Terug naar het overzicht

30 mei 2023

Microsoft Build 2023: Versterking van Ontwikkelaars via Microsoft 365 Copilot Plug-ins

Microsoft’s befaamde Build-conferentie, gehouden van 23 tot 25 mei in Seattle, Washington, bracht opwindende aankondigingen voor ontwikkelaars met zich mee. Dit jaar lag de nadruk op kunstmatige intelligentie (AI) met aankondigingen over innovatieve AI-projecten en toekomstige plannen.

Op de eerste dag werden er grote onthullingen gedaan, waaronder de samenwerking tussen Microsoft en OpenAI om het AI-plug-ins-ecosysteem te verrijken en te laten groeien. Microsoft heeft gekozen voor een open standaard voor plug-ins die naadloos integreren met OpenAI’s ChatGPT en Microsoft’s Copilot-oplossingen zoals Bing Chat, Dynamics 365 Copilot, Windows Copilot en Microsoft 365 Copilot. Het zijn spannende tijden voor AI en plug-in ontwikkeling!

Microsoft 365 Copilot – De toekomst van natuurlijke taal

Er is een overvloed aan plug-ins beschikbaar voor Microsoft 365 Copilot-gebruikers. Deze omvatten Microsoft Power Platform-connectoren, Teams-berichtextensies en ChatGPT-plug-ins. De plug-ins zijn ontworpen om uw leven als ontwikkelaar te vergemakkelijken door te integreren met uw bestaande software, tools, kennis en vaardigheden. Er wacht altijd een plug-in op u om uw ontwikkelingsvaardigheden te verbeteren, ongeacht of u de voorkeur geeft aan ChatGPT, Teams of het Power Platform.

Moeiteloze plug-in-creatie met Teams Toolkit

Ontwikkelaars kunnen de Teams Toolkit voor Visual Studio, Visual Studio Code en CLI gebruiken om Teams-berichtextensies te creëren die werken als Microsoft 365 Copilot-plug-ins. Met toegevoegde functionaliteiten in de Teams Toolkit wil Microsoft het proces van ontwikkeling, testen en debuggen van plug-ins vereenvoudigen. Ontwikkelaars kunnen gemakkelijk elke API van de OpenAPI-specificatie toevoegen aan Microsoft 365 Copilot via de plug-in-creatie ervaring van de Teams Toolkit. Deze functionaliteit is momenteel beschikbaar in een privé-preview.

Aanpassen van de gebruikerservaring met adaptieve kaarten

Door het gebruik van Adaptive Cards kunnen ontwikkelaars volledige controle hebben over de aanpassing van de gebruikersinterface wanneer hun plug-in wordt gebruikt. Op basis van de metadata in de OpenAPI-specificatie creëert de Teams Toolkit een plug-in bestaande uit een manifest en declaratieve Adaptive Cards, die de Copilot-gebruikerservaring definiëren. Voordat ze hun plug-in in Copilot testen, kunnen ontwikkelaars het manifest en de kaarten verder aanpassen aan hun specifieke scenario, inclusief het specificeren van inloginstellingen.

Uw gegevens verrijken met de semantische index voor Copilot

Microsoft Graph biedt toegang tot klantengegevens met betrekking tot naleving, beveiliging, privacy, productiviteit en samenwerking. Copilot maakt gebruik van Microsoft Graph-gegevens om gebruikersprompts en -antwoorden te genereren, terwijl het tijdens runtime zorgt voor machtigingen en beveiliging. Belangrijk is dat deze gegevens uitsluitend blijven binnen de huurders van de klant en niet worden gebruikt voor het trainen van de basismodellen van Microsoft.

Introductie van de semantische index voor Copilot

De semantische index voor Copilot is een complexe kaart van gebruikers- en bedrijfsgegevens die Copilot in staat stelt Microsoft Graph-gegevens weer te geven. De semantische index legt semantiek en verbanden rond inhoud en gebruikers vast door vectorinsluitingen te construeren op basis van Microsoft Graph-gegevens. Hierdoor kan Copilot snel zoeken door miljarden objecten in een vectorindex met behulp van semantisch zoeken. Om de semantische index voor Copilot te gebruiken, kunnen ontwikkelaars Graph-connectoren gebruiken om hun gegevens naar Microsoft Graph te uploaden en gepersonaliseerde en nuttige resultaten te ontvangen.

