Terug naar het overzicht

23 maart 2023

GitHub Copilot X gelanceerd: een blik op hoe codering verandert met AI

GitHub Copilot heeft een lange weg afgelegd, van een AI-tool die programmeurs hielp door code automatisch aan te vullen tot een ChatGPT-achtige chatbot die ontwikkelaars kunnen aanroepen wanneer ze maar willen tijdens het coderen.

Generatieve AI is niet alleen meer een modewoord – het is een krachtige kracht die al industrieën over de hele wereld transformeert, inclusief softwareontwikkeling. De softwareontwikkelingsindustrie is gepland om een van de grootste begunstigden van AI-technologieën te zijn, omdat bijna elk proces daarin, van ontwerp tot onderhoud, kan worden verbeterd met de implementatie van AI.

GPT-4, het nieuwste grote taalmodel van OpenAI, is al in staat om computercode vakkundig te schrijven in de meeste programmeertalen. Onlangs zagen we hoe GPT-4 code kon schrijven voor een goed 3D-spel met niets anders dan korte tekstuele invoer van het menselijke einde. Demonstraties als deze zorgen er niet alleen voor dat programmeurs vrezen hun baan te verliezen, maar hebben ook OpenAI’s CEO Sam Altman zelf ongerust gemaakt.

Of AI in de nabije toekomst banen zal overnemen, is discutabel, maar het lijdt geen twijfel dat het in zijn huidige staat het potentieel heeft om het proces van softwareontwikkeling volledig te hervormen.

Vroege chatbot-integraties in codeersoftware

Toen ChatGPT voor het eerst uitkwam, duurde het niet lang voordat programmeurs het begonnen te gebruiken voor codering. Dat is niet verwonderlijk, aangezien OpenAI zelf de use case schuin aanmoedigde – het bedrijf had de foutopsporingsmogelijkheden van de chatbot bovenaan zijn persbericht over de lancering aangetoond.

Kort daarna begonnen ontwikkelaars manieren te vinden om de programmeervaardigheden van de chatbot rechtstreeks in hun workflows te pluggen. Met de extensie “ChatGPT” (van Ali Gençay) voor topcodebewerkingssoftware VS Code kunnen programmeurs bijvoorbeeld communiceren met ChatGPT vanuit een gespreksvenster in de zijbalk terwijl ze coderen.

Die plug-in was echter ‘onofficieel’ en het was alleen onvermijdelijk dat een van de softwarezwaargewichten een ‘officiële’ versie zou lanceren met een nettere integratie.

Copilot X lancering

Enter Copilot X van GitHub, ontwikkeld in samenwerking met niemand minder dan OpenAI. Het maakt gebruik van de nieuwste, meest geavanceerde LLM van de laatste – GPT-4.

Copilot X integreert native in VS Code en Visual Studio en introduceert een chatinterface in de editor. GitHub zegt dat het veel meer doet dan code suggereren: “Het herkent welke code een ontwikkelaar heeft getypt, welke foutmeldingen worden weergegeven en het is diep ingebed in de IDE. Een ontwikkelaar kan een diepgaande analyse en uitleg krijgen over wat codeblokken moeten doen, eenheidstests genereren en zelfs voorgestelde oplossingen voor bugs krijgen. “

GitHub Copilot in actie (Bron: GitHub)

Dit betekent uiteraard dat de Copilot programmeurs zal helpen met veel meer dan alleen het missen van puntkomma’s in code. GitHub zegt dat het zal helpen om standaard- en handmatige taken te verminderen en complex werk gemakkelijker te maken gedurende de levenscyclus van ontwikkelaars. “Door dit te doen, stellen we elke ontwikkelaar in staat om al zijn creativiteit te richten op het grote geheel: het bouwen aan de innovatie van morgen en het versnellen van de menselijke vooruitgang, vandaag,” voegt GitHub eraan toe.

Maar chatten is niet het enige medium dat programmeurs kunnen gebruiken om met de chatbot te communiceren. GitHub Copilot Chat zal zich ook aansluiten bij GitHub Copilot Voice, een voice-to-code AI-technologie waarmee ontwikkelaars mondeling natuurlijke taalprompts kunnen geven. Met technologieën als deze, wie weet, kunnen we uiteindelijk op een moment komen dat programmeurs alleen met hun pc’s hoeven te communiceren om de screensaver te verwijderen.

Copilot zal ook worden gebruikt voor Pull Requests op GitHub, waarbij gebruik wordt gemaakt van de kracht van GPT-4 om AI-aangedreven tags toe te voegen aan pull request-beschrijvingen. Een pull-aanvraag is een gebeurtenis waarbij een bijdrager een onderhouder vraagt om code te beoordelen die hij in een project wil samenvoegen.

Het doorlopen van tientallen documentatiepagina’s kan een nachtmerrie zijn, vooral voor nieuwe teamleden die proberen op snelheid te komen. GitHub Copilot vereenvoudigt ook het proces van browsen met een chatinterface waar ontwikkelaars vragen kunnen stellen over talen, frameworks en technologieën die ze gebruiken.

GitHub Copilot bespaart sinds 2021 tijd voor ontwikkelaars

Maar hoewel de bovengenoemde functies allemaal nieuw zijn, is Copilot zelf dat niet. GitHub Copilot werd in eerste instantie in 2021 uitgebracht als een AI-aangedreven tool die programmeurs eenvoudigweg hielp door code automatisch aan te vullen en hen tijd te besparen. Het maakte gebruik van OpenAI’s Codex AI-model – een GPT-3-afgeleide – met zijn trainingsgegevens, waaronder natuurlijke taal en miljarden regels code die zijn geplukt uit GitHub-opslagplaatsen en andere bronnen.

Minder dan twee jaar na de lancering schrijft Copilot al 46% van de code en helpt het ontwikkelaars tot 55% sneller te coderen, volgens GitHub.

En nu lijkt GitHub te suggereren dat Copilot X niet alleen een heleboel functies is waar ontwikkelaars van kunnen genieten. Het is eerder de “visie van het bedrijf voor de toekomst van AI-aangedreven softwareontwikkeling.”

Bron: indianexpress

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.