Terug naar het overzicht

15 juni 2021

Microsoft’s OneDrive wordt een Progressive Web App

Progressive Web Apps kan in de toekomst een groot probleem zijn voor de app store van Windows 10 en Microsoft werkt zijn webservices langzaam bij met Progressive Web Apps-functies, zoals ondersteuning voor offline modus en pushmeldingen. Op dit moment zijn veel van de sites en Microsoft-services die we gebruiken echter gewoon geen goede PWA.

Het lijkt erop dat Microsoft’s OneDrive in juli eindelijk een volwaardige Progressive Web App wordt. Als een echte web-app kan OneDrive worden “geïnstalleerd” op Windows 10 en andere apparaten. Door OneDrive PWA op uw pc, Mac of Chromebook te installeren, kunt u die website voor online opslag meer als een native app beschouwen.

OneDrive PWA zal de traditionele adresbalk bovenaan de pagina verwijderen en er zullen geen tabbladen zijn, wat betekent dat alles meer op een native app zal lijken. Volgens de bijgewerkte roadmap wordt OneDrive PWA ondersteund in alle populaire browsers zoals Microsoft Edge, Chrome en Firefox.

“Nadat je de webversie van OneDrive als een progressieve web-app hebt geïnstalleerd, kun je deze vanaf je bureaublad starten en werkt het op dezelfde manier als in je webbrowser”, aldus Microsoft.

Desgevraagd zei Microsoft dat het van plan is om begin juli te beginnen met de uitrol van de OneDrive PWA-update en de uitrol tegen het einde van dezelfde maand te voltooien.

In theorie kan OneDrive PWA ook op mobiele apparaten worden geïnstalleerd, maar Microsoft zei dat de web-app alleen is geoptimaliseerd voor Windows 10 en macOS, wat suggereert dat de ervaring lang niet zo goed zal zijn als de standaard mobiele OneDrive-app.

Dit is goed nieuws voor degenen die gekant zijn tegen de native apps van OneDrive op Windows 10 of macOS. Met deze wijziging zal de website meer aanvoelen als geïnstalleerde programma’s op Windows en Mac.

Wanneer OneDrive wordt bijgewerkt met PWA-functies, verschijnt er een nieuw pictogram rechtstreeks in de Omnibox of de adresbalk van de browser, waarbij gebruikers wordt gevraagd om ‘app te installeren’. Het is vermeldenswaard dat dit verschilt van de bestaande optie “Installeren” in het hoofdmenu van de browser, die voor alle websites beschikbaar is.

Evenzo verschijnt er ook een groot OneDrive-logo wanneer u de web-app opent.

Naast OneDrive PWA zou Microsoft ook werken aan een nieuwe webgebaseerde Microsoft Teams-client en Outlook-client voor Windows 10 en andere platforms.

Bron: windowslatest

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.