Toegang tot bedrijfsgegevens met Microsoft Dynamics 365 en Power Platform Microsoft 365

Copilot biedt nu toegang tot gestructureerde gegevens van Microsoft Dynamics 365 en Microsoft Power Platform die zijn opgeslagen in Microsoft Dataverse, naast productiviteits- en samenwerkingsgegevens in Microsoft Graph. Klanten in het Microsoft 365 Copilot Early Access-programma krijgen de kans om deze functie uit te testen terwijl Microsoft 365 Copilot wordt uitgerold.

Ontwikkelaars vormen de toekomst van werk met Microsoft 365 Copilot

Als klanten Microsoft 365 Copilot gaan gebruiken met verbonden apps en services, zullen ontwikkelaars cruciaal zijn in het vaststellen van nieuwe werkpatronen. In een simulatiescenario wordt dit potentieel geïllustreerd door een gebruiker bij Dentsu Inc., die Microsoft 365 Copilot gebruikt in combinatie met Atlassian’s Jira-plug-ins en een line-of-business Dentsu-app-plug-in, en gegevens van Atlassian’s Confluence die zijn geïntegreerd via een Microsoft Graph-connector.

Versnel succes voor elke ontwikkelaar

Met de nieuwe extensiearchitectuur voor Microsoft 365 Copilot kunnen ontwikkelaars hun AI-vaardigheden benutten en miljoenen Microsoft 365-gebruikers bereiken. Met uitgebreide ondersteuning voor de hele levenscyclus van de app, inclusief tooling, distributie, beheer, commercie en bedrijfsklaarheid, kunnen ontwikkelaars plug-ins voor Copilot creëren met hun bestaande kennis, code en bronnen.

Meer innovaties om app-ontwikkeling te verbeteren

Naast de uitbreidbaarheid van Copilot zijn er ook andere boeiende ontwikkelingen om app-ontwikkeling te verbeteren. Dankzij de Live Share SDK kunnen Teams-vergaderingen nu realtime samenwerken. De configureerbare avatars en reacties van Microsoft Teams en de meeslepende ruimtes, beide momenteel in privé-preview, verhogen de betrokkenheid en overstijgen fysieke grenzen. Met Microsoft Mesh, ook momenteel in privé-preview, kunnen ontwikkelaars unieke, meeslepende ervaringen creëren die verbinding en samenhang bevorderen, ongeacht waar gebruikers zich fysiek bevinden.

Verken de toekomst van werk met Microsoft 365 Copilot

Als Microsoft 365 Copilot deelneemt aan het Early Access-programma, kunnen klanten binnenkort de uitbreidingsfuncties testen die zijn aangekondigd bij Microsoft Build. Door zich voor te bereiden op de release van Copilot, kunnen ontwikkelaars en partners alle beschikbare hulpmiddelen en bronnen gebruiken om het maximale uit Microsoft 365 Copilot te halen.

Versterking van AI-mogelijkheden met ONNX Runtime en Olive

Het vorig jaar geïntroduceerde Hybrid Loop-ontwikkelingsmodel heeft hybride AI-oplossingen mogelijk gemaakt voor Azure en clientapparaten. We zijn verheugd aan te kondigen dat deze visie is gerealiseerd met behulp van Olive, een toolchain die het optimaliseren van modellen voor verschillende Windows- en andere apparaten vergemakkelijkt, en ONNX Runtime, de toegangspoort tot Windows AI. ONNX Runtime maakt de uitvoering van AI-modellen op Windows en andere apparaten met CPU, GPU, NPU of een combinatie met Azure mogelijk. Dit zijn dezelfde tools die we intern gebruiken.

