Terug naar het overzicht

29 mei 2021

Microsoft Teams krijgt Fluid-componenten, ‘main stage’ meeting-app-integraties

Microsoft voegt nieuwe platformonafhankelijke integraties toe voor Teams om werknemers te helpen hun werk gedaan te krijgen zonder de samenwerkingstoepassing te verlaten.

Microsoft heeft deze week nieuwe Teams-functies onthuld tijdens zijn virtuele Build-conferentie die is ontworpen om de samenwerking en productiviteit van werknemers te verbeteren, met onder meer diepere app-integraties voor videovergaderingen en nieuwe functies voor co-editing.

Fluid-componenten in Microsoft Teams zijn nu beschikbaar in privé preview

Fluid-componenten zijn nu beschikbaar in een privépreview en zullen in de komende maanden worden uitgebreid naar meer klanten. Met vloeiende componenten in Teams-chat kunnen eindgebruikers een bericht verzenden met een tabel, actie-items of een lijst die door iedereen in de rij kan worden opgesteld en bewerkt en die kan worden gedeeld met Office-applicaties zoals Outlook. Stem snel af tussen teams en werk efficiënt af door componenten in Teams-chats te kopiëren en plakken. Met Fluid-componenten kunnen gebruikers samen ideeën bedenken, creëren en beslissen, terwijl ze minder vergaderingen hoeven te houden en de noodzaak voor lange chatthreads tot een minimum wordt beperkt.

Bron: Microsoft

Samen zijn de bewegingen gericht op het uitbreiden van Teams als een platform voor werk, zei Angela Ashenden, een hoofdanalist bij CCS Insight, waardoor gebruikers een bredere reeks apps en processen in de Teams-omgeving kunnen brengen.

Een van de updates is “shared stage-integratie”, die tools van derden, zoals whiteboard- of ontwerp-apps, naar het centrale Teams-vergaderscherm brengt – wat Microsoft het “hoofdpodium” noemt.

De integratie van de gedeelde fase, momenteel in privé-preview, volgt op de lancering afgelopen november van Teams Apps for Meetings, waarmee ontwikkelaars 20 apps van derden konden verbinden met de Teams-vergaderingsinterface, hoewel deze alleen toegankelijk waren via het zijpaneel.

De integratie van apps van derden in Teams volgt op vergelijkbare stappen van Microsoft’s rivaal Zoom, die vorig jaar op de Zoomtopia-conferentie integraties voor zijn eigen videovergaderingsplatform aankondigde. “Hoewel het niet de eerste was die op de markt kwam met de aankondiging van vergader-apps voor Teams… Microsoft heeft zijn investering op dit gebied verdubbeld en heeft kunnen profiteren van zijn ervaring om comfortabel voorop te lopen op de markt”, aldus Ashenden.

Andere op ontwikkelaars gerichte updates zijn onder meer de mogelijkheid om aangepaste scènes te maken voor Teams’ Together-modus (naar verwachting deze zomer beschikbaar), “media-API’s” om services te bouwen rond audio- en videostreams, en “meeting event API’s” om sommige workflows te automatiseren via gebeurtenissen zoals het begin en einde van een vergadering. Microsoft beloofde dat er later dit jaar extra event-API’s beschikbaar komen.

Microsoft heeft ook aangekondigd dat zijn “Fluid-componenten” toegankelijk zullen zijn via de Teams-chatinterface. Het Fluid Framework, aangekondigd op Build in 2019, is gericht op het wegnemen van barrières tussen apps voor samenwerking en productiviteit. Dit betekent dat elementen zoals tabellen, grafieken en lijsten gescheiden moeten worden en dat ze in verschillende tools kunnen worden verbonden en in realtime kunnen worden bijgewerkt.

Met Fluid-componenten in Teams kunnen gebruikers bijvoorbeeld ‘volgende stappen’ toevoegen aan een gedeelde takenlijst, die tegelijkertijd kan worden geopend en bewerkt door een collega die Outlook gebruikt.

“Dit maakt deel uit van een bredere investering die Microsoft heeft gedaan in het heroverwegen van het gevestigde concept voor het maken van documenten, hoewel het tijd kost om werkelijkheid te worden, nadat het twee jaar geleden voor het eerst werd aangekondigd”, aldus Ashenden.

“Het is ook een gebied van toenemende concurrentie, met startups Coda en Airtable die het oorspronkelijke concept aanstuurden, gevolgd door Quip en meest recentelijk Google met hun slimme canvas-aankondigingen.”

Vloeiende componenten in Teams bevinden zich momenteel in een privévoorbeeld.

De platformonafhankelijke integraties maken deel uit van een bredere stap om Teams te verbinden met externe apps om de noodzaak om van scherm te wisselen te verminderen, zegt Wayne Kurtzman, onderzoeksdirecteur bij IDC. Dat is een gebied waar Microsoft zijn concurrenten inhaalt.

“Microsoft verplaatst Teams snel naar het volgende hoofdstuk, waar de software die je nodig hebt, is geïntegreerd in Teams: een gebied dat voor hen een uitdaging was in de strijd met Slack,” zei hij. “Als Microsoft hun familie van technologieën gebruikt om meer werk naar een ‘enkele ruit’ te verplaatsen en contextwisseling te verwijderen, zou dit opwindend kunnen zijn om een verbeterde gebruikerservaring te zien, aangevuld met native intelligentie van Azure.”

Bron: computerworld

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.