Terug naar het overzicht

18 mei 2023

Meer functies en betaalde toegang voor Microsoft 365 Copilot

Microsoft is bezig met het uitrollen van nieuwe Copilot-functies voor zijn kantoorapplicaties en -diensten, die toegankelijk zullen zijn voor 600 klanten die bereid zijn te betalen voor early access.

De technologiegigant breidt de preview-toegang voor zijn Microsoft 365 Copilot uit, een digitale assistent op basis van OpenAI’s GPT-4, die AI-gedreven functies biedt voor Microsoft 365-apps en -diensten. Daarnaast kondigde Microsoft een nieuwe tool voor indexering aan die Copilot in staat stelt om nauwkeuriger te rapporteren over interne bedrijfsgegevens, en ook nieuwe functies voor apps zoals Microsoft Whiteboard, Outlook en PowerPoint.

Microsoft lanceert het Microsoft 365 Copilot Early Access Program – een betaald preview-programma op uitnodiging, dat in eerste instantie naar 600 wereldwijde klanten wordt uitgerold. Voordat deze uitbreiding plaatsvond, hadden slechts 20 klanten toegang tot de Microsoft 365 Copilot. De nieuwe klanten zullen worden gevraagd een onbekend bedrag te betalen voor deze early access, maar Microsoft heeft nog niet aangekondigd wanneer de uitrol zal beginnen. We hebben contact opgenomen met Microsoft voor meer informatie en zullen dit artikel updaten zodra we een antwoord hebben ontvangen.

Copilot’s nieuwe Semantic Index-functie helpt bij het nauwkeurig ophalen van door de gebruiker gevraagde gegevens, in plaats van alleen op trefwoord gebaseerde resultaten. Afbeelding: Microsoft

Daarnaast introduceert Microsoft een aantal nieuwe functies voor de Microsoft 365 Copilot. Een nieuwe semantische indexfunctie wordt gelanceerd voor zakelijke klanten met de Microsoft 365 E3- of E5-suite, die een intuïtieve kaart maakt van zowel gebruikers- als bedrijfsgegevens. Volgens Microsoft is de semantische index “essentieel voor het leveren van relevante, bruikbare antwoorden op prompts in Microsoft 365 Copilot.” Door bijvoorbeeld Copilot te vragen om een “verkooprapport van maart”, zal de tool herkennen dat “verkooprapporten worden gemaakt door Kelly in het financiële team en gemaakt in Excel”, in plaats van simpelweg te zoeken naar documenten die deze zoekwoorden bevatten.

Microsoft stelt dat deze update ook de op bedrijfsgegevens gebaseerde zoekresultaten voor E3- en E5-klanten zal verbeteren, zelfs als ze Copilot niet gebruiken. Door toegang te hebben tot interne bedrijfsgegevens kunnen bestaande automatiseringsprocessen en workflows op een betrouwbaardere manier worden gestroomlijnd.

Daarnaast zal Copilot worden geïntegreerd in Whiteboard, Microsoft 365’s digitale canvas-app voor brainstormsessies. Gebruikers kunnen Copilot oproepen om ideeën te genereren over specifieke onderwerpen en de inhoud van het whiteboard samen te vatten. Copilot kan ook de nieuwe grafische ontwerptool van Microsoft, Microsoft Designer, gebruiken om deze ideeën te visualiseren door afbeeldingen te genereren op basis van de idee-prompts die op het whiteboard zijn gemaakt.

Copilot in Microsoft Whiteboard

Copilot kan in Microsoft Whiteboard, suggesties maken vanuit tekstprompts en deze direct integreren. Afbeelding: Microsoft

Er worden ook nieuwe functies geïntroduceerd in applicaties die al ondersteuning bieden voor de Microsoft 365 Copilot preview. Bijvoorbeeld, DALL-E, OpenAI’s tekst-naar-afbeelding generator, wordt nu geïntegreerd in Microsoft PowerPoint. Gebruikers kunnen Copilot opdracht geven om afbeeldingen te creëren op basis van tekstuele beschrijvingen, die vervolgens kunnen worden opgenomen in hun presentaties. Bovendien kan Copilot in PowerPoint teksten verfijnen, zoals het transformeren van bullet points naar paragrafen (of vice versa), of het aanpassen van de toon.

Copilot kan met DALL-E in PowerPoint afbeeldingen creëren voor presentaties op basis van korte tekstbeschrijvingen. Afbeelding: Microsoft.

Copilot kan met DALL-E in PowerPoint afbeeldingen creëren voor presentaties op basis van korte tekstbeschrijvingen. Afbeelding: Microsoft.

Tot slot introduceert Outlook nieuwe Copilot-coachingfuncties die begeleiding bieden bij het schrijven van e-mails, vooral onder druk van krappe deadlines of bij het behandelen van gevoelige thema’s. Copilot zal richtlijnen geven over hoe gebruikers in deze situaties effectief, helder en met de juiste toon kunnen communiceren. Microsoft heeft nog niet aangegeven wanneer deze nieuwe functies beschikbaar zullen zijn voor de klanten van de betaalde preview.

Outlook Copilot

In Outlook helpt Copilot gebruikers hun e-mailtoon te verfijnen voor betere communicatie bij gevoelige kwesties. Afbeelding: Microsoft.

Er is tot dusver geen informatie vrijgegeven over een openbare lancering (of zelfs een open bèta) voor de Microsoft 365 Copilot. Het is aannemelijk dat we eerst nog een aantal van deze preview-updates zullen zien die de functionaliteiten verder uitbreiden. Het is logisch dat Microsoft de tijd zou willen nemen voordat het beschikbaar wordt gesteld aan het grote publiek.

Bijna elke dienst die gebruikmaakt van grote taalmodellen is onderzocht vanwege het verspreiden van onjuiste informatie (ook wel hallucinaties genoemd), waaronder Microsoft’s eigen Bing-chatbot. Microsoft heeft voor nu een disclaimer op Copilot geplaatst waarin wordt gewaarschuwd voor mogelijke onnauwkeurigheden. Echter, organisaties die gebruikmaken van generatieve AI-technologie lopen het risico om valse of misleidende informatie in hun workflows of zakelijke communicatie te integreren.

Bron: Microsoft

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.