ONNX Runtime en Azure EP Preview voor Hybride Inferentie ONNX

Runtime ondersteunt nu dezelfde API voor het uitvoeren van modellen lokaal of in de cloud. Dit stelt u in staat om lokale middelen te benutten wanneer ze beschikbaar zijn en cloud middelen wanneer ze nodig zijn in hybride inferentie-scenario’s voor uw app. U kunt nu verbinding maken met modellen in AzureML of de Azure OpenAI-service met de nieuwe Azure EP-preview. Door het cloud endpoint en het cloudgebruik te definiëren, kunt u meer controle krijgen over de kosten en de gebruikerservaring.

Het optimaliseren van AI-modellen met Olive en ONNX Runtime

Olive, een uitbreidbare toolchain, biedt geavanceerde modelcompressie, optimalisatie en compilatiemethoden om uw modellen voor verschillende hardwaretargets te optimaliseren. Met ONNX Runtime kunt u uw Windows AI-investering uitbreiden naar al uw app-platforms, waaronder Windows, iOS, Android en Linux. Olive en ONNX Runtime versnellen beide de implementatie van uw AI-modellen in applicaties, waardoor het bouwen van geweldige AI-ervaringen met minder technische inspanning en betere prestaties gemakkelijker wordt.

Succesverhalen van Partners Door NPU’s te gebruiken op Windows

Partners zoals WhatsApp, Luminar Neo en Camo zien aanzienlijke prestatieverbeteringen en ontsluiten nieuwe gebruikerservaringen door NPU’s te gebruiken om hun AI-modellen uit te voeren. Lever AI-ervaringen zoals Camo met uw apps door de ONNX Runtime te integreren in het Windows-platform. We kijken ernaar uit om te zien wat de Windows-ontwikkelaarsgemeenschap zal creëren met deze nieuwe AI-toolchains en hardware-upgrades voor de NPU.

Productiviteitsverbeteringen met Dev Home

We bespreken de nieuwe functies en verbeteringen die Windows 11 biedt om de productiviteit van ontwikkelaars te verhogen. We begrijpen dat de workflow van een ontwikkelaar kan worden onderbroken door diverse handmatige activiteiten. Daarom introduceren we Dev Home, een nieuwe productiviteitspartner voor Windows 11-ontwikkelaars. Door gebruik te maken van Dev Home, kunt u weer in de flow komen en uw werk organiseren.

Een van de functies van Dev Home is WinGet-configuratie, die de machine-installatieprocedure stroomlijnt en versnelt. Met een WinGet-configuratiebestand kunt u het tijdrovende handmatige proces van het instellen van een nieuw systeem of het starten van een project vermijden. Het enige wat u hoeft te doen is één opdracht uitvoeren om te beginnen met coderen!

Dev Drive

Een op maat gemaakt opslagvolume voor ontwikkelaars We introduceren ook Dev Drive, een opslagvolume speciaal ontworpen voor ontwikkelaars. Het Resilient File System dient als de basis en biedt verbeterde prestaties en beveiliging. Om het beheer van opslaglocaties met duizenden bestanden en mappen eenvoudiger te maken, is Dev Drive verbeterd om projectbroncode, werkmappen en pakketcaches op te slaan.

Aanpasbaar dashboard en GitHub-integratie in Dev Home

Dev Home wordt geleverd met een aanpasbaar dashboard waarmee u al uw workflows en taken op één plek kunt volgen. U kunt zelfs GitHub-widgets toevoegen om code-assignaties, pull-requests en projecten effectief te beheren. In samenwerking met Team Xbox brengen we de GDK (Game Development Kit) naar Dev Home. U kunt zelfs uw eigen maatwerk-extensies toevoegen om uw ervaring verder te personaliseren.

Windows Terminal wordt Slimmer met GitHub Copilot-integratie

Dankzij de integratie van GitHub Copilot wordt uw favoriete tool, Windows Terminal, nu nog slimmer. De Terminal-applicatie gebruikt AI in natuurlijke taal om opdrachten te suggereren, fouten te beschrijven en u te assisteren bij het voltooien van taken. We zijn ook GitHub Copilot aan het testen in andere ontwikkeltools, zoals WinDBG.

