen met een Microsoft 365-abonnement biedt Sway meer functies dan de gratis versie.

Wat is Microsoft Sway?

Microsoft Sway is vergelijkbaar met PowerPoint omdat beide kunnen worden gebruikt om opvallende en informatieve presentaties te maken. Maar terwijl PowerPoint draait om het formaat van de diavoorstelling, zijn de toepassingen van Sway gevarieerder.

Met Sway kunt u alles maken, van nieuwsbrieven en cv’s tot portfolio’s en blogs. Je kunt helemaal opnieuw beginnen als je een specifiek ontwerp in gedachten hebt, of je kunt afbeeldingen, documenten en YouTube-video’s uploaden, en Sway ontwerpt daarom iets voor je.

Bovendien wordt Microsoft Sway volledig online gehost, waardoor het gemakkelijk is om uw voltooide werk overal met een internetverbinding te openen en te delen.

Hoe Microsoft Sway te gebruiken

Om aan de slag te gaan met Microsoft Sway, moet u een van de drie opties uit de applicatie kiezen:

  • Met “Create New” kunt u een geheel nieuw Sway-project maken.
  • Met “Start vanuit een onderwerp” kunt u specifieke onderwerpen zoeken en een overzicht voor uw presentatie maken op basis van dat onderwerp.
  • “Start from a document” zal u vragen om een document te uploaden, dat Sway zal aanpassen tot een presentatieconcept.
Microsoft Sway

Met Sway kunt u kiezen uit verschillende sjablonen, helemaal opnieuw beginnen of een bestaand document uploaden. Chrissy Montelli / Insider

U kunt ook op een van de beschikbare sjablonen klikken voor een direct overzicht.

Microsoft Sway
Er is een aantal vooraf ontworpen sjablonen waaruit u kunt kiezen.

Er zijn twee hoofdcomponenten in de interface van Sway: het tabblad Verhaallijn en het tabblad Ontwerpen. De verhaallijn is uw dashboard voor het organiseren van de inhoud van de presentatie, terwijl u in het ontwerp kunt zien hoe de presentatie eruitziet. Simpel gezegd: u maakt de presentatie op het tabblad Verhaallijn en mensen die het bekijken, zien het tabblad Ontwerpen.

Als je ooit een blog hebt gemaakt met WordPress, is dat een goed referentiepunt voor hoe de verhaallijn van Sway werkt. De verhaallijn verdeelt individuele alinea’s, afbeeldingen en video’s in “kaarten”, zodat ze gemakkelijk kunnen worden georganiseerd, kunnen worden verplaatst en het verhaal kan worden verteld dat u probeert te communiceren met uw presentatie. Terwijl u items op uw verhaallijn verplaatst, zal het tabblad Ontwerpen deze wijzigingen weergeven.

Als je klaar bent om je Sway te delen, klik je op de “Play” -knop in de rechterbovenhoek om te zien hoe het eruit ziet, en vervolgens op “Share” om de voltooide Sway naar wie je maar wilt te sturen.

Microsoft Sway

Zoals met de meeste creatieve inspanningen, is de gemakkelijkste manier om geweldige Sways samen te stellen, ermee te spelen en te kijken wat het beste werkt voor wat je probeert te doen.

Bron: businessinsider

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.