Verbeteringen aan de Taakbalk voor een Betere Workflow

Op basis van uw feedback hebben we wijzigingen aangebracht in de taakbalk. U kunt nu elk exemplaar van een app die in de taakbalk is opgeslagen gemakkelijk identificeren en openen met slechts één klik. De app-instanties zijn allemaal afzonderlijk gelabeld. Bovendien kunt u de tijd en datum in de taakbalk verbergen om uw scherm op te nemen zonder de tijd en datum te hoeven verwijderen, zodat u gefocust kunt blijven. Ook kunt u een programma beëindigen zonder Taakbeheer te openen door simpelweg met de rechtermuisknop op de applicatie in de taakbalk te klikken.

Dit zijn slechts enkele van de fascinerende nieuwe functies en verbeteringen die Windows 11 biedt aan ontwikkelaars. We zijn vastbesloten om de last te verlichten en het plezier en de fun terug te brengen in de ontwikkeling. Blijf op de hoogte voor verdere updates, we kunnen niet wachten om te zien wat u doet met deze nieuwe functies!

Updates en Verbeteringen in de Microsoft Store op Windows

De Microsoft Store voor Windows kreeg ook wat interessant nieuws van Panos! We werken het Microsoft Store-platform bij omdat we u de beste middelen en kansen willen bieden om uitstekende apps te creëren. Hier is wat nieuw is:

Microsoft Store AI-hub: Het beste van AI-aangedreven ervaringen, gemaakt door Microsoft en de ontwikkelaarsgemeenschap, wordt getoond in een uniek gedeelte van de Microsoft Store dat binnenkort zal worden onthuld. Het wordt een zorgvuldig samengestelde selectie van top AI-apps en -materialen.

AI-Generated Keywords: We brengen een handige tool uit in het Partner Center waarmee u zoektags voor uw apps kunt genereren met behulp van AI. Hierdoor kunt u de detectie van apps verbeteren en het voor klanten gemakkelijker maken om uw app in de Store te vinden.

AI Generated Review Summary: We weten dat het doorlezen van een groot aantal app-beoordelingen tijdrovend kan zijn. Om gebruikers een snelle en eenvoudige manier te bieden om door app-beoordelingen te bladeren, gebruiken we de kracht van AI om beoordelingen te verzamelen en samen te vatten. Hierdoor kunnen gebruikers sneller nieuwe informatie vinden.

Microsoft Store-advertenties: Vanaf juni breiden we Microsoft Store Ads uit naar meer dan 150 regio’s wereldwijd, waardoor het bereik buiten de Verenigde Staten wordt vergroot. Een nieuwe premium spotlight-plaatsing die we introduceren, geeft u meer mogelijkheden om uw doelgroep te bereiken met een hoge zichtbaarheid in de Store en Bing.com-zoekresultaten.

Back-ups maken van Apps en Herstellen: We begrijpen hoe belangrijk het voor u is om klanten te behouden wanneer ze van apparaat wisselen. Daarom verbeteren we de back-up- en herstelfuncties voor apps. U kunt deze update testen en feedback geven, aangezien deze momenteel in preview is en toegankelijk is voor Windows Insiders.

Conclusie

De recentste verbeteringen en wijzigingen in de Microsoft Store voor Windows geven ontwikkelaars meer controle dan ooit tevoren. Dankzij nieuwe AI-aangedreven functies, verbeterde advertentiemogelijkheden en verbeterde tools voor gebruikersbereik, is het potentieel om uitstekende apps te ontwikkelen en tentoon te stellen groter dan ooit.

De lancering van de Microsoft Store AI Hub zal de beste AI-ervaringen samenstellen, en de ontdekking van apps zal worden versneld door AI-gegenereerde beoordelingssamenvattingen en trefwoorden. Bovendien is er nu een wereldwijd publiek beschikbaar dankzij de uitbreiding van Microsoft Store Ads naar meer dan 150 regio’s wereldwijd.

Met verbeterde back-up- en herstelmogelijkheden kunnen ontwikkelaars met vertrouwen geweldige ervaringen bieden en klanten op verschillende apparaten houden. Deze updates openen een fascinerend nieuw hoofdstuk in de ontwikkeling van Windows en we kunnen niet wachten om de verbazingwekkende creaties en prestaties te zien die ze zullen stimuleren.

Bron: Microsoft

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.